schrijfveren

Hoe vertaal je writing prompt? Een aanzet tot schrijven, een drijfveer om iets op papier te zetten, een schrijfveer - prachtig woord, vol associaties met ganzeveren, walmende blakers en knoestige schrijvers met nachtmutsen. Een schrijfveer dus, voor elke dag! Een musicus riedelt toonladders, een schilder tekent voorstudies, een schrijver beproeft stijlen, schetst personages, verwoordt beelden.

Door dagelijks te schrijven, bevestig je jezelf als schrijver. Je leert wat jouw belangrijkste onderwerpen zijn. Je onderzoekt de uithoeken van je creativiteit, je waagt je op gevaarlijke terreinen die je hart sneller doen kloppen. Dan schrijf je de waarheid, dat levert het beste schrijfwerk op. In schrijfoefeningen stromen woorden vanuit je onderbewuste op papier. Hier verschijnt jouw authentieke stem. Vertrouw die stem. Zie de schrijfoefening als stemoefening.

Vijftien minuten. Elke dag. Zo:
1. blijf schrijven
Lees niet terug, herschrijf niets. Als je stopt, verlaat je je intuïtie, en begin je kritiek te leveren met je verstand. Houd je pen op het papier, glip voorbij censor en ego.
2. vertrouw je pen
Gebruik altijd het eerste beeld dat bij je opkomt. Je eerste gedachte komt uit je intuïtie, daar waar je creatieve proces plaatsvindt. Je pen leidt je naar plaatsen waar je nog nooit bewust geweest bent.
3. beoordeel het geschrevene niet
Niet vergelijken, niet analyseren, geen kritiek. Een schrijfoefening is een allereerste versie, te teer voor een oordeel. Wees je eigen beste vriend: tolerant, liefdevol en geduldig.
4. laat je werk zijn eigen vorm vinden
Het hoeft geen begin-midden-eind te hebben; het hoeft niet in een categorie te vallen als Gedicht, Essay, Verhaal. Als je het in een vorm dwingt, laat je misschien openbaringen niet toe die je anders gewoon had opgeschreven.
5. denk niet aan regels
Sta nu niet stil bij grammatica of spelling, want dat stopt de beeldenvloed.
6. verwacht niets van tevoren
Als je van tevoren denkt aan hoe het moet worden denk je vooruit, dan blijf je niet in het moment. Duik direct in je onderwerp en laat het schrijven je verrassen.
7. kus je kikkers
Eerste versies hoeven niet goed te zijn. Soms zul je heel goed schrijven, soms heel slecht. Maakt niet uit. Soms krijg je een kikker, soms krijg je een prins. Maar in beide gevallen moet je de vijver opzoeken!
8. spreek de waarheid
Durf het gevaar op te zoeken, durf je hand te laten trillen en je letters onleesbaar te laten worden. Vertel je geheimen. Verzwegen geheimen leiden tot oppervlakkige schrijfsels. Zoek de afgrond op en spring!
9. schrijf specifieke details
Of je nu onder een pijnboom of een kastanje zat, we krijgen een duidelijker plaatje dan wanneer je 'boom' schrijft. De waarheid zit niet in feiten; de waarheid zit in details. Neem ze waar met al je zintuigen en vermeld ze.
10. schrijf wat belangrijk is
Als wat je schrijft jouzelf niet interesseert, dan zal het de lezer ook niet boeien. Schrijf over wat voor jou belangrijk is, of onbegrijpelijk, of verschrikkelijk. Je hebt geen tijd om over onzin te schrijven. Schrijf met passie!
11. lees luidop wat je geschreven hebt
Zo vind je uit wat je geschreven hebt, wat je belangrijk vindt, wat 'werkt'. Als je voorleest, merk je waar je pijnpunten liggen, waar je heel dicht bij de waarheid komt. Je merkt wat ertoe doet voor jou. Klinkt het goed? Dat is jouw stem!
12. dateer de bladzij en schrijf het onderwerp erboven
Zo kom je weer met beide benen op de grond, en het maakt later terugzoeken gemakkelijker. Later zie je dat er een ritme zit in tijden van veel of weinig inspiratie, en welke onderwerpen voor jou het meest vruchtbaar zijn.

bewerking van:
Judy Reeves Guidelines for Writing Practice

april 2024
1 wildebras
2 een strijdtenue
3 geloven dat het leven aan onze kant staat
4 een groots onthaal
5 een eikenhouten engel
6 tijdsgewricht
7 een ondersoort
8 weten jouw ouders dit?
9 slaapdronken
10 hongerige bloemen
11 inrichten naar hartelust
12 mooier dan de maan
13 de toevallige tijd waarin je leeft (Herman Finkers)
14 een bonte mengeling
15 weten jouw vrienden dit?
16 mijn oudste droom
17 een plasje plegen
18 in de rats
19 verrassend gezellig
20 het gevecht met de tijd
21 een oude zomerdag
22 ik leef van de dood
23 een handgemeen
24 met volle teugen
25 absoluut onmisbaar
26 vaak ben je te bang
27 een uitdragerij
28 het werd een kwestie
29 een talige man
30 een onbewogen jaar

mei 2024
1 een plaats om naar terug te keren
2 in het woud van haar hart
3 een omhelzer
4 onbewogen jaren
5 wat is je oorspronkelijke gezicht?
6 boze televisiekijkers
7 ik praat graag
8 onversaagd en ongebroken
9 wegkijken
10 de reis vastleggen
11 ondanks het barre weer
12 onmisbare gedichten
13 een gevaarlijk wezen
14 een bloemverbeelding
15 een sierpeertje
16 een vage kwelling
17 een heilige stoel
18 een gebroken ketting
19 om geen spelbreker te zijn
20 feestgangers
21 penbeheersing
22 een streng droomverbod
23 niet-begrijpend lezen
24 een echte trekvis
25 het verlangen van het weesmeisje
26 ik versta mijn vak
27 woelige baren
28 mislukkelingen
29 gewonemensendingen
30 een lege maag
31 een teleurstellende sneeuwpop

De schrijfverenkalender van 2024 staat hier.

SCHRIJFVEREN DOEN VANUIT JE PERSONAGES
Iemand vroeg mij: moet je de schrijfveren schrijven vanuit jezelf? Niets moet, schrijven vanuit jezelf levert veel inspiratie op. Maar ben je al bezig met een roman of verhaal, schrijf dan vanuit de personages. Zo kom je dingen over ze aan de weet die je anders nooit geweten had.

Schrijfveren op mijn blog

Schrijf met de schrijfveren een complete roman met behulp van Het Boekschrijfboek

Andere vormen: de schrijfveerhaiku en de #onetweetstory.