wat is de heldenreis?

vasnetsov vliegend tapijtWeet je nog wat je kan, wat je weet, wie je bent? Weet je nog welke verhalen in jou leven?
Hoe vind je dat allemaal - jezelf - terug?
Door helder en heldhaftig op te schrijven wat jij weet.
Je wordt als schrijver geboren, dat geloof ik. Schrijf je een weg, met de Heldenreis als reisgids.

Er is een boek dat elke schrijver moet bezitten. Het kwam op mijn pad toen mijn eerste roman nog structuurloos - als een vage herinnering - in mijn geest rondwoelde. In Houston volgde ik een cursus bij de auteur, en sindsdien ben ik volgeling en zendeling. Volgeling in mijn schrijversleven, zendeling in mijn werk als schrijfdocent. Tot ik de vertaling rond én uitgegeven krijg, moeten we het doen met de originele versie: The Writer’s journey : mythic structure for storytellers and screenwriters, 3rd ed. 2007 (1st ed. 1998), geschreven door Christopher Vogler.

Vogler baseert zich op de baanbrekende mythologie-studie van Joseph Campbell: The hero with a thousand faces (De held met de duizend gezichten). Campbell ontdekte dat alle beroemde verhalen, door de hele geschiedenis van de mensheid heen, en overal ter wereld, een gemeenschappelijke structuur hebben. Vanuit deze structuur - de twaalf etappes van de Heldenreis én de archetypische personages die de held onderweg ontmoet – ontwierp Vogler een ideaal stuk gereedschap om te gebruiken bij het ontwikkelen van een plot. Eindelijk wist ik waar alle gebeurtenissen in mijn roman thuishoorden, ik hing twaalf vellen papier aan de muur en kon beginnen met schrijven.

Voglers boek heet de Schrijversreis, en niet de Heldenreis, omdat het concept tevens inzicht biedt in het proces van het schrijven zelf. Of je nu voor het eerst een pen op papier zet of al aan je zoveelste roman toe bent, elke keer onderneem je opnieuw een Heldenreis, met herkenbare struikelblokken. Elke keer opnieuw ben je een held (v/m) als je het gered hebt.

Mijn cursisten wat Vogler ooit zelf ervoer: de Heldenreis stelt iedereen in staat om een plot te ontwikkelen, een verhaal te redigeren, en om het schrijven vol te houden tot het laatste woord. Lezen dus, en dan aan het werk.

heldenreis diagram
DE ETAPPES VAN DE HELDENREIS

EERSTE BEDRIJF (¼)
1. de Gewone Wereld
2. de Oproep tot het Avontuur
3. de Oproep Weigeren
4. de Ontmoeting met de Mentor
5. over de Eerste Drempel
TWEEDE BEDRIJF (½)
6. Beproevingen, Bondgenoten, Vijanden
7. op weg naar de Binnenste Grot
8. de Vuurproef
9. de Beloning (het Grijpen van het Zwaard)
DERDE BEDRIJF (¼)
10. de Terugweg
11. Dood en Wederopstanding
12. de Terugkeer met het Elixer

• Download hier een compleet overzicht van alle etappes van de Heldenreis met inspirerende vragen.

• Het beroemde interview van Bill Moyers met Joseph Campbell The Power of Myth (Mythen en Bewustzijn: de kracht van de mythologische verbeelding) is zeer de moeite waard als je meer over deze materie wilt weten.

Held Dees
artwork Daisy Bergsma