Holle Frasen

rotterdam_de_verwoeste_stad_w860_h550Je laten voorstaan op je gebrek aan intelligentie en eruditie, en op mensen afgeven die het hebben over zaken waar jij geen verstand van hebt, ik dacht tot nu toe dat dat een kenmerkende eigenschap was van de regeringstokkies die het kunstonderwijs afschaffen en zich op de borst slaan vanwege hun schlagerachtige muzieksmaak.
Maar nu doet Teun van de Keuken het ook, en de schrik slaat mij om het hart.
Van de Keuken heeft in de Volkskrant een rubriek Holle Frasen, en die ging tot nu toe – vermakelijk en terecht – over de reclamewereld en alle passiebroden van dien.
Nu realiseerde hij zich opeens dat hij de Holle Frasen van de Kunstwereld nog helemaal niet gehad had. En los!
Nu ben ik als geen ander van de school: schrijf op en zeg gewoon wat je bedoelt. Maar er zijn ook gewoon termen en zinsneden die bij een bepaald vakgebied horen. Als Govert Schilling bij #dwdd weer eens iets komt uitleggen aan alfamannetje Matthijs, gebruikt hij Jip-en-Janneketaal zodat we het allemaal snappen. Maar sterrenkundigen onder elkaar begrijpen elkaar gewoon. Die gebruiken het jargon dat bij sterrenkunde hoort.
Als wij – "ieder weldenkend mens" - ze zouden horen, zouden we dan ook denken: "als je het niet snapt, moet het wel geniaal zijn"?
Wat is er zo moeilijk aan kunst die een dialoog aangaat met de ruimte, Teun? Een bunker doet dat niet, een standbeeld met een groot gat erin doet dat wel. Simpel.
In welke context moeten we dat standbeeld met dat grote gat begrijpen? We weten het allemaal. We weten precies hoe dat beeld zich verhoudt tot de maatschappij. Hoe het schreeuwt: Nooit Weer! Ook de gelaagdheid – het is een sneuvelende mensfiguur en het is een verwoeste stad en het is ook de verwoesting van het menselijke – dringt moeiteloos tot ons door.
Ieder weldenkend mens begrijpt dit. Het zijn de vakmensen die de termen hebben bedacht om erover van gedachten te kunnen wisselen. Dat zijn geen Holle Frasen, dat zijn gebruiksvoorwerpen, woorden voor wat je aanvoelt maar niet helemaal kunt formuleren.
Het lijkt me van het grootste belang om hierover van gedachten te blijven wisselen, en deze discussies niet – als de eerste de beste Halve Zoolstra – af te doen als Holle Frasen.

Dit bericht is geplaatst in kunst, tijdgeest. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Holle Frasen

  1. lethe schreef:

    Halve Zoolstra, briljant ! 😀

    Teun van de Keuken weet niet wat gelaagdheid betekent, dat vind ik toch wel sneu. Ik kan me niet voorstellen dat Beliën dat een onbegrijpelijk woord zou hebben gevonden.

    Aan de andere kant, beleidsmakers in het algemeen (niet speciaal uit de kunstwereld) zijn meesters in het gebruiken van vage en wollige taal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *