leescarrière

In dezelfde biep waar ik mijn biepjuffencarrière begon, begon ik natuurlijk ook mijn leescarrière. (Ik kan me niet meer herinneren of ik in Leeuwarden al lid van de biep was, dat moet toch haast wel? Ik weet in elk geval waar hij was, in het Julianapark.)
In die tijd was het lidmaatschap nog niet gratis voor de jeugd, er staat me vaag iets bij van een knipkaart. De A- en B-boeken stonden aan weerszijden van een lange, diagonaal geplaatste kast.
Tegen de achterwand waren de 'studieboeken,' wat we nu non-fictie noemen en waar ik als kind helemaal niks aan vond, behalve de verhalen-uit-verre-landen-boeken die daar ook onder vielen. Ik was niet zo'n kind dat fanatiek boekjes over postzegels of wilde beesten of ridders meenam (zoals ik ze later als biepjuf tegenkwam). Zelf heb ik ooit één boek over dieren van de wereld bezeten, en een Flora.
De A-boeken (6-9 jaar) had ik na verloop van tijd écht allemaal uit. Wat een verschrikking. Toen ik negen werd, wilde ik dan ook beslist óp mijn verjaardag naar de biep. Eindelijk nieuwe voorraad, aan de andere kant van de kast. Van de C-boeken (12-15) herinner ik me diezelfde opwinding niet. Die kasten stonden haaks op de ramen, met één kast waar je dan nog te jong voor was: romans voor oudere meisjes. Wat de oudere jongens dan moesten, weet ik niet.

herkomst foto

aanvulling: ik krijg een tweet van @biebfean dat ze volgend jaar 100 jaar bestaan, en denken aan een reünie en een boekje

Dit bericht is geplaatst in lees- en biepherinneringen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *