voor elke #NaNoWriMo-schrijver die nog steeds denkt dat de Heldenreis niets voor hem/haar is

Dat de Heldenreis ons aanspreekt, komt doordat het zo'n natuurlijke manier van vertellen is. Die gaat niet alleen op voor mythen en sprookjes, maar ook voor ons dagelijks leven, zelfs voor de seizoenen!
Denk dus niet: oh jakkes, dan wordt mijn boek echt zo'n clichéverhaal. Nee, het is alleen een kapstok, een geraamte voor jouw eigen verhaal. Met dit schema aan de muur houd je zelfs een lijvige roman op de rails.

Je verdeelt het verhaal in vier bedrijven: 1) Losmaken, 2) Afdaling, 3) Initiatie, 4) Terugkeer.
Je hoofdpersoon maakt zich los uit zijn vertrouwde omgeving, gaat geleidelijk het avontuur steeds meer aan, maakt zijn vuurproef mee – en dan is hij halverwege, dichterbij het einde dan het begin, hier kan hij niet meer terug naar zijn oorspronkelijke bestaan. Hij moet worden wie hij zal zijn, voortaan. En uiteindelijk moet hij, veranderd en gelouterd, terug naar zijn land van herkomst, compleet met wat hij gewonnen heeft.

Dit geldt voor een vakantiereis, voor een operatie in het ziekenhuis, voor een echtscheiding, voor het schrijven van een boek. Door een reis te maken in de 'buitenwereld' verandert de Held ook in zijn binnenste, overwint hij een karakterfout of een wond in zijn ziel.

Op mijn site staan de 12 plotpunten van de Heldenreis precies uitgelegd.

Elke dag in oktober plaats ik op Facebook een link naar een A4-tje met uitleg, gebaseerd op The Writer's Journey van Vogler én op Story Mastery van Michael Hauge*. Je werkt nu de 12 hoofdstukken van je boek uit, hangt 12 vellen papier aan de muur met de scènes erop, en in november hoef je het alleen nog maar te schrijven. Ik heb een schema gemaakt van het aantal woorden per dag, verdeeld over de etappes van de Heldenreis.

Probeer het, en ervaar zelf dat schrijven een stuk makkelijker kan!

*Christopher Vogler en Michael Hauge hebben samen een seminar gegeven over "The Hero's two Journeys." Er staat een klein gedeelte op Youtube.
Dit bericht is geplaatst in schrijven met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.