mijn eerste schrijfboek

knight goed verhaalHoe Schrijf Ik Een Kort Verhaal van Damon Knight was mijn allereerste schrijfboek. Ik kreeg het in 1990 bij mijn afscheid als biepjuf van een collega die wel een schrijver in mij zag. Ik weet nog dat ik er bij eerste lezing niet zoveel mee kon, ik schreef ook nog nauwelijks fictie (in Oman schreef ik columns voor het expattijdschrift, ik heb er een paar op mijn blog gezet), al begon de eerste roman wel zachtjes te kriebelen.
Wat me wel meteen raakte, en wat me een leven lang is bijgebleven, is het concept van het onderbewuste en zijn rol bij het schrijven. Hoe, zonder dat je weet waarom, betekenisvolle details een verhaal binnensluipen. Hoe je erop kunt vertrouwen dat wanneer je zegt: 'Ik moet een stuk schrijven over dat-en-dat onderwerp,' het onderbewuste altijd op tijd met de beginzin komt. Voor de rest is het een zeer concreet boek, dat goed vertaald is, en van nederlandstalige voorbeelden voorzien.
Een aanrader voor alle beginnende schrijverkens!

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, schrijven met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op mijn eerste schrijfboek

  1. Ferrara schreef:

    Ik zie de titel en de cover en weet dit staat ergens in de kast, ooit gekocht in de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Mijn leven raakte in die tijd ook even in een stroomversnelling en van schrijven kwam niets. Na enig speurwerk ligt het nu voor mijn neus. Domweg vergeten, ga er nu maar eens in lezen, zet het in elk geval in de kast in mijn schrijfkamertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *