zeikzeurtje


"Mevrouw is bekend met blaasontsteking." Ik heb er meermaals over geblogd ook.
Het was lange tijd goed gegaan met d-mannose en cranberry, maar in 2023 begon het weer, zowat om de 2 maanden, en het leek de huisarts een goed idee om maar met een onderhoudsdosis nitrofurantoine te beginnen. Dat heb ik 6 weken volgehouden, voelde me er niet echt goed bij.

In mijn leven heb ik – vooral tijdens de overgang - echt kilo's van dat spul ingenomen, en toen ik na de klap van de diagnose longfibrose mijn eerste (en enige) googeltje pleegde – ik kende het woord niet eens – stond bij de mogelijke oorzaken – naast dingen als roken, asbest, vogelhouderij – ook nitrofurantoine.
Ik vroeg dat toen aan de longarts maar die wuifde het weg.

En toch en toch.

Begin vorig jaar had ik nogmaals blaasontsteking, en omdat ik de pillen van de onderhoudsdosis nog in huis had, begon ik zelf maar met een kuurtje. Na twee dagen was ik zo noodlottig aan het hoesten dat ik maar eens in de bijsluiter keek, en ja, hoesten stond er genoemd. Gauw gestopt met die pillen!

Dit is wat er staat: "Uw longen kunnen reageren op het gebruik van dit medicijn. Dit kan snel gebeuren, binnen een week na aanvang van de behandeling, of heel langzaam, vooral bij ouderen. Dit kan leiden tot koorts, rillingen, hoesten en kortademigheid geassocieerd met longontsteking en weefselschade."

Toen niet verder over nagedacht, ik hoestte immers al zo lang, wat altijd op de bijwerkingen van de bloeddrukpillen werd geschoven.

Maar nu kreeg ik – ik denk door de iets minder zorgvuldige omgang met handdoeken, omdat ik niet "lastig" gevonden wil worden door de diverse doesvrouwen – weer blaasontsteking. Nitrofurantoine wilde ik in elk geval nooit meer, dus ik googelde wat voor opties er dan waren. (Op een ander antibioticum dat ik in het ziekenhuis kreeg, reageerde ik allergisch.)
En toen stuitte ik op dit artikel bij Lareb.
En ik weet dat het doodsaai is, maar ik vind het zó belangrijk dat iedereen dit weet, en vooral de artsen die het middel zonder nadenken eeuwig voorschrijven. Ik ga de tekst hier helemaal overnemen.

Ernstige longklachten komen niet vaak voor
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat 0,2% van de patiënten na een eerste gebruik nitrofurantoïne acute longklachten krijgt. Ernstige chronische klachten treden op bij 0,15-0,2% van de langdurige gebruikers. Chronische longklachten komen vaker voor bij vrouwen en bij een leeftijd vanaf 70 jaar.

Acute longklachten ontstaan vaak binnen drie tot acht dagen
De latentietijd kan echter variëren tussen enkele uren en enkele weken. Naast koorts, kortademigheid en hoesten kunnen ook koude rillingen en, pijn op de borst ontstaan. Daarnaast komen longinfiltratie met consolidatie of pleurale effusie op de borst, eosinofilie en exantheem voor. Minder vaak zijn er klachten als hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en neiging tot flauwvallen.

Chronische longklachten ontwikkelen zich na maanden van gebruik
De verschijnselen bij een chronische longreactie zijn koude rillingen, hoesten, dyspnoe en DRESS-syndroom. Meestal is er geen sprake van koorts. Door het geleidelijk ontstaan van chronische longklachten wordt de diagnose vaak laat gesteld.

Bij longklachten moet nitrofurantoïne worden gestopt
Dit geldt zowel voor acute als bij chronische longklachten. De patiënt mag nitrofurantoïne in het vervolg niet meer gebruiken. Acute klachten verbeteren meestal binnen 24 tot 48 uur na stoppen. Soms kan een korte kuur met corticosteroïden effect hebben bij patiënten met ernstige reacties, of wanneer de klachten niet snel genoeg verbeteren na stoppen van nitrofurantoïne. Het voordeel van corticosteroïden is in wetenschappelijke studie echter niet aangetoond. Bij benauwdheid kunnen luchtwegverwijders worden gegeven. Bij chronische klachten verbeteren de klachten meestal pas weken tot maanden na stoppen. De meerderheid van de patiënten met chronische longklachten houdt wel enige restschade aan de longen.

Acute longklachten zijn waarschijnlijk het gevolg van een allergische reactie
Bij een eerste gebruik van nitrofurantoine vindt sensibilisatie plaats. Daarom ontstaan longklachten bij een tweede blootstelling meestal binnen 24 uur. Chronische longklachten worden waarschijnlijk veroorzaakt door een toxisch mechanisme. Chronische klachten worden niet voorafgegaan door een acute longklachten. Ook na een acute reactie hoeven geen chronische longbijwerkingen te ontstaan.

Longklachten vaak niet als bijwerking herkend
Chronische longklachten hebben een sluipend karakter. Bij acute klachten wordt vaak een longembolie, pneumonie, hartfalen of hartinfarct gedacht. Daarom worden zowel acute als chronische door nitrofurantoïne uitgelokte longreacties vaak niet als zodanig herkend. Een vertraging bij het stellen van de juiste diagnose, en het daardoor starten van onnodige behandelingen, kan de morbiditeit en mortaliteit vergroten. Volgens de productinformatie zou een – vooral ouderen - patiënt, die langdurig nitrofurantoïne gebruikt moet gecontroleerd worden op pulmonale symptomen en andere tekenen van toxiciteit, zoals leverschade.

Er wordt wel onderzoek naar gedaan, zie bijvoorbeeld hier.

Als voorbeeld noemt zij nitrofurantoïne, een antibioticum dat voorgeschreven wordt bij blaasontsteking. "Dat is de behandeling van eerste keus in de richtlijn voor huisartsen, maar kan ook longfibrose veroorzaken. Zelfs het gebruik van één of twee kuren 20 jaar eerder, kan later tot longfibrose leiden. Dus dat moet je altijd goed uitvragen."

Maar deze informatie wordt dan niet gedeeld met / bestudeerd door artsen. Zelfs zo'n longarts wuift het weg met een gebaartje van "oh, weer zo'n patient die zonodig moet googelen."
DOE JE HUISWERK.
Dit geldt voor artsen en patiënten!

Geplaatst in autobio | Getagged , , | 5 Reacties

werkwoorden 13 / voortgangsbericht

Alweer bijna 7 weken thuis, thuis in het leven met zuurstof. Ik heb me ontdaan van ettelijke kuubs spullen, veel mensen blij gemaakt en zowaar nog een paar dingen verkocht ook (nog een mooie altblokfluit, anyone?). Nog niet alles is aangepakt, maar er komt steeds meer ruimte.

Nadenken over wie je (nog) wilt zijn, welke rollen je kunt loslaten en de daarbij behorende spullen die niet meer nodig zijn ter (zelf)bevestiging. Iemand heeft echt stralend van blijdschap zeker driekwart van mijn schrijfboekencollectie opgehaald. Want nee, schrijfjuf ben ik nu niet meer.

Aanvankelijk was er op het knutselkamertje geen plek om te knutselen, want daar stalde ik alles wat weg kon. Het ligt naast de voordeur, en marktplaatsklantjes konden het daar meteen inpakken en meenemen. Maar langzamerhand kwam er ruimte, en begon het een beetje te kriebelen. Ik begon met het plaatsen van oude collages (gemaakt zo vanaf 2015) op de Facebookpagina en andere kanalen. Fijn om te merken dat mensen ze nog steeds mooi vinden!

Oorspronkelijk had ik voor 2025 een Groots Project in gedachten, en wie weet komt het er nog van. Maar nu werkte het eigenlijk alleen verlammend. Toen kwam ik online iets tegen wat #the100dayproject heet. Honderd dagen lang elke dag iets knutselen, kort en krachtig, hooguit een kwartiertje … dat was te doen. Ik had nog een mooi knutselschrift in A4-formaat, waarvan ik de volgende bladzijden in 6 hokjes verdeelde. Elke dag een hokje vullen van zo'n 10x10 cm, dat moest lukken. Ik begon een paar dagen na de start van het project en ben vandaag bij dag 9.

Geplaatst in autobio, creatief | Getagged , | 6 Reacties

voortgangsbericht

Intussen zijn ik en mijn rolli-met-zuurstoffles al 2x zelfstandig naar buiten geweest. Niet verder dan de oudpapier- en de textielcontainer, maar toch. Het begin is er, ik kan weer wat dingen zelfstandig, al put het nog wel enorm uit.
Zou het ooit nog nog weer lukken, een rondje om de vijver?
Zou het ooit nog weer lukken om met de auto naar Paddepoel, even zelfstandig een potje aubergine chutney halen bij de Xenos?
Ik moet het maar nemen zo 't komt, en per dag leven.

Voorlopig ben ik zoet met het wegdoen van dingen, zodat kindeke in de toekomst niet met ettelijke kuubs zooi blijft zitten. "Mamma, jij bewaart echt alles, hè?"
Ik heb inmiddels mijn verschillende verslavingen moeten toegeven waarvan koelkastdoosjes (hoewel ik erg blij ben met alle mealprepjes in de vriezer) de ergste is.

Ben erachter gekomen dat GRATIS op Marktplaats hét toverwoord is. Krijgen mensen dan een melding op hun telefoon ofzo? Ik ben beide oude camera's al kwijt. De Sony cybershot werd opgehaald door een stralend blije jongeman die geïnteresseerd was in fotografie-geschiedenis, en vond dat de huidige camera's té goed zijn, en helemaal niets meer aan de verbeelding overlaten. Ook de doos met 100 cd's werd dezelfde avond nog opgehaald. Ik heb nog welgeteld 1 boombox die cd's kan afspelen (de speler in de auto is kapot), mocht ik dat willen.

Door het koolhydraatarm dieet ben ik inmiddels bijna 20 kg kwijt, ik had alle maat 54 kleding in dozen gedaan voor stel dat ik ooit weer dik word, maar van dat "stel-dat-denken" moet ik onmiddelijk af, van alle declutterboeken die ik tussen de bedrijven door lees. Dus dat wordt de volgende GRATIS advertentie op Marktplaats. Worden er toch nog mensen blij van mijn verslavingen.
(Nog een hippe jas, anyone?)

Geplaatst in autobio | Getagged | 8 Reacties

voortgangsbericht

Het sneeuwt ontzettend hard, maar we zijn weer veilig thuis na het bezoek aan de longarts, dankzij kindeke!
Eerst maar gauw alles optypen wat ik nog weet.
Uit de onderzoeken was gebleken dat het mogelijk verband houdt met de spierreuma (of mogelijk myositis : als je myositis hebt, dan zijn je spieren ontstoken. De ontsteking maakt de cellen in je spieren kapot. Spiercellen die eenmaal kapot zijn, herstellen niet. Je spieren worden daardoor steeds zwakker. De aandoening begint in je bovenarmen en bovenbenen, en kan zich verspreiden door je hele lichaam.).
Hij gaat overleggen met de reumatoloog of/wat ze daar verder mee moeten. Maar op de petscan uit 2018 was ook al longschade te zien. Waarschijnlijk heeft de longontsteking mij de drempel overgeduwd. Kans op verbetering is er eigenlijk niet, het hoogst haalbare is stabilisering, en omdat ik het op preT goed doe, blijven we dat maar gebruiken.
Moeilijk te zeggen hoe lang ik nog heb, mogelijk een paar jaar, maar er moet geen longontsteking of zoiets overheen komen want dat zou fataal kunnen zijn. Dus voortaan maar wél weer overal mondkapjes op!
Ik moest nog bloed laten prikken voor CPK-waarde = de enzymen die vrijkomen als spiercellen kapotgaan. Hoge CPK-waarden kunnen wijzen op ontstoken spiercellen. En gewone ontstekingswaarden.
Hij belt volgende week terug over wat er uit het overleg met de reumatoloog is gekomen.

UPDEET dd 130225:
longarts belde, de reumatoloog wist het verder ook niet
komende tijd de preT proberen af te bouwen van 30 naar 20 mg en dan over 2 1/2 maand weer een afspraak

Geplaatst in autobio | Getagged , | 11 Reacties

ziekzeurtje

Al is dit wel wat ernstiger, lieve allemaal.
Op 7 januari raakte ik halsoverkop in het ziekenhuis, om te beginnen met een longontsteking. Maar algauw bleek uit de foto's dat er meer aan de hand was. Diagnose: longfibrose, een ernstige, progressieve longziekte.
Gister mocht ik gelukkig naar huis, waar inmiddels al een zuurstofapparaat amechtig te blaasbalgen stond, wat een enorme service. Nu hopelijk eerst wat op krachten komen, en wie weet in de lente nog weer eens een wandeltje naar buiten. Thuiszorg is inmiddels ook al geregeld, ik sta echt versteld van hoe goed sommige zorgdingen geregeld zijn.
Over de verpleging ook niets dan lof, die meiden rennen zich de benen uit het lijf en blijven zorgvuldig en vriendelijk.
Nu alleen nog een poets! Via de wmo duurt zeker 6 weken en eigenlijk moet het volgende week liefst al.
Kindeke en verloofde zijn ontzettend flink en behulpzaam, het huis was schoon toen ik thuiskwam, maar zij hebben ook hun eigen leven!
Ik kreeg 2 lieve polaroidjes van ze in het ziekenhuis. Ik ben ze zo dankbaar!

Geplaatst in autobio | Getagged | 20 Reacties

Hella’s Year in Books 2024

Ik had nog éven hoop dat ik mijn doel van 75 boeken zou halen, maar het gaat echt niet meer lukken. Hoe het komt? Een paar dikke boeken, best wel veel series gekeken, en ook vooral veel afleiding door sociale media. Domdomdom, ik weet het. Maar aan de andere kant zolangzamerhand beter om op de hoogte te blijven van het wereldnieuws dan het ooit zo betrouwbare journaal.

In totaal las ik 22 non-fictie-boeken, waarvan 20 audiobooks.
Van de 50 romans las ik er 8 in het Nederlands en één in het Duits.
Een fijne ontdekking (na het einde van de Ruth Galloway-serie van Elly Griffiths) waren de Cassie Raven-thrillers van A.K. Turner, hoop dat ze gauw met een vijfde deel komt!

Ontzettend boeiend vond ik de boeken over de Lewis-zusters die de oudste codexen van het evangelie ontdekten in het Sinaïklooster.
Verder heb ik enorm genoten van de boeken van Victoria Finlay (door haarzelf voorgelezen). Dat is non-fictie zoals ik het graag lees/luister: wetenschappelijk én persoonlijk.

Nu ben ik bezig in Zeeuwse Jaren van Freek de Jonge. Ik hou van Freek en ben benieuwd naar zijn leven, maar tot nu toe vind ik het erg warrig en on-geredigeerd.
Maar eens kijken waar ik de volgende challenge op ga zetten: 70? Ik hoop in elk geval op veel moois.

UPDEET
Ik kon vannacht niet slapen, ondanks het slaapverwekkende luisterboek. Dus ik heb nog een boek uitgelezen! Twee sterren, dus niet de moeite waard om nog aan de afbeelding toe te voegen. The Dead of Winter: Beware the Krampus and Other Wicked Christmas Creatures door Sarah Clegg.

5 sterren
Dark, Alice Elliott - Fellowship Point recensie
Powers, Richard - the Overstory recensie
Wharton, Edith - Roman Fever recensie

4 sterren
Barclay, Linwood - No Time for Goodbye (No Time For Goodbye, #1)
Bruggen, Carry van - Een Indisch huwelijk
Diop, David - Reis zonder terugkeer
• Dis, Adriaan van - De kolonie mept terug
• Durvasula, Ramani - It's Not You: Identifying and Healing from Narcissistic People
Essen, Rob van - Ik kom hier nog op terug
• Finlay, Victoria - Color: A Natural History of the Palette (audiobook)
• Finlay, Victoria - Fabric: The Hidden History of the Material World (audiobook)
• Finlay, Victoria - Jewels: A Secret History (audiobook)
Furlong, Monica - Wise Child (Doran, #1)
Gordon, Mary - The Love of My Youth
Graeme, Linda - Ellen op ballet
Kästner, Erich - Das doppelte Lottchen
Kuipers, Hella - Brandsporen
• Lewis, Agnes Smith - How the Codex Was Found: A Narrative of Two Visits to Sinai, from Mrs. Lewis's Journals 1892-1893
Manning, Kirsty - The Lost Jewels
Manning, Kirsty - The Song of the Jade Lily
McDowell, Michael - The Flood (Blackwater, #1)
McDowell, Michael - The Levee (Blackwater, #2)
McFarlane, Fiona - The Sun Walks Down
Moore, Liz - The God of the Woods
Osinga, Richard – Munt
Peters, Elizabeth - Crocodile on the Sandbank (Amelia Peabody #1) (audiobook)
Peters, Elizabeth - The Seventh Sinner (Jacqueline Kirby, #1)
Posnett, Edward - Strange Harvests: The Hidden Histories of Seven Natural Objects (audiobook)
Quinn, Joanna - The Whalebone Theatre
• Soskice, Janet Martin - The Sisters of Sinai: How Two Lady Adventurers Discovered the Hidden Gospels
• St. Clair, Kassia - The Golden Thread: How Fabric Changed History (audiobook)
Tan Twan Eng - The House of Doors
Tey, Josephine - Brat Farrar
Turner, A.K. - Body Language (Cassie Raven, #1)
Turner, A.K. - Life Sentence (Cassie Raven, #2)
Turner, A.K. - Case Sensitive (Cassie Raven, #3)
Turner, A.K. - Dead Fall (Cassie Raven #4)
Westmacott, Mary - Absent in the Spring
• Wilkinson, Toby – The Nile (audiobook)

3 sterren
Atwood, Margaret - Cat’s Eye
• Bale, Anthony - A Travel Guide to the Middle Ages: The World Through Medieval Eyes (audiobook)
Burr, Samuel - The Fellowship of Puzzlemakers
Chabot, Bart - Gezinsverpakking
• Cline, Eric H. - Three Stones Make a Wall: The Story of Archaeology (audiobook)
• Fry, Stephen - Odyssey (Stephen Fry's Great Mythology, #4) (audiobook)
• Haynes, Natalie - Divine Might: Goddesses in Greek Myth (audiobook)
• Lacey, Robert - The Year 1000: What Life Was Like at the Turn of the First Millennium (audiobook)
• Lewis, Agnes Smith - Eastern Pilgrims: The Travels of Three Ladies (1870)
Milne, A.A. - The Red House Mystery
Nicholls, David - You Are Here
Peters, Elizabeth - Borrower of the Night (Vicky Bliss, #1)
Proust, Marcel - Swann’s Way (In Search of Lost Time, #1) (audiobook) https://heldenreis.nl/2024/01/proust
Proust, Marcel - Within a Budding Grove (In Search of Lost Time, #2) (audiobook)
Roberts, Nora - Mind Games
• St. Clair, Kassia - The Secret Lives of Color (audiobook)
• Steinbeck, John - The Log from the Sea of Cortez (audiobook)
Swanson, Peter - Eight Perfect Murders
Tey, Josephine - The Daughter of Time (Inspector Alan Grant, #5)

2 sterren
Allingham, Margery - The Crime at Black Dudley (Albert Campion Mystery, #1)
• Bjornerud, Marcia - Turning to Stone: Discovering the Subtle Wisdom of Rocks (audiobook)
Christie, Agatha - A Murder Is Announced
Finn, A.J. - End of Story
Manning, Kirsty - The French Gift
• Moffat, Alistair - In Search of Angels: Travels to the Edge of the World (audiobook)
Peters, Elizabeth - The Murders of Richard III (Jacqueline Kirby, #2)
• Wulf, Andrea - The Invention of Nature: Alexander von Humboldt's New World (audiobook)

0 sterren
Galgut, Damon - The Promise
• Theroux, Paul - Ghost Train to the Eastern Star (audiobook)
Winn, Alice - In Memoriam
• Wohlleben, Peter - The Hidden Life of Trees: What They Feel, How They Communicate: Discoveries from a Secret World (audiobook)

Geplaatst in lees- en biepherinneringen, lezen, recensies | Getagged | 7 Reacties

een fantastische uitsmijter

Kindeke vroeg een boek op Sinterklaas: The Overstory van Richard Powers. Het maakte mij ook nieuwsgierig, het bleek al jaren op mijn mythische Op-Het-Lijstje te staan, waarschijnlijk sinds het in 2019 de Pulitzerprijs won.
Het is vertaald (door Jelle Noorman) als Tot in de Hemel.

Het boek begint met de jeugd en wording van de verschillende personages:
• Nicolas Hoel, nazaat van een Noorse familie die op hun boerderij in Ohio een kastanjeboom plantten die tientallen jaren de enige boom in de verre omtrek was, een zogenaamde sentinel tree.
• Mimi Ma, dochter van een gevluchte Chinees, die van zijn vader leert dat het leven zich afspeelt tussen drie bomen: de lotusboom die staat voor het verleden, de moerbeiboom die verwijst naar het eeuwige leven, en de pijnboom, de boom van het nu.
• Adam Appich, wiens vader bomen plantte voor elk van zijn vier kinderen, een iep, een es, een ijzerhoutboom en de ahorn voor Adam.
• Ray Brinkman en Dorothy Cazaly, die elkaar leren kennen bij het amateurtoneel, en voor wie bomen geen speciale betekenis hadden, tot ze in Macbeth spelen met de bewegende bomen van Birnam Wood.
• Douglas Pavlicek, wiens leven gered wordt door een banyanboom als zijn vliegtuig wordt neergeschoten tijdens de Cambodjaanse burgeroorlog.
• Neelay Mehta, zoon van Indiase immigranten, die samen met zijn vader leert programmeren op de eerste computers en ervaart hoe dat lijkt op hoe bomen groeien en vertakken.
• Patricia Westerford, meisje met een spraak- en gehoorgebrek, dat van haar vader leert kijken naar de natuur en later een - eerst miskend – boomwetenschapper wordt.
• Olivia Vandergriff, een studente die zich te buiten gaat aan drank en drugs, maar dan na een black-out weet dat ze iets anders met haar leven moet doen.

Aanvankelijk vond ik het lastig, me steeds weer te moeten inleven in een totaal ander personage. Vooral het hoofdstuk over Olivia viel behoorlijk uit de toon. Toch vertrouwde ik erop dat het allemaal een functie zou hebben. En dat bleek, en hoe!

Het boek is een aanklacht tegen hoe we omgaan met de natuur, en dan vooral met de oerbossen. Ik zal niet verklappen welke rol dat gaat spelen voor alle personages, want dat gedeelte van het boek is echt spannend. Ik heb een tijd geleden geprobeerd het boek van Peter Wohlleben te lezen, en kon er totaal nix mee. Nu snap ik wel waarom. Of, zoals Adam het formuleert: The best arguments in the world won’t change a person’s mind. The only thing that can do that is a good story.
Toen ik er wat omheen ging lezen, leerde ik dat Patricia Westerford is gebaseerd op een bestaande bos/boomwetenschapper: Suzanne Simard.

Het is zo'n boek dat je onmiddellijk opnieuw wilt lezen, omdat er zoveel vooruit- en terugverwijzingen in zitten, omdat het zó ingenieus en doorwrocht in elkaar zit … En het taalgebruik is schitterend, ik heb 112 citaten onderstreept omdat ze me meteen inspiratie gaven voor collages of andere dingen.
Of ik de 75 boeken van mijn Goodreads challenge nog ga halen weet ik niet, maar dit was in elk geval een fantastische uitsmijter voor 2024.

Geplaatst in recensies | Getagged , | 4 Reacties

werkwoorden 12

jaaroverzicht

op de radio besprak men
lichtpuntjes in het
afgelopen jaar

ik kon niets bedenken
het jaar een streng kralen
gelijkvormig, glanzend, grijs

donkerpuntjes waren er
naast zoveel dagen
waarin ik gelukkig was
soms, even, vaak
zon, bloemen, kunst,
muziek, boeken, contact

het leven toch rijk
ondanks alles

collage spread in A5 schetsboekje
afbeeldingen met gouddraad op gelliprints
tekst geprint op deli paper

Geplaatst in autobio, creatief, gedichten | Getagged , | 1 reactie

kerstkaarten!

Veel geluk voor hoofd, hart, lijf
in het jaar twee nul twee vijf!

Geplaatst in creatief, heldinne's kaarten | Getagged , | Een reactie plaatsen

werkwoorden 11

Zijn er maar zo weer 2 weken voorbij! Wegens kerstkaartenmakerij en Sintgedichten even niet aan gedacht #oeps.
Wat heb ik nog meer gemaakt?

Op 14 december kwam ik op Pinterest iets leux tegen dat daar een paper orb werd genoemd, maar dat in 't echt een Triskele ball heet, ik denk dat de Vlangernaam Triskelion wordt. Best een uitdaging om te maken, maar het resultaat is zo leuk! Hier staat een goede handleiding.
Het opplakken van decoratie maakte het geheel wat stug, de stroken vantevoren bedrukken werkte beter! (Ik gebruikte foto's van eigen collages, en haalde die door het stained glass filter van photoshop.)

Ik maakte nog een collage-spread in het A5-schetsboekje, ik probeerde nog een towerblock-card met joomchi (niet echt een succes), en ik verkocht weer eens een werk op werkaandemuur, dat voelt altijd wel als een echte erkenning.

Geplaatst in creatief, heldinne's vlangers | Getagged , | 2 Reacties