Hella’s Year in Books 2018


Ik ben zo blij dat ik tegenwoordig goed bijhoud wat ik lees. Want als ik zonder checken terugkijk op mijn leesjaar, denk ik vaak als eerste aan de rotboeken die ik doorworstelde. Ik wil niet beweren dat mijn smaak iets zegt over de kwaliteit van het boek (hoewel sommige schrijfjufargumenten wel hout snijden): zo won het ondoorkomelijke Milkman de Booker Prize, won Less de Pulitzer, en vonden anderen The Secrets she keeps een superieure thriller.
Andersom gebeurt het ook: ik vond het boekenweekgeschenk van Griet op de Beeck fantastisch, terwijl de heren recensenten er de vloer mee aanveegden. Ik vond the Night Guest prachtig, terwijl andere boekbloggers er nix mee konden.
Wederom heb ik voornamelijk Engelstalig gelezen. Nieuwe ontdekkingen waren de gedichten van Nikita Gill en de schrijf/creativiteitsboeken van Lynda Barry. De vijfsterrenboeken waren stuk voor stuk onvergetelijk. Met de leesclub gaan we binnenkort Old Filth lezen, ik heb me voorgenomen om dan de hele trilogie te gaan lezen. Verder heb ik geen leesvoornemens. Behalve proberen nog wat meer te lezen en wat minder te facebooken. Ik zet de Goodreads Challenge maar weer op 75, het voelt zo goed om die ruimschoots te overschrijden!

vijf sterren - schitterend
Alameddine, Rabih - An Unnecessary Woman
Finn, A.J. - The Woman in the Window
Gardam, Jane - Old Filth (Old Filth, #1)
Godden, Rumer - In This House of Brede
Mendelsohn, Daniel - An Odyssey: A Father, a Son, and an Epic
Miller, Madeline - The Song of Achilles
Ondaatje, Michael – Warlight
Perry, Sarah – Melmoth
Westover, Tara – Educated

vier sterren – prachtig, en net niet volmaakt
Atwood, Margaret - The Handmaid's Tale
Barker, Pat - The Silence of the Girls
Barnes, Julian – Metroland
Barnes, Julian - The Only Story
Barry, Lynda - Syllabus: Notes from an Accidental Professor
Barry, Lynda – What it Is
Barry, Sebastian – Days without End
Bodar, Antoine - Droef gemoed
Dorrestein, Renate - Dagelijks werk (bespreking volgt in de Heldenreis Nieuwsbrief van februari)
Eco, Umberto - De geschiedenis van imaginaire landen en plaatsen
French, Nicci - Blue Monday (Frieda Klein, #1)
French, Nicci - Thursday's Children (Frieda Klein #4)
Galidi, Rodaan Al - Hoe ik talent voor het leven kreeg
Gill, Nikita - Wild Embers: Poems of Rebellion, Fire and Beauty
Godden, Rumer - Thursday's Children
Hart, Kees 't - De kunst van het schrijven
Hulst, Auke - En ik herinner me Titus Broederland
Kidd, Sue Monk - Traveling with Pomegranates
Kingsolver, Barbara – Unsheltered
Leky, Mariana - Vanuit hier zie je alles
McFarlane, Fiona - The Night Guest
Mckenzie, Elizabeth - The Portable Veblen
Michaelis, Hanny - Lenteloos voorjaar: Oorlogsdagboek 1940-1941
Miller, Madeline – Circe
Oliver, Mary - Upstream: Selected Essays
Op de Beeck, Griet - Gezien de feiten
Paris, Lidewijde - Hoe lees ik?
Penny, Louise - Kingdom of the Blind (Chief Inspector Armand Gamache, #14)
Polak, Nina - Gebrek is een groot woord
Rodari, Gianni - Grammatica van de fantasie (bespreking volgt in de Heldenreis Nieuwsbrief van februari)
Saunders, George - Fox 8
Vickers, Salley - The Librarian
Woolf, Virginia - The Voyage Out

drie sterren – vakkundig geschreven, plezierig, maar als je het niet leest mis je niet veel
Atwood, Margaret - The Penelopiad
Bracht, Mary Lynn - White Chrysanthemum
Burns, Anna – Milkman
Finkers, Herman - De cursus 'Omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door
French, Nicci - Tuesday's Gone (Frieda Klein, #2)
French, Nicci - Waiting for Wednesday (Frieda Klein, #3)
French, Tana - In the Woods (Dublin Murder Squad, #1)
Geertsma-Allema, T. - Als de grimmige Noordooster waait
Golding, William - Lord of the Flies
Gordon, Lyndall - Outsiders: Five Women Writers Who Changed the World
Greer, Andrew Sean – Less
Harper, Jane - Force of Nature (Aaron Falk, #2)
Harper, Jane - The Dry (Aaron Falk, #1)
Hazeu, Wim - M.C. Escher: Een biografie
Healey, Emma - Whistle in the Dark
Heemstra, Marjolijn van - En we noemen hem
Hermsen, Joke J. - Rivieren keren nooit terug
Hughes, Caoilinn - Orchid & the Wasp
Jong, Dola de - De thuiswacht
Kilalea, Katharine - OK, Mr Field
Leland, Nita - New Creative Collage Techniques
Low, Shari - A Life Without You
Marsh, Ngaio - When in Rome (Roderick Alleyn, #26)
Michaelis, Hanny - De wereld waar ik buiten sta: Oorlogsdagboek 1942-1945
Parks, Tim - In Extremis
Quindlen, Anna - Alternate Side
Roberts, Nora - Birthright
Roberts, Nora - Shelter in Place
Robinson, Kristen - Explore Mixed Media Collage: Innovative Layering Techniques
Thomas, Sarah Loudin - The Sound of Rain
Towles, Amor - A Gentleman in Moscow
Truss, Lynne - The Lunar Cats
Tulloch, Jonathan – Larkinland
Werf, Gerwin van der - Een onbarmhartig pad

twee sterren – ik vond het waardeloos maar anderen denken daar anders over
Backman, Fredrik - Beartown (Beartown, #1)
Butler, Nickolas - The Hearts of Men
French, Nicci - Friday on My Mind (Frieda Klein, #5)
Hobson, Brandon - Where the Dead Sit Talking
Kawamura, Genki - If Cats Disappeared from the World
Kostova, Elizabeth - The Shadow Land
Robotham, Michael - The Secrets She Keeps
Sullivan, Maggie - Mother’s Day on Coronation Street (Coronation Street #2)
Walker, Nico – Cherry

één ster of DNF – echt verschrikkelijk
Anderson, Isaac - 101 Mixed Media Techniques
Le Guin, Ursula K. - The Dispossessed (Hainish Cycle #6)
Northrup, Christiane - Dodging Energy Vampires
Perrotta, Tom - Mrs. Fletcher

Dit bericht is geplaatst in lezen, recensies. Bookmark de permalink.

11 Reacties op Hella’s Year in Books 2018

 1. Erik Scheffers schreef:

  Hoi Hella, een mooie lijst! Het boek van Jane Gardam vond ik ook geweldig. Ik heb dit jaar het eerste deel herlezen in de Nederlandse vertaling en de andere twee delen ook in de Nederlandse vertaling. De Nederlandse vertaling is goed, maar ik zou als ik jouw was ze toch alle drie in het Engels lezen. Volgens mij lees jij sowieso wel veel in het Engels en het Engels van Jane Gardam vind ik waarschijnlijk het mooiste Engels dat ik ooit heb gelezen.
  Het boek van Rodaan al Galidi heb ik op jouw aanraden gelezen en daar heb ik ook erg van genoten. Opvallend is dat onze sterrenwaarderingen van de boeken van Gardam en Rodaan al Galidi precies overeenkomen.
  Hella, ik wens je een goed 2019 met hopelijk een redelijke gezondheid en veel mooie nieuwe boeken. Groetjes, Erik
  ps: Jouw omschrijving van 3 sterren boeken zou ik letterlijk over kunnen nemen: "Vakkundig, maar als je het niet leest dan mis je niet veel." Dat denk ik ook altijd bij boeken met minder dan 4 sterren. Wat betekent trouwens DNF?

  • Hella schreef:

   Dank voor je uitgebreide reactie Erik! DNF staat voor Did Not Finish (in dit geval Le Guin en Northrup). Jij ook een goed nieuw leesjaar!

 2. Bettina Grissen schreef:

  Mooie lijst, en ik vind het altijd zo leuk om de verschillen met de mijne te zien, maar ook om af en toe te knikken van herkenning.
  Ja, soms kan een mening zo afwijken van de gangbare mening, ik lees nu De heilige Rita van Tommy Wierings en ik vind het een ellendig deprimerend k** boek, maar het heeft allerlei prijzen gewonnen en over het algemeen vindt men het schitterend. Ik denk dan ook steeds dat ik iets mis of over het hoofd zie. maar ik krijg van dit boek alleen maar zin om alcoholist te worden of mezelf op te hangen aan de balken van een boerenschuur. Tsja.

  Enfin, ik vind het bovendien altijd interessant om jouw stukjes te lezen, want zelfs al zijn het boeken die ik niet ga lezen of ben ik het niet met je eens, je weet je mening altijd goed te onderbouwen en lezenswaardig te maken.

  Op een mooi 2019 vol mooie boeken!
  Groetjes,

  • Hella schreef:

   Dank voor je mooie compliment Bettina! Enja, die Wieringa ... ik heb nog steeds nix van hem gelezen, ik vind hem zo onaardig. Zeker niet waard om je voor te verhangen, trouwens dat kan ook niet nu je Marius hebt. Jij ook een fijn nieuw leesjaar!

 3. Joke schreef:

  Ik had al ff gekeken naar je 'year of books' op Goodreads. Het is vooral een heel veelzijdige lijst geworden,
  en toch veel 4-en 5 sterrenboeken!
  Ik wens je een heel mooi 2019 met verrassende ontdekkingen, creatief en leesgewijs en qua gezondheid natuurlijk een stijgende lijn!

  • Hella schreef:

   Dankjewel Joke! (Als je toch al af en toe op Goodreads kijkt ... kun je daar niet gewoon je leeslijst bijhouden, met af en toe een kort besprekinkje? Hint hint ...)
   Hoop dat het voor jou ook een goed jaar wordt op alle gebieden!

 4. Margreet schreef:

  een leuke lijst! Een aanrader van mij: thrillers van Patrick Redmond.

 5. Gelukkig toch voornamelijk heel veel mooie boeken! Blijf genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *