de ware narcisten

Ik ben verdrietig. Misschien ben ik daarom wel zo verschrikkelijk moe, wie zal het zeggen. Maar om dag in dag uit te horen en te lezen dat je tot een minderwaardige mensensoort behoort, gaat je uiteindelijk niet in de kouwe klere zitten. (White privilege, I know.)

Ik heb mij namelijk niet laten vaccineren. Sinds de vaccins werden geïntroduceerd heb ik mij verdiept in bijwerkingen, bijsluiters en adviezen. Ik ben geen wappie, ik geloof niet in hydroxychloroquine of ivermectine of wat Klazien uut Zalk in de aanbieding heeft.
Maar ik word wel bang als de Gezondheidsraad zegt dat ze eigenlijk niet weten wat de vaccins doen bij auto-immuunziektes. Het gaat al niet geweldig, maar de pijn en de andere narigheden kan ik verdragen, ik weet wat ik eraan kan doen, en sleur me verder zo goed mogelijk door de tijd.
Om dat precaire evenwicht te verstoren met een vaccin waarvan niet of nauwelijks is onderzocht wat het doet bij auto-immuunziektes (zoals bijvoorbeeld het verergeren van de bestaande aandoening) heb ik niet aangedurfd.

Toen ik later las hoe het vaccin in gevallen als dat van mij vaak helemaal niet of in elk geval veel minder aanslaat, en dat zulke gevaccineerden nog precies zo voorzichtig moeten zijn als voorheen, was dat voor mij eigenlijk nog een reden om het risico niet te nemen.
Ik ga dus nergens heen. Ik zal niemand besmetten want ik begeef me niet onder de mensen. Ik doe 2x per week boodschappen in mijn buurtsupertje, met mondkapje en afstand, en verder maak ik voornamelijk wandelafspraken of ontvang hooguit 1 persoon op bezoek die zeker weet niet besmet te zijn.

En toch word ik over 1 kam geschoren met militante en asociale anti-vaxxers, en ik zie steeds vaker redelijke (dacht ik) mensen het eens zijn met behoorlijk harde oordelen.
Wie ervoor kiest zich niet te laten vaccineren heeft de dood van hart- en kankerpatiënten op zijn geweten. Steeds meer mensen lijken het eens met wat in feite levensgevaarlijke glijdende schalen zijn. Zo werd vandaag het stuk van Sander Schimmelpennick (die ik verder totaal niet ken) door velen met instemming gedeeld.

Dixit S: Hoewel een debat over de inperking van vrijheden best gerechtvaardigd is, hebben vaccinweigeraars geen plek in dat debat. Zij vertegenwoordigen namelijk geen enkel redelijk belang. Hun uitsluiting is zelfgekozen en bedenkelijk bovendien, want op basis van religieus fanatisme of extreemrechtse complotdenkerij. De vrijheid om te kiezen betekent niet dat we blind hoeven te zijn voor de motieven van de weigeraars.
[…]
Het nemen van een vaccin is een zwart-witkeuze, je kunt je niet een beetje laten vaccineren. Wie tegen alle adviezen in dat vaccin niet neemt, kiest een kant. Een kant die bestaat uit mensen die weigeren mee te doen aan het grotere geheel, omdat hun altruïsme beperkt is tot mensen uit hetzelfde gezin of religie, of omdat ze door hun narcisme niet meer tot altruïsme in staat zijn.
Want narcisme, de voortdurende zelfobsessie gevoed door sociale media, is de werkelijke pandemie. Narcisme verklaart het fenomeen van jonge moeders die vanuit hun huiskamer vloggen over hun ‘strijd’ tegen een wereldelite en andere malloterie, alleen maar omdat andere idioten bereid zijn hun zelfverzonnen importantie te bevestigen. Narcisme verklaart waarom vaccinweigeraars zichzelf bovengemiddeld vaak als content maker zien, verstrikt in een web van zelfbevestiging en instantbevrediging.

Hartstochtelijk narcisme-bestrijder als ik ben was dit het punt waarop ik dacht: Ho! Zo laat ik mij niet behandelen. En bovendien: wie zijn in het coronadebat de echte narcisten? Waardoor loopt het allemaal zo uit de hand?

Uit de definitie die S. tussen neus en lippen door geeft van narcisme "de voortdurende zelfobsessie gevoed door sociale media" blijkt al dat hij er niets van begrijpt. Als narcisme "de werkelijke pandemie" is, is dat omdat zoveel regeringsleiders narcisten zijn. Mensen die álles doen voor hun imago, tot glashard liegen en victim blaming aan toe. Zowel Rutte als Hugo de Jonge maken zich daar schuldig aan.
Waardoor ik niet langer het gevoel krijg dat "de kwetsbaren" werkelijk beschermd worden. Nee, kwetsbaren worden altijd genegeerd door narcistische leiders, omdat ze 1) geen idee hebben dat die bestaan of 2) doodsbang zijn dat zulks hun eigen onkwetsbare ikje zal treffen.

En waar ik een 'redelijke' (of liever gewoon bange) vaccin-weigeraar ben, snap ik tot op zekere hoogte de wappies ook. Niet wanneer voorheen goede vriendinnen opeens met Baudet gaan heulen, maar wel het gevoel dat de overheid onbetrouwbaar is. Ik verdiep me dan in medische literatuur uit betrouwbare bronnen, zij gaan naar Klazien. En het is nu eenmaal zo dat veel mensen die zelf onzeker zijn, zich scharen achter narcistische leiders. De rastadansleraar is er ook zoeen. In die zin is narcisme echt wel een pandemie. Alleen moet je wel de ware schuldigen aanwijzen.

Al deze ferme meningen hebben alleen maar tot gevolg dat mensen zich harder en vertwijfelder opstellen achter hun ferme leiders. En de media werken daar van harte aan mee. Zo kondigt het tv-programma Op1 aan: Philip Huff is hartpatiënt en moet door de bezette IC-bedden langer wachten op zijn hartoperatie. Hij vindt ongevaccineerden asociaal.

Maar wie zijn de ware schuldigen?
Lees bijvoorbeeld deze draad van Ginny Mooi:
"Waarom heeft NL eigenlijk zo buitenproportioneel veel 'wappies'? Vanwege de totaal krankzinnige communicatie, het waanzinnige beleid, de idiote uitspraken van het kabinet, het totale gebrek aan sturing, aan logica, aan eenduidigheid. Maar hé, nooit doen ze iets fout."

Ik probeer me te troosten met de ethische overpeinzingen van Caren Kunst: "Moest nadenken over opmerking van onze minister VWS dat de zorg grenzen moet trekken 'u mag hier eigenlijk niet liggen op IC, want u wilt niet vaccineren'. Het 1e dat ik dacht was: vraagt hij mij (BIG pleeg) om mijn beroepseed en beroepscode op te blazen?" […] "Waar eindigt dit? Als we deze visie toelaten als gedachtengoed? U mag hier niet liggen want u heeft uw lever kapot gezopen? Hier trek ik een streep. Als de beroepsgroep dit stuk zeep door de handen laat glijden is het onomkeerbaar moreel kompasloos …"

Maar het valt niet altijd mee.

toevoeging 021121
uitstekend stuk van Lars Duursma in de Volkskrant
"niet het virus, de ongevaccineerden zijn de schurk. Bijkomend voordeel: zo groeit het demissionaire kabinet snel uit tot de nieuwe held. Slim als kortetermijn-pr-strategie, desastreus bij pandemiebestrijding."
"deze zondebokpolitiek lijkt vooral een witwasoperatie van het eigen falen"

voor bij de #persco heb ik een #narcisme-bingokaart gemaakt

Dit bericht is geplaatst in autobio, tijdgeest met de tags , , . Bookmark de permalink.

11 Reacties op de ware narcisten

 1. Erik Scheffers schreef:

  Hoi Hella, dapper dat je dit stuk publiceert! Ik moet zeggen dat ik mij een tijd terug op mijn blog ook erg ongenuanceerd uitsprak over mensen die het vaccin weigeren. Je hebt volkomen gelijk dat er een kleine groep mensen is voor wie een vaccin of niet werkt of zelfs de situatie erger maakt. Het is ook vervelend dat je je steeds voor je keus moet verantwoorden, terwijl jij een goed doordachte keuze hebt gemaakt.

  Op dit moment is de hele situatie rond de Corona epidemie en wat we wel moeten doen en laten en wat we niet moeten doen en laten nogal onoverzichtelijk. Ik denk dat de regering en de mensen van het RIVM het beste met ons voorhebben, maar een heleboel weten we ook gewoon niet. In hoeverre kunnen mensen die zelf al ingeënt zijn en toch Corona oplopen anderen nog besmetten? Men weet het gewoon niet.

  En dan de maatregelen? De een roept op tot een volledig isolement van mensen die niet gevaccineerd zijn, de ander wil helemaal geen maatregelen en alles daartussenin is mogelijk.

  Hoi dan ook, hoop ik dat je een acceptabele manier kunt vinden om met deze vervelende situatie om te gaan. Hopelijk komt er weer een tijd dat we weer enigszins normaal verder kunnen gaan met onze levens. Hartelijke groeten en blijf op de been, Erik

 2. Fenna schreef:

  Het lijkt me vreselijk als iemand die zo vecht tegen en weet over narcisme nu voor een narcist te worden uitgemaakt. Het is niet waar en het is niet eerlijk. Dat is dit hele verhaal helaas niet. Ik ben net zo bang als jij en vrees de persconferentie van morgen.
  Ik heb in maart dit jaar corona gehad en ben daar flink ziek van geweest, nog steeds ga ik twee keer in de week onder begeleiding van een fysiotherapeut sporten vanwege long covid die de conditie flink heeft aangetast.
  Toen ik ziek werd was het vaccin er nog niet en toen ik aan de beurt was raadde de huisarts het af om dat ik amper hersteld was. Dat was de Astra Zeneca die even later niet meer gegeven mocht worden aan mensen van mijn leeftijd. Dat is de tijd dat ik mij net als jij ging verdiepen in de diverse vaccins, bijwerkingen etc. Er kwam steeds meer bekend over immuun na doorgemaakte infectie. En ik heb besloten dat gezien mijn vaak afwijkenden respons op medicijnen definitief af te zien van vaccineren en te vertrouwen op het feit dat ik de ziekte al heb doorgemaakt.
  Toen kwam die ….pas, twee maanden had ik een groen vinkje maar na 180 geld ook ik als een wappie, een virusontkenner die je op een eiland mag zetten (Gommers) of ruimen net als bij mond en klauw zeer (Osterhaus).

  Inmiddels is bekend dat het OMT de regering heeft geadviseerd het “genezenbewijs” te verlengen tot een jaar of mogelijke langer. Toch is met dat advies niets gedaan omdat men liever ziet dat ik een vaccin haal.

  Ik ben geen wappie, heb een pest aan Baudet, ben niet van de complotten en ontken ook de ziekte niet. Toch ben ik loslopend wild voor velen die graag aan prijsschieten doen. Ik word door dit alles zo getriggerd. De angst is soms snijdend, precies zoals het was bij ons thuis, altijd op je hoede, elk moment kon er een klap vallen etc. En nergens kan ik met mijn angst terecht tenminste zo voelt het. Soms wil ik eigenlijk wel dat die genoemde deportatie naar dat fictieve eiland doorgaat, dan weet ik tenminste waar ik aan toe ben.

  Jouw situatie is anders en toch weer niet. liefs en sterkte

  • Hella schreef:

   ik herken veel van wat je schrijft, en inderdaad: het triggert enorm
   en eigenlijk heb ik het gevoel dat ik er al zit, op dat fictieve eilandje, en meestal bevalt het ook wel
   moedig voorwaarts!

 3. Elly van Doorn schreef:

  Ik was begonnen met een reactie maar haalde het weer weg. Ik vind het heel erg dat er zo geleden wordt door dat hele corona gebeuren. Er is bijna niemand die aan de psychisch, sociale of lichamelijke gevolgen ontkomt. En iedereen lijdt op de eigen specifieke manier. Het lijkt onmogelijk daar een eenduidige oplossingen voor te bedenken. En dat is ook logisch we leven allemaal in ons eigen middelpunt. Niemand wil de dupe worden van de ander. Dat geld voor allerlei standpunten nog afgezien van de extremen zoals jij ze beschrijft. Ik ben niet erg optimistisch maar hoop dat de mens zich er op een of andere manier doorheen zal worstelen. Het kan lang duren maar uiteindelijk gaat alles voorbij en veranderd alles steeds weer opnieuw. Ik wens je veel goede moed veel sterkte en gezondheid.

 4. Ferrara schreef:

  Hella, ik ben begonnen met het stuk van Sander Schimmelpennick te lezen. Iemand die op dergelijke wijze met het woord narcisme omspringt kent de ware narcist niet, want dan zou hij het zo niet hebben gebruikt, hoop ik. Jij hebt je om voor jou moverende redenen niet laten vaccineren en daarmee is niets mis, dat je daarbij ook nog eens je stinkende best doet om zelf en anderen buiten schot te houden zou genoeg moeten zijn. Het is jammer dat in deze materie de nuance steeds verder van ons afdrijft. Met iemand thuis met o.a. dezelfde aandoening als de jonge patient Huff begrijp ik zijn verontwaardiging ook wel, maar ik denk dat hij in zijn woede mensen zoals jij niet op het oog had. Wij zijn wel heel erg blij dat het aan ons front wat dat betreft rustig is. Laat je ergernis niet de boventoon voeren, het is zo slecht voor je. Doe wat je doen moet en wat goed voor jou is. Met gebruik van gezond verstand kom je ver. Sterkte!

 5. Lianne Hartman schreef:

  Ik leef zo met je mee, ik heb je stuk hoofdschuddend zitten lezen.
  Na flink wat afwegingen heb ik me wel laten vaccineren, maar ik begrijp de keuze in jouw geval heel goed. Het 'verhaal' van de mensen die zich om medische redenen niet kunnen, willen of mogen laten vaccineren, wordt nauwelijks getoond. We weten nog steeds niet hoe groot die groep is. Ik kijk met stijgende verontwaardiging naar de discussie die steeds meer alleen zwart en wit kent. Ik mis de juiste cijfers in de hele discussie. Er wordt naar buiten gebracht hoeveel niet-gevaccineerden zich laten testen bij klachten. Er wordt niet onderzocht (of niet gecommuniceerd) hoeveel van deze groep zich buiten het sociale gebeuren heeft geplaatst en extra voorzichtig is, juist omdat ...
  Ik ben boos en verdrietig. Ik leef met je mee en ben blij dat jij dit zo duidelijk onder woorden kunt brengen.

 6. Willem van Soolingen schreef:

  Hoi Hella,
  Ik ben gevaccineerd en dat was ook een bewuste keus. Ik reageer regelmatig op gevaccineerden, die ongevaccineerden in een hoek plaatsen. Ook ik merk dan al de felle reacties op mijn mening. Ik vind dat beangstigend. Het is en blijft m.i. een persoonlijke keus om te vaccineren of niet. Ik blijf erbij dat de vrijheid van medische integriteit, vrijheid van keuzes, vrijheid van vrije meningsuiting en zelfs de godsdienstvrijheid (ik ben agnost) ankers in onze grondwet zijn waar niet aan getornd mogen worden. Ik zeg iedereen openlijk dat ik gevaccineerd ben, maar zal weigeren een pas op t werk te laten zien. (Waarom zou ik? Ik heb al verteld dat ik gevaccineerd ben!) De Coronapas, als toegangsbewijs, was m.i. een middel dat de regering in mocht zetten (Maar wel een die op t randje is), omdat ongevaccineerden een testbewijs konden vragen. Echter verplichtingen op t werk of anderszins is m.i. en brug te ver. Aantasting van rechten van mensen die niet gevaccineerd zijn. Dat mag m.i. nooit! Dan schaart een regering zich op hetzelfde nivo van de gele sterren en bordjes, alleen voor blanken in zuid Afrika.
  Groet Willem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *