goede bedoelingen (2)

Er was weer eens #metoo ophef: een hoogleraar die zijn handen niet thuis kon houden en meer wangedrag vertoonde. Zijn verdediging:
"Het is nooit mijn intentie geweest om mensen te kwetsen of te beschadigen. Het spijt mij zeer dat mensen gedragingen van mij als negatief hebben ervaren."

De nardar wordt bijna moe en/of cynisch van het uitslaan. Het is zó gemakkelijk gezegd: "ik heb het niet zo bedoeld" of "ik bedoelde het goed" en vervolgens ligt de bal in het kamp van het slachtoffer, zal die zo slecht zijn om aan deze goede bedoelingen te twijfelen? Het is geraffineerde manipulatie, net zoals wanneer zo iemand zegt: "Ik dacht dat wij een speciale band hadden" of "... goede vrienden waren."
De bedoeling is om bij het slachtoffer gewetenswroeging te veroorzaken, zodat het niet meer gaat over het wangedrag van de dader maar over de harteloosheid van het slachtoffer.

Iemand kwam met een fantastisch stuk, uit 2017 alweer, dat gaat over het gevaar van die Goede Bedoelingen. In conflicten, zo luidt de leefregel, moet je er altijd vanuit gaan dat iemand het Goed Bedoelde (assume good intentions). Zodra je dan met je conflict naar iemand toestapt, kan diegene meteen beginnen met het minimaliseren ervan. "Hij bedoelde het vast niet zo."
Het slachtoffer kan dan dus nergens meer terecht.

Stel je voor dat Fred op Alicia's voet gaat staan. Gebeurt dat 1 keertje, en is het per ongeluk, dan is er niets aan de hand. Maar stel dat Fred elke dag op Alicia's voet gaat staan. Ze wordt voorzichtig, ze zorgt dat ze niemand in de weg staat, ze moet gewoon wat beter opletten. Het blijft gebeuren! Schoenen geruïneerd, tenen gebroken … Maar ja, Fred bedoelde het niet zo, dus ze mag zijn gevoelens niet kwetsen.

Dat is het hele punt. Het draait nu om de gekwetste gevoelens van de dader, en het slachtoffer is schuldig. Hoe erg je ook gekwetst bent, je moet aardig blijven en glimlachen want anders is het zielig voor die arme dader met die goede bedoelingen. DARVO ten top. En giftige positiviteit.

Lees het hele artikel. Laat ook jouw nardar uitslaan als mensen met Goede Bedoelingen schermen nadat ze jou gekwetst hebben.

En lees voor een saillant voorbeeld de gastcolumn van Aurora op Het Verdwenen Zelf.Dit bericht is geplaatst in autobio, tijdgeest met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op goede bedoelingen (2)

  1. lethe schreef:

    En het is ook zo'n non-apologie: "Het spijt mij zeer dat mensen gedragingen van mij als negatief hebben ervaren." Hij legt het helemaal bij de ander, "het spijt me dat jij je zo voelt" in plaats van "het spijt me dat ik je pijn heb gedaan".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *