verhalen

Ik schreef er al over, dat het gezin van mijn vader in de oorlog ondergedoken heeft gezeten in een zomerhuisje in Eernewoude.
In Dorp aan de Overkant staan al die zomerhuisjes beschreven, It Jounskoft, dat behoorde aan de familie van mijn oma, op nummer 8. Het waren spannende verhalen, die mijn vader – zelf een jongen van een jaar of 12 toen – erover vertelde. Over een grote rat in het zeepbakje, over hoe ze bij het hotel een laken uit het raam hingen als de Duitsers in aantocht waren, over hoe oma op de fiets naar Leeuwarden ging om eten te halen.
In 2008 – mijn moeder was er helaas niet meer bij – heb ik een boottocht geregeld langs al die oude zomerhuisjes, voor mijn oom en tante, en mijn vader. De beide broers wisten alles nog precies: welk huisje waar lag, en wie er woonde. Het was een prachtige belevenis om daar bij te zijn, het was een onvergetelijke zomerdag.
Dit boek had mijn vader al eerder van ons gekregen, er zit een kaart voorin die ik gemaakt heb. Bij het Jounskoft staat de naam van mijn overgrootvader (E. Feenstra) genoemd als voormalige eigenaar, en er staat een bladzij in over de onderduikers in de Alde Feanen. Maar de echte verhalen zijn nu verloren gegaan.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *