kwartjes

Als je de laatste inlichtingendienst had, moest je tegen sluitingstijd (5 uur of 9 uur) de ronde doen om mensen te waarschuwen. "Wilt u de boeken laten afstempelen? We gaan zo sluiten!" Vaak nog wat laatste vragen beantwoorden, voor iemand snel iets uit de kast grissen, hop hop, weg jullie. De ramen dichtdraaien, de lichten in de leeszaal alvast uitdoen, checken of zich niemand verborgen hield op de toiletten of tussen de kasten.
Dan de kas opmaken. Het geld van de reserveringen, van de nieuwe leden, de kwartjes tellen van het kopieerapparaat en die in rolletjes doen, en het geldkistje naar zijn geheime verstopplaats brengen. Och man, dat kopieerapparaat, daar hebben we zelfs les in gehad op de BDA. Ik wist al wat toner was voor de laserprinter was uitgevonden. Als het apparaat haperde moest de biepjuf het klusje klaren, en meestal lukte dat ook.
Dan de draaideur afsluiten, nog even meehelpen met de laatste karren leegruimen en de boeken rechtzetten …
Het is grappig om aan al die routines terug te denken. Bijna dertig jaar geleden en ze zitten me nog in handen en benen alsof het gisteren was. Het is zo'n raar idee dat de biep nu in een ander gebouw zit waar ik nooit geweest ben.

Dit bericht is geplaatst in lees- en biepherinneringen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *