een middeleeuws boekje

Een stokoud Spectrum-pocketje, De Glans der Middeleeuwen. Ik dacht eigenlijk dat dit de vertaling was van Pour en Finir avec le Moyen-Âge (1977), en dat Afrekenen met de Middeleeuwen de titel van een latere Nederlandse uitgave was.
Maar nu zie ik dat dit de vertaling is van een veel ouder boekje van Pernoud, Lumière du Moyen-Âge, uit 1944. Mijn fantasie slaat dan meteen op hol. Een jonge wetenschapster die in de oorlog aan de slag gaat met de duistere Middeleeuwen, die afrekent met de negentiende-eeuwse Middeleeuwen die tot dan toe opgeld hadden gedaan, niet in de laatste plaats onder de bezielende leiding van Violet le Duc die wij natuurlijk Violet Ludiek noemden.
Het was Afrekenen met de Middeleeuwen (pas uitgebracht in 1981) dat bij mij die fascinatie deed ontstaan, voor die tijd die de mooiste en mystiekste kunst voorbracht, nog ongeremd door verlichte, wetenschappelijke benaderingen. Ik zal nooit vergeten hoe lelijk ik de Dom van Florence vond. Hoe kil, koud, mij buitensluitend.
Deze pocket heb ik vermoedelijk aangeschaft omdat de naam Pernoud er op stond, en de inhoud heeft me nu niks nieuws meer te vertellen. Maar de wereld erachter is zo groot, dat ik hem wel bewaren moet.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, kunst met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *