tonke dragt

Ik wilde toch nog even checken of mijn herinnering klopte, over dat leesboekje van Tonke Dragt. En ja, ik vind deze omschrijving:

De Robot van de Rommelmarkt (1967) vertelt het verhaal van Edu, wiens huiswerkrobot kapot is. Als hij op de markt een oude robot vindt, besluit hij die te repareren en hem zelf alles te leren - maar als de robot volleerd is, merkt Edu dat hij geen huiswerkrobot meer nodig heeft: hij weet zelf al alles.

In de Volkskrant vertelt de schrijfster erover.

Ze schreef het titelverhaal in 1966 voor De Trapeze, een leesserie voor de basisschool. De redacteur vroeg haar om een science fiction-boekje voor de reeks. 'Ik hield van SF om te lezen, dus moest schrijven ook leuk zijn. Omdat het voor school bedoeld was, vond ik dat er een schoolverhaal in moest staan, en dat groeide uit tot de avonturen van Edu en zijn robot. Ik schreef er meteen een vervolg op: ik hoefde maar door te fantaseren op de dichtregels die Bob, Edu's robot, uitentreuren voor Edu moest zeggen. 'Waar wouden zijn als vuur zo heet, toren hoog en mijlen breed.'

Jammergenoeg kan ik geen illustraties terugvinden. Ze staan me voor de geest als Piranesi-achtig, donkere gravures waar in de duisternis veel geheimzinnigs te ontdekken valt. Ik herinner me nog heel goed de verrukking toen ik in Torenhoog en Mijlen Breed begon, en Edu herkende. Goede personages worden vrienden.

Dit bericht is geplaatst in lees- en biepherinneringen. Bookmark de permalink.

2 Reacties op tonke dragt

  1. lethe schreef:

    Maar de omslagillustratie ziet er wel uit alsof die bij het verhaal hoort. Het is in ieder geval een tekening van Tonke Dragt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *