echt gebeurd is geen excuus

reve 2016-06-05 09.58Moest ik het voor Honderd Valkuilen nog doen met een beduimeld bibliotheekexemplaar, in 2011 werd Zelf Schrijver Worden van Gerard Reve opnieuw uitgebracht. Het boek bestaat uit 4 lezingen die Gerard Reve in 1985 hield als afsluiting van zijn jaar als gastschrijver aan de Leidse Letterenfaculteit, en je hóórt hem bijna spreken.
Het belangrijkste adagium – iedere schrijver kent het – uit dit boek luidt: Echt Gebeurd is Geen Excuus. Reve noemt het ook De Wet van de Onbruikbaarheid van de Werkelijkheid. In de werkelijkheid gebeuren te veel dingen zonder logische oorzaak of logisch gevolg. Het is aan de schrijver, om deze causaliteit, dit zinvolle verband, aan te brengen.
Let maar eens op: films en boeken die worden aangeprezen als 'gebaseerd op ware gebeurtenissen' zijn over het algemeen niet te pruimen.
Een heel verrassende stelling luidt: Het Cliché is een Godsgeschenk. "Proza dat geheel in clichés is geschreven moge de intellectueel eczeem of astma bezorgen, het bespaart de lezer veel energie, die hij geheel kan gebruiken voor het scheppen van zijn eigen voorstelling."
Kortom, een boek dat elke schrijver moet bezitten!

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, schrijven met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *