Stephen King – Fairy Tale

Voor de feestdagen was ik wanhopig op zoek naar een meeneemboek, een boek om me in onder te dompelen. Uiteindelijk meende ik het gevonden te hebben in Fairytale van Stephen King. Het begon heerlijk. Jonge knaap redt gevallen oude buurman van een wisse dood, raakt met de man bevriend, wordt mantelzorger voor hem en zijn hond, en ontdekt gaandeweg vreemde dingen in het huis en het leven van de oude man.
Maar dan.

[SPOILER ALERT]

Het schuurtje. Vreemde geluiden, nog vreemdere dode insecten …
Toegang tot de sprookjeswereld.
Even blijft dat nog wel boeien, maar na een tijdje is het niets dan en toen en toen en toen. Een opeenvolging van steeds vreemdere wezens, steeds vreemdere gebouwen, een soort van technicolor toverlantaarn met wilde plaatjes.
Ik begon steeds sneller te lezen, niet omdat ik wilde weten hoe het afliep want het liep af zoals je van een sprookje verwacht, maar omdat ik me zo verveelde en het nieuwe jaar niet wilde beginnen met een DNFje.
En het helderdere ochtendhoofd laat er de Heldenreis op los en ziet meteen waar de schoen – op meerdere plaatsen – wringt.

• Charlie is een held zonder flaw. Hij is een geboren mantelzorger (eerst al voor zijn alcoholische pa), hij is goed in sport maar zegt het allemaal af om voor de oude man te gaan zorgen … Hij zegt wel af en toe: vroeger was ik stout en gemeen, toen ik nog met mijn vriendje … affijn. Hij heeft geen psychologische ontwikkelingsreis nodig om te worden wie hij is want hij is het al.

• Hij heeft ook geen Heldenreis nodig omdat hij een doel heeft dat voor hem van levensbelang is. Hij is nieuwsgierig waar de [SPOILER ALERT] emmer vol goudklompjes vandaan komt, dat is eigenlijk alles. Ohnee, en hij wil de hond redden die op sterven na dood is, en daarvoor zou in de sprookjeswereld een remedie bestaan. Maar het is niet zo dat Charlie zijn leven onmogelijk verder kan leven zoals het was, want het was eigenlijk prima.

• De hond wordt al vrij snel gered, en vervolgens bestaat het avontuur uit een opeenvolging van griezelige gebeurtenissen. We moeten dat heel spannend vinden maar het kan ons werkelijk niet schelen wat er gebeurt, omdat ze geen doel dienen. Nou ja, dat is ook weer overdreven. Het Kwaad regeert in de sprookjeswereld en natuurlijk gaat Charlie dat bestrijden. Maar waarom? Waarom hij? Er is geen ontwikkeling, hij krijgt geen nieuwe inzichten.

• [SPOILER ALERT] Het loopt allemaal goed af natuurlijk. Maar wat kon Charlie niet aan het begin van zijn reis, wat hij nu wel kan? Wat is het Elixer dat hij meeneemt naar de Oude Wereld? Hij valt gewoon zijn Vreselijk Ongeruste vader in de armen en dat was dat. Volgende boek!

Dit bericht is geplaatst in recensies met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *