slappe sukkels (2)

Door pijn en andere narigheid slaap ik vaak lang uit. Zo hoorde ik mijn eerste journaal van de dag pas om 11 uur vandaag.
Ik kan er online geen fragment van terugvinden, maar mij viel direct op, dat dit een heel raar item was om het nieuws zo stellig mee te openen, en dat het bovendien wel een heel lang item was.
De tekst kwam erop neer dat van de miljoen mensen die antidepressiva gebruiken, 980000 daar geen baat bij hebben, ze zijn er alleen aan verslaafd en hebben last van bijwerkingen.
Ohja, ergens in een hoekje zat nog een zinnetje over de man die deze beweringen deed. Het was helemaal geen feit, het was een bewering van een meneer. Die meneer – ik ken hem verder niet – had een podium gekregen in Trouw.
Hij had namelijk de inleiding mogen schrijven bij de vertaling van het boek van Peter C. Gøtzsche, de controversiële Deense arts over wie psychiater Menno Oosterhoff zich regelmatig heeft opgewonden.
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het NOSjournaal met een dergelijk item opent ter wille van het drukken van de zorgkosten. Het artikel in Trouw eindigt er ook mee.

Met het gebruik van psychofarmaca is jaarlijks 300 miljoen euro gemoeid, zo'n 10 procent van de totale kosten van medicijngebruik. Als we mogen aannemen dat 98 procent daarvan meer kwaad doet dan goed, zou het schrappen daarvan niet alleen goed zijn voor de mens, maar ook voor rijksbegroting en huishoudportemonnee.

Ik vind het schokkend dat een publiek kanaal zo met mensen omspringt die hun leven – letterlijk – te danken hebben aan antidepressiva. Zo van: sukkel! Je beeldt het je maar in en het kost een vermogen. En dat de Publieke Omroep zich dus net zo hard schuldig maakt aan nepnieuws.

aanvulling dd 311216
In de dagen na dit artikel verschenen er gelukkig verschillende weerwoorden, waarvan ik er hier twee plaats.

Dit bericht is geplaatst in autobio, tijdgeest met de tags , , . Bookmark de permalink.

4 Reacties op slappe sukkels (2)

  1. Berdien Ponthieu schreef:

    Goedemiddag Hella,

    een depressie pak je niet in met gips en er een pleister op plakken is net zo zinloos dus blijft de ziekte onzichtbaar, maar voor de persoon die er mee behept is kan het lijken of hij al jaren op de tast in een mistige wereld z'n weg moet zoeken. Een depressie is een ernstige psychische ziekte, die met de juiste medicijnen je bestaan enigszins draaglijk kan maken. Ik vond het ook een zorgelijk nieuwsitem met bijbehorende vraagtekens. "Kinderen voor Kinderen" zong ooit het liedje "Wat je niet ziet bestaat niet"

    Ondertussen worden weer diverse kosten voor een cosmetische operatie in het basispakket gestopt. Dus als je een wassen neus wilt....... Laten we hopen dat de dames en heren medici zich niets van dit non nieuws iets aantrekken en een depressie als een depressie behandelen en niet doen alsof het een welvaartsziekte is die ook opgelost kan worden met een luchtig gesprekje met de buurvrouw, aldus de aanbeveling van mevr. Edith Schippers.

  2. Erik Scheffers schreef:

    Hoi Hella, ook ik ken verschillende mensen die zeer gebaat zijn met antidepressiva. Voor de ziekte die ik heb, schizofrenie werken pillen (helaas) ook veel beter dan praten. Er zijn nogal wat mensen die tegen medicijngebruik zijn. Totdat je ziet dat ze soms echt nodig zijn en ze dan je leven een stuk aangenamer maken. Ze zijn er niet voor niets, waarom zouden we ze dan niet mogen gebruiken? Groetjes, Erik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *