zomergasten

- Heb je Zomergasten gekeken?

Ja, tot 11 uur, toen heb ik hem uitgezet. Had ik veel eerder moeten doen natuurlijk. Ik voelde me idioot uitgeput en verdrietig en boos. Waarom vallen kwartjes altijd zo langzaam en zo laat?

- Welke kwartjes?

Nou, dat ik er wéér in getrapt ben. Dat ik het nóóit leer. Ik had me echt op de uitzending verheugd. Ik vond Romana zo'n ontzettend mooie vrouw, zo'n fijne pittige side-kick bij dwdd, en dan die worsteling met haar zoon … what's not to love? En toch … ik moet nu denken aan die spreuk van Maya Angelou: "When people show you who they are, believe them."
Ongeveer het eerste wat ze zei was: "Ik geloof dat ik het meest 'echt' ben als ik acteer."
Gaande de uitzending kreeg ik steeds meer het gevoel dat ze een act opvoerde, dat ze koste wat kost de macht in handen wilde houden en dat ze daartoe zelfs de presentatrice kleineerde en bewust ontregelde. De fragmenten die ze liet zien waren niet bedoeld om te inspireren maar om te imponeren.
Een heel stuk later beweerde ze dat ze zo kwetsbaar was. En dat ze dat liet zien door te vertellen dat ze zo dominant is. Dat is niet kwetsbaar. Dat is word salad, dat is gaslighting.
Zulke mensen hebben altijd een zielepiet in hun directe omgeving waar ze ontroerend (vaak met tranen) over kunnen vertellen. Een gehandicapt zusje, een jong overleden ouder, een leerling of een patiënt voor wie ze goed doen, een autistische zoon … Daarover vertellen raakt bij iedereen een snaar. Het is een rookgordijn.

- Nou, ik vind het niet kunnen, dat je dat zomaar zegt. Bewijs het eerst maar eens. Die gevoelens van jou … je moet je niet zo aanstellen. Je ziet het helemaal verkeerd. Ik snap niet dat je zo over iemand kan oordelen. Natuurlijk is het niet waar.

Zo ongeveer zag het er gisteravond uit in mijn hoofd. En vandaag betaal ik de tol. Na een week van minder pijn en meer energie is het nu weer een stuk slechter. En net als bij ál die voorbeelden uit mijn leven denk ik wederom dat ik me moet verdedigen. Dat ik niet mag denken wat ik denk, niet mag vinden wat ik vind, niet mag voelen wat ik voel. Want het is slecht en hoe dúrf ik.
In plaats van éindelijk mijn gevoel en de wijsheid van mijn lichaam serieus te nemen.
En morgen éindelijk een afspraak met een psycholoog te maken.

- Zie je wel? Je bent gewoon niet goed bij je hoofd.

Dit bericht is geplaatst in autobio met de tags , , . Bookmark de permalink.

18 Reacties op zomergasten

 1. Marajnne schreef:

  Ik keek niet. Vanaf eerste aankondiging trof ze me niet. Die kwarttjes gaan sneller vallen na gesprekken bij je psycholoog. Tenminste met die van mij lukt het me steeds beter ;-))

  Denk wat jij denkt.. alles mag en soms verstaat iemand je als je je uitspreekt.

 2. Ferrara schreef:

  Ik kwam ook tot de conclusie, je acteert en het komt onecht over, even later dacht ik zelfs je manipuleert, geen fijne gedachte. Waarom eigenlijk niet als dat echt is wat ze deed. Dat jij last hebt van je eigen eerlijke gedachtes dat is jammer en minder prettig, helemaal als het jou dan nog in de achteruit zet ook. Ik weet niet of je vanmorgen het commentaar op de radio hebt gehoord, ik hoop van wel, moet je toch goed gedaan hebben.

 3. Dominga Blazer schreef:

  Heb het met hangen en wurgen volgehouden tot de eerste gewelddadige scene van die film die mij al niet aantrekkelijk leek... Wat een geklets en interessantdoenerij... veel coffeeshoptalk! Best lekker om te doen op een warme zomeravond met een wijntje erbij, maar dan wel zonder publiek! Idd Presentratrice steeds van haar a-propos willen stoten te meerdere eer en glorie van zichzelf. Ik kende haar niet, zie al zo lang weinig tv (en dat bevalt mij steeds beter, op af en toe een fijne film na). Hoopte op iets over haar acteerleven met moeilijk gezin, nog steeds niet alledaags als zwarte vrouw. Is er iets veranderd op dat gebied, qua typecasting etc... Hoop dat je snel je energie weer terug hebt Hella. Dit is het niet waard om haar in te verliezen! En dank voor de opmerking over Gaslighting. Een fenomeen waar ik mij de laatste tijd mee geconfronteerd zie en in verdiep...

 4. Erik Scheffers schreef:

  Hoi Hella, ik vind jouw reactie heel begrijpelijk. Ik ga er ook altijd van uit dat mensen echt zijn en als mensen toneelspelen om een betere indruk van zichzelf te geven of zoiets dan voel ik me ook altijd bekocht. Je mag echt wel denken wat je denkt, vinden wat je vindt en voelen wat je voelt. Je hoeft je daarbij zeker niet te verdedigen. Iedereen heeft wel iemand om zich heen die zich op een vreemde manier opstelt en daarbij jou tekort doet. Ik heb net als jij een moeizame relatie met mijn vader gehad (typerend is dat de waardering voor mijn moeder in de loop der jaren steeds verder is toegenomen en die voor mijn vader steeds verder gedaald), gelukkig heb ik wel een goed contact met mijn zus en mijn broer, hoewel ik ze niet zo vaak zie als ik zou willen. En dan het ziek zijn wat zulk een zware last op onze levens legt. Hella, veel sterkte en ik hoop dat je een goed gesprek met je psycholoog kunt hebben. Groetjes, Erik

 5. Lucie schreef:

  De actrice was er een hele avond. Hier ging de tv ook vroegtijdig uit. En verder maak ik er geen woorden aan vuil.

 6. rosalie polet schreef:

  Hella, het was een ramp!Een groot toneelstuk voerde ze op. Een aanstelster!En zoals ze de intervieuwster behandelde. Ik hoop op betere zomergasten en ga zondag zeker kijken naar Louis van Gaal.Laat je niet inpalmen door je voice inside je hebt het bij het rechte eind en wees er trots op!

 7. Rein schreef:

  Ik was er al eerder tussenuitgeknepen, ook met zo’n onbestemd ontevreden gevoel. Nu ik jouw stukje erover lees, valt het bij mij ook meer op z’n plaats. Dank je voor je inzicht.

 8. Vera schreef:

  Zomergasten, ik had me er zo op verheugd. En dan zo’n waardeloze start van het 2018-seizoen. Ik hield het nauwelijks een uur uit en sprak mezelf toe: “Kom Veer, ze moet er even in komen.” Maar zij kwam er niet in en bij mij ging het licht uit. Ik kwam er niet eens aan toe om te lezen op Twitter, wat de rest van de wereld hier nou van vond. Ik wilde het niet weten. Ik blok deze onechte, toneelspelende dame en hoef haar niet meer te ‘zien’.

 9. Koen de Jager schreef:

  Grappig zeg. Ik heb Zomergasten niet gezien maar ik ken haar van DWDD en je verwoordt precies het gevoel dat ik bij haar heb als ik haar daar zie optreden. Ze zit in mijn allergie-zone vanaf het eerste moment dat ik haar zag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *