biepjuf in wording (2)

Mijn eerste biepbaantje was dus in Heerenveen. Na de middelbare school ging ik Engels studeren, maar dat was niet waarvoor ik in de wieg gelegd was, zo bleek. De literatuurcolleges waren prachtig, maar dat gezeik over uitspraak, grammatica en Engelse koningen … blegh. In die tijd kon je zomaar stoppen met de studie, en een schoolverlatersuitkering aanvragen.
Na een paar maandjes nietsdoen kreeg ik een baantje bij de PBC Groningen. 's Morgens boeken inwerken (stempels zetten met buitenissige plaatsnamen, van al die aangesloten biepjes), en 's middags dienst in zo'n kleine bibliotheek, of met de bibliobus of de wisselauto het platste land in. Met de wisselauto wisselde je een collectie van 50 of 100 boeken, die ergens in een boerenschuur of pastoriekamer stond opgesteld. Prachtige tochten over het Hoge Laand met die grote wolkenluchten erboven. In de bibliotheekjes hadden de boeken groene of rode streepjes. Wolkers had een rood streepje.
's Morgens moest ik langs de suikerfabriek fietsen, wat stonk dat! Ik kan alleen een foto vinden van de PBC in aanbouw en uit het kaartje ernaast maak ik op dat hij gevestigd was in wat nu een van die meubelzaken is, de Kwantum of de Seats & Sofas.

Dankzij de aanvulling van René nog een afbeelding gevonden: aan het Hoendiep inderdaad!

Dit bericht is geplaatst in lees- en biepherinneringen. Bookmark de permalink.

11 Reacties op biepjuf in wording (2)

 1. lethe schreef:

  *fluistert* Iedere keer als ik 'biep' zie staan als afkorting van 'bibliotheek' gaat er een huiver door me heen. De enig juiste spelling is 'bieb' (of 'bib', voor de Vlaamstaligen onder ons). 'Biep' is het geluid dat een claxon maakt. Maar dit terzijde. 😛

  Betekenden die rode streepjes dat die boeken alleen door volwassenen geleend mochten worden, of dat er gewaarschuwd moest worden voor scabreuze inhoud?

  • Hella schreef:

   Wat grappig. Ik heb 'bieb' altijd zó lelijk gevonden dat ik altijd bieP schrijf.
   En ja, een rood streepje was seks en/of vloeken.

 2. Ferrara schreef:

  Naar aanleiding van jouw herinneringen sta ik weer in het groene houten gebouwtje achter de hervormde kerk in ons dorp. (1957) Zelf een boek zoeken was niet aan de orde. Achter een plank die op en neer kon stond juffrouw Bakker, bril, strenge knot achter op haar hoofd.
  Directrice van de huishoudschool, maar op bepaalde uren in de week deed zij de boekenuitgifte voor de jeugd. Zij bepaalde wat jij las. Ik las me suf aan Pinkeltje en Saskia en Jeroen.
  Gek dat ik me nu pas afvraag hoe dat met volwassenen ging. Mijn moeder las veel, maar ik geloof niet dat die zich liet ringeloren door juffrouw Bakker.

 3. Gek hè, maar ik heb dezelfde tic als lethe. Het slaat nergens op, maar ik vind het schelle biep zoveel lelijker dan het mooie ronde bieb.

 4. Joke schreef:

  En ik heb dan weer hetzelfde als Hella, ik vind bieb raar, in mijn hoofd is dat iets als biebub. Nee geef mij maar lekker de vlotte biep, met een lekkere harde p. De biepp!

 5. Rene Ruiter schreef:

  In mijn herinnering staat het gebouw van de PBC in de hoek Atoomweg en Hoendiep, waar mensen later spullen kopen bij JYSK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *