Over Hella

Hella Kuipers
Rembrandt van Rijnstraat 67
9718PJ GRONINGEN
tel. 050-2809093
e-mail Hella info@heldenreis.nl
KvK 01166725
LinkedIn
twitter
facebook
pinterest
linktree

LEVEN EN SCHRIJVEN
Van oorsprong ben ik, Hella Kuipers (1957), bibliothecaresse en kunsthistorica. Schrijven werd een uitlaatklep toen ik als "vrouw van" in Oman terecht kwam - zonder baan, zonder kennissen en meteen zwanger op de koop toe. Een periode in mijn leven die later de inspiratiebron zou vormen voor mijn eerste boek, Weg van Oman.
Toen ik naar Schotland verhuisde, begon ik steeds meer te schrijven: cabaretteksten, korte verhalen, columns en de in Friesland spelende roman Brandsporen, die is verschenen bij uitgeverij Elikser. Ook volgde ik in die tijd de cursus Creatief Schrijven van de LOI.
In de Verenigde Staten heb ik aan diverse schrijfworkshops meegedaan en tevens een schrijfgroep geleid.
Teruggekeerd in Nederland na vijftien jaar buitenland, heb ik drie jaar lang columns en artikelen geschreven voor de Schrijf!website van het dagblad Trouw. Daarna heb ik Heldenreis voor Leven en Schrijven opgericht, en heb ik mijn eigen schrijfcursussen ontwikkeld.
Ik geef cursussen en workshops omdat schrijven mijn passie is, en niets liever doe dan zien hoe dat vuur overspringt.

OPLEIDING EN ERVARING
Mijn gymnasiumopleiding, de bibliotheekacademie, de studie kunstgeschiedenis in Leiden - ze hebben bijgedragen aan wie ik nu ben: Hella Kuipers, schrijver en schrijfdocent.
Ik heb veel geleerd, van de LOI schrijfcursus, en vooral van de workshops in de Verenigde Staten, bij Christopher Vogler en over The Artist's Way van Julia Cameron. Daar wordt zo anders tegen schrijven en schrijfonderwijs aangekeken, en dat is een gedachtengoed dat ik verspreid.
In Houston TX leidde ik een internationale schrijfgroep, waarvoor ik een scala aan opdrachten heb verzonnen, die ik ook zelf uitvoerde vanwege de extra uitdaging van het schrijven in een vreemde taal.
In Nederland heb ik inmiddels tien jaar ervaring met het geven van cursussen en workshops, en het online begeleiden van schrijvers.
Door al mijn cursussen en workshops weet ik welke fouten gemaakt worden, tegen welke problemen beginnende schrijvers aanlopen, en ook: hoe inspirerend het is om elkaars verhalen te horen, en samen te werken aan de verbetering ervan. Als online docent ga ik bij de correctie inspirerend en opbouwend te werk, maar schuw ook het rode potlood niet.

BEELDEND WERK
Sinds een paar jaar zet ik mijn creativiteit ook beeldend in. Mijn collages zijn te koop bij werkaandemuur en via deze website. Foto's van alle collages staan op Google Drive.

Ook maak ik inspirerende cadeauboekjes. Heldinne's Reisboekjes zijn te koop via deze website. Foto's van alle boekjes staan op Google Drive.

CURRICULUM VITAE Hella Kuipers

• het begin van de Trouw schrijfsite

• de eerste twittertips op Trouw

• docent bij de online schrijfcursus van Trouw

• werk en visie: artikel in de Leeuwarder Courant van 15 okt. 2010

omslag brandsporenBRANDSPOREN
• bestellen bij uitgeverij Elikser
• interview beluisteren over Brandsporen en over de Heldenreis, op Omrop Fryslân Radio, 24 aug. 2009
lezersreacties op bol.com

 

 

Als dank aan alle andere stamboomonderzoekers van wier online gegevens ik dankbaar gebruik heb gemaakt, plaats ik hier de stambomen van mijn vier grootouders.
• Gerrit Kuipers
• Trijntje Feenstra
• Tamme Bergsma
Hiltje de Bruin