Jan Mankes

woudsterwegposter 2016-03-06 10.34weg langs de schoterlandsewinter met sloot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik weet niet zeker of ik er samen met mijn ouders naartoe geweest ben, naar deze tentoonstelling over de Friese jaren van Jan Mankes in Museum Belvédère. Ik weet wel dat mijn vader de catalogus kocht met een opmerking erbij dat ik hem niet hoefde te kopen want ik zou hem immers toch erven. Ik heb alleen de poster gekocht, en die hangt nu aan de muur van mijn knutselkamertje (atelier vind ik nog een te weids en veeleisend woord voor het vreugdevolle geniefel dat ik daar pleeg).
raaf berkenboomIk kende Jan Mankes tot dan toe alleen als straatnaam, als zijstraat van de Alma Tademaweg waar wij woonden, als straat waar tante Lies en tante Riny woonden en waar de Spar was. Dat hij zo sfeervol de landschappen van mijn jeugd had beschilderd, daar kwam ik toen pas achter. Vooral Winter met Sloot en Weg langs de Schoterlandse Compagnonsvaart komen zo uit mijn eigen herinneringen.
Mijn moeder was het meest onder de indruk van de raaf in de berkenboom. Achteraf heb ik dat altijd een beetje macaber gevonden.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, kunst met de tags . Bookmark de permalink.

7 Reacties op Jan Mankes

  1. Ik heb de tentoonstelling destijds in Assen gezien. Echt geweldig vond ik die. Voor mij zat er ook nog een persoonlijk tintje aan: toen Mankes in De Knijpe woonde, was mijn overgrootvader daar een jonge man, die zeker van die 'Hollânske' schilder moet hebben geweten. Ik had zo graag willen horen wat hij daar destijds van vond. Hij is in 1980 op 104-jarige leeftijd overleden, maar toen had ik nog helemaal geen belangstelling voor 'die stomme oude dingen,' en dus heb ik hem nooit naar zijn verhalen van vroeger gevraagd. Zonde.

  2. Maarten van Doremalen schreef:

    Wat is de naam van jouw overgrootvader?

  3. Hij heette Tjeerd Schoppen en was turfschipper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *