42 – bruiloftsfeest

Een paar dagen later waren wij aan de beurt. Een feest voor heel DunKitaba. Vroeg in de morgen brachten Va en Ma me naar het Palast. Va werd meteen door Hebotva meegeloodst naar zijn vertrekken. Ghemma nam Ma en mij mee naar boven, naar wat ons appartement zou worden. Een slaapvertrek met een echt bed, de muren met zijde behangen. Daarbij een speciale badcel. Verderop, recht boven de grote zaal, een woonvertrek met banken en stoelen, en daarachter, met uitzicht op de woestijn (zag ik heel in de verte de zee?) een vrouwenvertrek waar ik vriendinnen en vrouwelijke familieleden kon ontvangen. Zitbanken rondom, zilveren dienbladen op pootjes. In alle kamers waren belletjes om bedienden te ontbieden.

Op het grote bed lag mijn bruidskleding klaar. Voor het eerst in mijn leven zou ik een japon dragen, in plaats van de gebruikelijke broek met tuniek. Ghemma wilde me het koordje met de munt afdoen, ik zei "nee" maar Ma keek me streng aan. Zonder de munt nader te bekijken legde ze hem op het kastje naast het bed.
De jurk viel sluik langs mijn lichaam, ik zou er maar heel kleine pasjes in kunnen zetten.
Het zou ook onwennig lopen op die puntige schoentjes, mijn voeten waren gewend aan sandalen, of blootsvoets door de kreek waden … Zou ik dat nu nooit meer doen? Ghemma deed me drie gouden kettingen om. De bruidsschat. Ze waren van mij, zo was het gebruik.

Mijn verloofdensluier ging af, de lange bruidssluier werd over mijn haren gedrapeerd. Daarbovenop kwam een soort kroon, een halve maan van rood fluweel bestikt met gouden kraaltjes en rondjes van parelmoer.
Ghemma opende de deur van de grote kast die er stond – nu nog leeg op wat linnengoed na – en ik bekeek mezelf voor het eerst van mijn leven ten voeten uit in een glanzend gepoetste plaat zilver. Lang en slank leek ik, oprijzend als een vlam in mijn rode gewaad.

De moeders lieten me alleen. Ik probeerde te bedenken waar ik mijn muntje kon bewaren, zou ik nog ergens een geheime plek hebben, zoals thuis mijn bedrol? Er werd op de deur geklopt, vragend zei ik "Ja?"

Dit bericht is geplaatst in feuilleton met de tags . Bookmark de permalink.

2 Reacties op 42 – bruiloftsfeest

  1. Ferrara schreef:

    Mooie details. Niet moeilijk een voorstelling te maken. Geef dat muntje alsjeblieft een plek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *