een verlaat feest

Het begon ermee dat ik in de Amerikaanse boekjesmaakgroep vroeg hoe een "luikvouw" in het Engels heette. Gatefold. Ik dat opzoeken, en dan kom je dus allerlei mooie sites tegen waar nog veel meer leuke vouwwijzen op staan, waaronder het Maltezer Kruis. Kreeg meteen zin om dat uit te proberen.


Ik vond een template, maar dat was denk ik alleen geschikt voor folders van heel dun papier. In mijn geval werd de voorpagina veel te kort om over al die lagen heen te passen. Opnieuw geprobeerd, nu met de voorpagina een halve centimeter langer dan de rest.
Ik zag het meteen sprookjesachtig voor me (ik denk door het woord Maltezer dat me deed denken aan kruisridders) en besloot het goud te verven.

Inmiddels had ik ook mijn cirkelsnijder weer aan de praat (leve Youtubefilmpjes waarop ze dingen uitleggen die in een normale gebruiksaanwijzing niet werken), dus sneed ik fraaie cirkels uit gelli prints en plakte die op het goud.
Met op maat geknipte lapjes ter bescherming stopte ik het geheel in de pletter.

Diepe droefheid de volgende dag toen het tóch weer mis bleek met die goudverf. Ik had het kunnen weten, ik had al eerder zo'n plakdrama meegemaakt.
Maar wat zonde van mijn mooie cirkels! Gelukkig kon ik ze voorzichtig lospeuteren.

Het goud-idee liet me niet los. Ik bestelde een pakje goudpapier bij Amazon, waar een andere besteller mooie foto's van zelfgemaakte kerstkaarten bij geplaatst had: precies wat ik zocht.
Opnieuw een Maltezer Kruis uittekenen, -snijden en vouwen, en dat beplakken met op maat gesneden gouden vierkantjes. De cirkels er weer op, de omtrekjes gekleurd … en nu moest het nog ergens over gaan.


Ik sneed eerst de maskers uit gelli prints (mbv een zelfgemaakt sjabloon dat ik hier ook gebruikt heb). Toen begon ik zinsneden uit boeken te knippen. Er begon zich een thema af te tekenen, dat uitkristalliseerde toen ik de strookjes op een soort volgorde ging leggen.
Wel waren ze wat te wit, gauw nog even met een lichtbruin potlood er overheen. Zo ontstond de volgende tekst.

een verlaat feest

Hier werd de strijd voortgezet
in de diepte van deze kamer
de barbarij van zoo veel jaren
grillig en toch onveranderlijk

de monsters onzer eeuwe
wildernissen, wouden
tot aan het einde van het pad
beswaeyt met groene pluymen

naar de diepste punten der menselijke ellende
het trotseeren der booze machten
gespannen vragende zinsvormen
dan bersten schier de steenen

't scheepken des gemoeds
zware pauzen
gebroken rhythme
ruwe letters en symbolen
beefde voor elk woord

het karakter van een maanlandschap
verzamelde verschijnselen
hoge galgen met roofvogels
misschien kunnen ze niet anders

mijn aanwezigheid vergeten
warm en weerloos als een vogel
sierlijk gesmede tralies

gloedvol en bovenaards wordt het in hun hart
de onmetelijkheid van mijn geluk

een verlaat feest
in beeld en vers

radicaal afgedaald

Dan volgt er nog het geknutsel met de foto's. Want goud scannen, dat wordt nix, dat wordt poepiebruin. Dus heb ik met de telefoon foto's van goudpapier gemaakt, met verschillende lampen en zonnen erop. Van de mooiste maakte ik de achtergrond van de bladzijden zoals ze hier nu – eindelijk – staan.

nieuwe Maltezer kruisboekjes kun je hier bekijken

Dit bericht is geplaatst in creatief, heldinne's reisboekjes met de tags . Bookmark de permalink.

2 Reacties op een verlaat feest

  1. Erik Scheffers schreef:

    Hoi Hella, het ziet er allemaal weer prachtig uit! Groetjes, Erik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *