schrijfveren

Hoe vertaal je writing prompt? Een aanzet tot schrijven, een drijfveer om iets op papier te zetten, een schrijfveer - prachtig woord, vol associaties met ganzeveren, walmende blakers en knoestige schrijvers met nachtmutsen. Een schrijfveer dus, voor elke dag! Een musicus riedelt toonladders, een schilder tekent voorstudies, een schrijver beproeft stijlen, schetst personages, verwoordt beelden.

Door dagelijks te schrijven, bevestig je jezelf als schrijver. Je leert wat jouw belangrijkste onderwerpen zijn. Je onderzoekt de uithoeken van je creativiteit, je waagt je op gevaarlijke terreinen die je hart sneller doen kloppen. Dan schrijf je de waarheid, dat levert het beste schrijfwerk op. In schrijfoefeningen stromen woorden vanuit je onderbewuste op papier. Hier verschijnt jouw authentieke stem. Vertrouw die stem. Zie de schrijfoefening als stemoefening.

Vijftien minuten. Elke dag. Zo:
1. blijf schrijven
Lees niet terug, herschrijf niets. Als je stopt, verlaat je je intuïtie, en begin je kritiek te leveren met je verstand. Houd je pen op het papier, glip voorbij censor en ego.
2. vertrouw je pen
Gebruik altijd het eerste beeld dat bij je opkomt. Je eerste gedachte komt uit je intuïtie, daar waar je creatieve proces plaatsvindt. Je pen leidt je naar plaatsen waar je nog nooit bewust geweest bent.
3. beoordeel het geschrevene niet
Niet vergelijken, niet analyseren, geen kritiek. Een schrijfoefening is een allereerste versie, te teer voor een oordeel. Wees je eigen beste vriend: tolerant, liefdevol en geduldig.
4. laat je werk zijn eigen vorm vinden
Het hoeft geen begin-midden-eind te hebben; het hoeft niet in een categorie te vallen als Gedicht, Essay, Verhaal. Als je het in een vorm dwingt, laat je misschien openbaringen niet toe die je anders gewoon had opgeschreven.
5. denk niet aan regels
Sta nu niet stil bij grammatica of spelling, want dat stopt de beeldenvloed.
6. verwacht niets van tevoren
Als je van tevoren denkt aan hoe het moet worden denk je vooruit, dan blijf je niet in het moment. Duik direct in je onderwerp en laat het schrijven je verrassen.
7. kus je kikkers
Eerste versies hoeven niet goed te zijn. Soms zul je heel goed schrijven, soms heel slecht. Maakt niet uit. Soms krijg je een kikker, soms krijg je een prins. Maar in beide gevallen moet je de vijver opzoeken!
8. spreek de waarheid
Durf het gevaar op te zoeken, durf je hand te laten trillen en je letters onleesbaar te laten worden. Vertel je geheimen. Verzwegen geheimen leiden tot oppervlakkige schrijfsels. Zoek de afgrond op en spring!
9. schrijf specifieke details
Of je nu onder een pijnboom of een kastanje zat, we krijgen een duidelijker plaatje dan wanneer je 'boom' schrijft. De waarheid zit niet in feiten; de waarheid zit in details. Neem ze waar met al je zintuigen en vermeld ze.
10. schrijf wat belangrijk is
Als wat je schrijft jouzelf niet interesseert, dan zal het de lezer ook niet boeien. Schrijf over wat voor jou belangrijk is, of onbegrijpelijk, of verschrikkelijk. Je hebt geen tijd om over onzin te schrijven. Schrijf met passie!
11. lees luidop wat je geschreven hebt
Zo vind je uit wat je geschreven hebt, wat je belangrijk vindt, wat 'werkt'. Als je voorleest, merk je waar je pijnpunten liggen, waar je heel dicht bij de waarheid komt. Je merkt wat ertoe doet voor jou. Klinkt het goed? Dat is jouw stem!
12. dateer de bladzij en schrijf het onderwerp erboven
Zo kom je weer met beide benen op de grond, en het maakt later terugzoeken gemakkelijker. Later zie je dat er een ritme zit in tijden van veel of weinig inspiratie, en welke onderwerpen voor jou het meest vruchtbaar zijn.

bewerking van:
Judy Reeves Guidelines for Writing Practice

november 2021
30 een schrikbewind

december 2021
1 vol overgave en schoorvoetend
2 emotionele bagage
3 emotionele chantage
4 mijn bijdrage
5 een slecht gedicht
6 je rilt wat
7 een diplomatiek bedrijfsongeval
8 een ervaren uitvinder
9 opvrolijken
10 een pandemie
11 zangvogels
12 een huis waarvan de grenzen troebel zijn (Sander Kollaard)
13 het boek der betreuringen
14 een smetteloos blazoen
15 niet door de lavendel!
16 in de lift
17 helende eigenschappen
18 mag ik?
19 bewogen
20 alles is meegenomen
21 brieven van mijn moeder
22 (on)verdiend
23 schoksgewijs
24 warme gevoelens
25 wonderschoon
26 onomstotelijk
27 opzienbarend
28 onder de mensen
29 een kleine stilte
30 een beeldig theepotje
31 hoop

januari 2022
1 een feestelijk onthaal
2 zijn zachte sterven
3 een voorname klok
4 een woeste vernietiger van onwetendheid
5 verslechterde sfeer
6 een web van intriges
7 er komt toch niemand
8 sterrenpracht
9 foute idealen
10 een ronde bibliotheek
11 identiteit ontlenen
12 vergeetgeuren
13 opsmuk
14 een ijzige wind
15 hebzuchtige erfgenamen
16 een barbaarse daad
17 hoe lang moet je dankbaar zijn?
18 kleinheidswaanzin
19 wij zijn een familie van ...
20 alles fonkelt
21 een keurige man
22 ik wist niet waar de uitgang was
23 nieuw zeer
24 opgetogen
25 magistrale muziek
26 mensen die zich geven
27 een uitgeruste moeder
28 niet meer weg te denken
29 een ijstijd
30 opsmuk
31 het belang van frisse lucht

De schrijfverenkalender van 2021 staat hier.

De schrijfverenkalender van 2022 staat hier.

SCHRIJFVEREN DOEN VANUIT JE PERSONAGES
Iemand vroeg mij: moet je de schrijfveren schrijven vanuit jezelf? Niets moet, schrijven vanuit jezelf levert veel inspiratie op. Maar ben je al bezig met een roman of verhaal, schrijf dan vanuit de personages. Zo kom je dingen over ze aan de weet die je anders nooit geweten had.

Schrijfveren op mijn blog

Schrijf met de schrijfveren een complete roman met behulp van Het Boekschrijfboek

Andere vormen: de schrijfveerhaiku en de #onetweetstory.