waarom bronnen checken zo belangrijk is (2)

Iemand plaatste op Facebook deze afbeelding. Ik werd meteen getriggerd door de bijgeplakte tekst: 800? Dat was gauw gecheckt.
BBC: How many private jets went to Sharm el-Sheikh?
Data from FlightRadar24 shows 36 private jets landed at Sharm el-Sheikh between 4 and 6 November, the start of the summit.
A further 64 flew into Cairo, 24 of which had come from Sharm el-Sheikh.
Reactie van de plaatser: 'het leek mij ook wat veel maar het gaat om het idee.'

Het was al laat, dus eerst maar slapen. Maar het liet me niet los. Als ik de afbeelding googelde, zag ik hem voornamelijk door anti-klimaathitsers geretweet, 'zie je wel de elite' dat werk.
Vanmorgen de biepjuf weer aangezwengeld. Voor je dan de goede zoekterm hebt! In alle talen geprobeerd maar eindelijk leverde flightradar24 "private jets" COP27 het resultaat waar ik om zocht: de Spaanstalige fact-check-website El Detector.

Dan is Google Translate je vriend. Hun belangrijkste bevindingen:

"De afbeelding lijkt een screenshot te zijn van vluchtactiviteit rond Egypte”, maar ze kunnen de datum waarop het werd vastgelegd niet bevestigen.
De berichten op sociale netwerken specificeren niet wanneer het beeld is gemaakt om te bevestigen dat het overeenkomt met de aankomst van "honderden privéjets van wereldleiders". Verder hebben we in een review die we hebben gedaan van de FlightRadar24 App Detector van 5 november 2022 (een dag voor de start van de COP) tot het einde van de dag op 8 november 2022 (toen de afbeelding werd gepubliceerd) geen stroom van vlakken identiek aan die van het virale beeld."

"Er is ook geen officiële informatie over hoeveel gasten er met jets zijn aangekomen, dus er kan niet worden gezegd dat al die vliegtuigen van "wereldleiders" zijn."

"Tussen 5 november 2022 en 8 november 2022 arriveerden 128 privéjets tussen de twee luchthavens, volgens een record van FlightRadar24 aan elDetector. "Het aantal is waarschijnlijk een onderschatting vanwege de variabele dekking in de buurt van de luchthaven in Sharm el-Sheikh, maar het zou een relatief nauwkeurige weerspiegeling moeten zijn van het verkeer", antwoordde de woordvoerder van het volgplatform. Dit is echter alleen het aantal privéjets dat is geland, en het is niet indicatief dat ze "honderden wereldleiders" hebben vervoerd, noch dat de passagiers gasten van de top waren."

Zeggen 'het gaat om het idee' is net zo gevaarlijk als rechtsextremisten die met foto's iets 'bewijzen' terwijl die foto heel ergens anders en veel eerder in de tijd is genomen. Lees mijn vorige blog. En volg Hoaxeye op Mastodon en op Twitter, en Peter Burger op Twitter.

Dit bericht is geplaatst in tijdgeest met de tags . Bookmark de permalink.

2 Reacties op waarom bronnen checken zo belangrijk is (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *