het glazen huisje

Vergeefs probeer ik online iets te vinden over Het Glazen Huisje van Hanny Hoogland. Ik meende dat dat het boek was waar ik zo om moest huilen, maar de omslag komt me niet bekend voor. Er staat me iets bij van een draaibaar huisje, waarin een ziek meisje moest liggen dat zo met de zon mee kon draaien.
Online vind ik alleen korte krantenberichtjes, het boek is wel bekroond, en het gaat over een ziek meisje "dat in een wagentje moet rijden."
Mijn herinnering is zo: ik zit 's morgens vroeg in mijn zonnige kamer te lezen, nog voor het ontbijt, het is nog stil in huis, en het boek is ontzettend zielig. Ik zit op de grond bij de blauwe kast die pake getimmerd heeft. Toen we naar Heerenveen verhuisden kreeg ik eerst de grote kamer voor (op het oosten), en toen ik daar een enorme zooi van maakte verhuisde ik naar de kleine kamer achter. Ik weet niet meer precies wanneer, maar ik gok dat ik een jaar of negen was.
Dus ergens tussen acht en negen las ik dat boek, en moest er verschrikkelijk om huilen. Opeens ging de deur van mijn kamer open, mams in duster, verschrikt: "Kind, wat is er?"
Ik geloof dat we even hebben gepraat over zieligheid in boeken, maar precies weet ik het niet meer. Daarna naar beneden, ontbijten, ik denk dat het zondag was.

Dit bericht is geplaatst in lees- en biepherinneringen. Bookmark de permalink.

5 Reacties op het glazen huisje

  1. lethe schreef:

    Gek hè, dat bekroonde boeken zo in de vergetelheid kunnen raken. Ik had nog nooit van het boek of de schrijfster gehoord.

  2. Renee schreef:

    Mijn ervaring hiermee is zogoed als hetzelfde! Mijn moeder heeft het boek op dezelfde leeftijd als u ooit geleend uit de bibliotheek in haar dorp en deze nooit teruggebracht. Jaren later, toen ík 9 jaae was heb ik dit boekje gevonden en in 1 klap uitgelezen. Inmiddels ben ik 25 en denk nog steeds terug aan dit boek. Ik heb er een missie van gemaakt het boek te vinden!

  3. Judith schreef:

    Inderdaad een erg mooi boek. Ik bied het nu op marktplaats te koop aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *