point zero

zero 2016-04-15 10.07Het volgende boek op de plank is Goddesses van Joseph Campbell, en daar heb ik al uitgebreid over geschreven.
Point Zero is zo'n inspirerend boek over creativiteit waar men er nooit genoeg van kan hebben. Ik herinner me niet meer waar en wanneer ik het precies kocht, het is uit 2001 dus het moet wel in Houston geweest zijn. [130103] Jammergenoeg kan ik niet meer bij mijn amazon-account van destijds.
Het begint met een prachtig citaat van Hafiz:
Zero
is where the real fun starts
There is too much counting
everywhere else.

Het boek behandelt de draken waar de kunstenaar mee te maken heeft (en dat geldt voor beeldend kunstenaars evengoed als voor schrijvers): de draak van Product, de draak van Controle en de draak van Betekenis.
Het is zo'n boek dat je tijdelijk vergeet, en dan weer openslaat om te beseffen dat je het hard nodig hebt.

Eerder deze week heb ik geprobeerd om aan mijn boek te werken. De vervolgscènes leven in mijn hoofd als een film, en als ik probeer ze op papier te krijgen wordt het een eerste-leesboekje, zo houterig. De simpelste woorden vallen uit mijn gedachten om pas na tien minuten weer aan te komen wandelen. Mijn hersens voelen als een klomp klei waar ik vergeefs een drup water uit probeer te persen. Is het de preTnison, is het de ziekte? Ik weet het niet.
Ik weet alleen wel dat ik dit stukje achter elkaar optyp, en dat ik mijn collages moeiteloos knutsel, geheel vanuit point zero, zo zoet en rustig als een kind. Zonder te Willen dat het iets wordt.
Ik zie wat ik bij eerste lezing allemaal onderstreept heb, en verbaas me voor de zoveelste keer over de cirkelgangen van het leven.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, creatief met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.