Hella’s Year in Books 2023

Van de boeken waar ik op dit moment in bezig ben ga ik er geen eentje meer uitkrijgen voor 1 januari, dus de Challenge van 2023 kan online! In tegenstelling tot de 3 voorgaande jaren heb ik dit jaar de 100 boeken niet gehaald. Te veel geknutseld? Te veel series gekeken? (Valt wel mee, dat laatste, ik ben geen binger.)

In elk geval ga ik de challenge voor volgend jaar flink naar beneden bijstellen. Ik wil echt verder met Yima, en daarvoor moet ik nu in elk geval alles wat ik heb geschreven herlezen. En ik waag een nieuwe poging om Proust te lezen. Ik ga voor de Engelse vertaling, en ik wil lezen en luisteren combineren. (Hiervoor luisterde ik 1984, maar dat werd te gruwelijk om bij in slaap te vallen. Vervolgens probeerde ik The Upside-Down World van Benjamin Moser maar het negatieve commentaar in mijn hoofd hield me te erg wakker.)

Van een paar boeken heb ik een uitgebreide bespreking geschreven, van de rest staat een korte beoordeling op Goodreads.
Hoe dan ook: dit is mijn lijst van 2023. Overal waar gevraagd wordt "wat was je favoriete boek van 2023" antwoord ik The Covenant of Water. Wat een weergaloos mooi boek was dat.

1 ster

2 sterren
Cooper, Susan – Silver on the Tree (The Dark is Rising, #5)
Fry, Stephen – More Fool Me (Memoir, #3)
Hays, Katy – The Cloisters
King, Stephen – Fairy Tale
Morgan, Sarah – The Summer Seekers
Robotham, Michael – Lost (Joseph O'Loughlin #2)
Waals, Jacqueline E. van der – Noortje Velt

3 sterren
Baars, Cobi van – De onbedoelden
Bakker, Gerbrand – De Kapperszoon
Bronwasser, Sacha – Luister
Cleeves, Ann – The Long Call (Two Rivers, #1)
Cooper, Susan – The Dark Is Rising (The Dark is Rising, #2)
David-Néel, Alexandra – My Journey to Lhasa: The Classic Story of the Only Western Woman Who Succeeded in Entering the Forbidden City
Fry, Stephen – The Fry Chronicles
Goldewijk, Yorick – Films die nergens draaien
Gosling, Sharon – The House Beneath the Cliffs
Graeber, David and David Wengrow - The Dawn of Everything: A New History of Humanity
Griffiths, Elly – The Zig Zag Girl (Stephens & Mephisto, #1)
Holt, Victoria – Mistress of Mellyn
Johnson, Kij – The Dream-Quest of Vellitt Boe
Jong, Raoul de – Jaguarman: Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden
Joshi, Alka – The Henna Artist (The Jaipur Trilogy, #1)
Joshi, Alka – The Secret Keeper of Jaipur (The Jaipur Trilogy, #2)
Mantel, Hilary – A Memoir of My Former Self: A Life in Writing
Millard, Candice - River of the Gods: Genius, Courage and Betrayal in the Search for the Source of the Nile
O'Donoghue, Caroline – The Rachel Incident
Rendell, Ruth – From Doon With Death (Inspector Wexford, #1)
Robotham, Michael – Suspect (Joseph O'Loughlin, #1)
St. James, Simone – The Haunting of Maddy Clare
Salomons, Annie – Een Meisje-Studentje
Shafak, Elif – The Island of Missing Trees
Stevens, Amanda – The Restorer (Graveyard Queen, #1)
Stewart, Mary – The Wicked Day (Arthurian Saga, #4)
Stewart, Mary - My Brother Michael
Stewart, Mary – Nine Coaches Waiting
Taylor, Lulu – The Winter Folly
Tremayne, S.K. – The Drowning Hour
Warner, Sylvia Townsend – Lolly Willowes
Zevin, Gabrielle – The Storied Life of A.J. Fikry

4 sterren
Carr, J.L. – A Month in the Country
Chatwin, Bruce - The Songlines
Cooper, Susan – Over Sea, Under Stone (The Dark is Rising, #1)
Cooper, Susan – Greenwitch (The Dark is Rising, #3)
Cooper, Susan – The Grey King (The Dark is Rising, #4)
Dis, Adriaan van – Naar zachtheid en een warm omhelzen
Griffiths, Elly – The Night Hawks (Ruth Galloway, #13)
Griffiths, Elly – The Locked Room (Ruth Galloway, #14)
Griffiths, Elly – The Last Remains (Ruth Galloway, #15)
Griffiths, Elly – The Stranger Diaries (Harbinder Kaur, #1)
Harper, Jane – Exiles
James, Henry – Daisy Miller
Joyce, Rachel – Perfect
Kennedy, Margaret – The Feast
Le Guin, Ursula K. – Lavinia
Leffler, Maggie – The Secrets of Flight
Lewis, Gwyneth – Sunbathing in the Rain
MacDonald, Ann-Marie – Fayne
Macfarlane, Robert – The Old Ways: A Journey on Foot
Minco, Marga – het Bittere Kruid
Murakami, Haruki – Kafka op het strand
Orwell, George - 1984
Osinga, Richard – Munt
Patchett, Ann – State of Wonder
Patchett, Ann – Tom Lake
Penny, Louise – A World of Curiosities (Chief Inspector Armand Gamache, #18)
Sacks, Oliver – Gratitude
Salih, Tayeb – Season of Migration to the North
Stewart, Mary - The Crystal Cave
Stewart, Mary – The Hollow Hills (Arthurian Saga, #2)
Stewart, Mary – The Last Enchantment (Arthurian Saga, #3)
Stok, Barbara – The Philosopher, the Dog and the Wedding: The Story of the Infamous Female Philosopher Hipparchia
Taylor, Lulu – Her Frozen Heart
Trebbi, Jean-Charles – The Art of Origami Books: Origami, Kirigami, Labyrinth, Tunnel and Mini Books by Artists from Around the World
Verghese, Abraham – Cutting for Stone
Vreugdenhil, Janneke – Koolhydraatarme bijbel: 250 recepten met weinig en langzame koolhydraten
Zevin, Gabrielle – Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow

5 sterren
Barry, Sebastian – Old God's Time
Verghese, Abraham – The Covenant of Water

DNF
Chapman, Julia – Date With Death (The Dales Detective Series, 1)
Evaristo, Bernardine – Girl, Woman, Other
Fermor, Patrick Leigh – A Time of Gifts (Trilogy, #1)
Frankopan, Peter – The Silk Roads: A New History of the World
Saini, Angela – The Patriarchs: The Origins of Inequality
Seton, Anya – Dragonwyck
Smith, Maggie – You Could Make This Place Beautiful: A Memoir

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, lezen, recensies met de tags . Bookmark de permalink.

9 Reacties op Hella’s Year in Books 2023

 1. Erik Scheffers schreef:

  Hoi Hella, al met al een indrukwekkende lijst. Ik weet dat jij veel Engelstalige boeken leest, maar Marcel Proust in het Engels? Ik had ooit een prachtige driedelige uitgave van Proust in het Engels, maar al na een paar bladzijden had ik besloten om toch voor de Nederlandse versie te gaan. De Nederlandse vertaling van "Op zoek naar de verloren tijd" van de hand van Thérèse Cornips is een genot om te lezen. Jammer dat een klein deel van de serie niet door haar is vertaald (deel 2 en het eerste stuk van deel 3 als ik het goed heb). Ik denk erover om ook de complete Proust voor de derde keer te gaan lezen en te bespreken op mijn blog met uitgebreide citaten. Bij de tweede lezing heb ik de serie niet besproken omdat ik erg enthousiast ben over de recensies van Anna en ik destijds dacht daar weinig aan toe te kunnen voegen. Maar iedereen bespreekt boeken op zijn eigen manier, dus ik ga een nieuwe poging wagen, maar dat kan ook best in 2025 worden.

  Ik wens je een heel goed 2024, met niet al te veel problemen met je gezondheid (geen problemen hiermee is voor ons helaas onrealistisch) en dat je veel moois mag lezen en schrijven. Groetjes, Erik

  • Hella schreef:

   Dank voor je goede wensen Erik!
   En ja, ik ervaar Nederlandse vertalingen vaak als erg houterig (dat ik me afvraag wat er oorspronkelijk heeft gestaan) en dat gevoel heb ik bij Engels juist helemaal niet, dat glijdt zo soepel naar binnen. Om het vol te houden moet ik vooral kunnen genieten denk ik.

 2. Bettina Grissen schreef:

  Een mooie, gevarieerde lijst, Hella! Ik hoop op een mooi 2024 voor jou, met mooie boeken, prachtig knutselwerk en veel creativiteit!

  Groetjes, Bettina

 3. Joke schreef:

  indrukwekkende lijst! dat je lezen meer afwisselt met 'knutselen' zoals je dat zelf nog steeds noemt (het is de knutselfase denkt ik ruim voorbij ☺️) lijkt me alleen maar prettig!
  ik heb dit jaar veel dnf's, ik merk dat ik geen geduld meer heb voor boeken waar ik me doorheen moet worstelen. met de oneindige lijst nog te lezen lijkt me dat geen probleem 😉

  ik wens je veel moois in 2024, in welke vorm dan ook!

  • Hella schreef:

   Dankjewel Joke! Dat van die DNF's herken ik wel, vaak haal ik ze al van Goodreads voor ze de lijst gehaald hebben.
   En ja, dat knutselen, hoe moet ik het anders noemen? Sommigen noemen het 'arten' of 'creëren' en ik weet het nog steeds niet. Knutselen is wel mooi overkoepelend voor alle verschillende activiteiten en technieken.

 4. lethe schreef:

  Ha, ik zie dat jij A Time of Gifts ook niet doorkwam. Met veel moeite ben ik destijds tot de helft gekomen en de rest heb ik diagonaal gelezen. Ik werd gek van al die oeverloze beschrijvingen en de bloemrijke stijl uit de school van "Waarom genoegen nemen met twee woorden als je het ook in tien woorden kunt zeggen?"

 5. lethe schreef:

  ... en ik wens je natuurlijk een mooi nieuw (lees/knutsel)jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *