gereedschapskist

plank 12 CIMG1802We zijn toe aan de laatste plank van de grote boekenkast. De saaiste ook, denk ik. Om over te schrijven. En het lijkt me niet waarschijnlijk dat ik er iets van wegdoe. Maar je weet het niet. Het is de plank van de woorden- en taalboeken. Mijn gereedschapskist, zeg maar. Die nog lang niet door het internet en Google Translate vervangen kan worden.
Ik vind het schrikbarend hoe het taalbesef achteruitgaat, hoe overal in de media dingen gezegd worden zonder dat men enig idee heeft dat het gewoon fout is. Niet alleen de lachwekkende verhaspelingen, maar ook bijvoorbeeld (in de nieuwste Happinez) het foutief gebruiken van de aanvoegende wijs. Waarschijnlijk even in Google Translate "may" ingetypt, waar "moge" uitkwam, en zo schrijven ze zonder blikken of blozen "Moge alle wezens gelukkig, tevreden en vervuld zijn" en "Moge allen beschermd worden" …
Mogen alle mensen beschermd worden tegen onzorgvuldige formuleringen!
happinez CIMG1804

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie, schrijven met de tags , . Bookmark de permalink.

10 Reacties op gereedschapskist

 1. Adriaan Hendriks schreef:

  Welk gelukkig, tevreden en zelfvergenoegd wezen zou dit bedacht hebben? Mijn Diepe Innerlijke Vrede is door bovenstaande tekst alweer grondig verstoord. Ik zat te denken: het meervoud van wees is natuurlijk wezen, maar als we dit nu eens als motto boven de toegangspoort van het Weeshuis van de Taal schreven? Tot heil van alle wezens?

 2. Door dat domme 'moge' zie je bijna over het hoofd wat voor een kleffe aaneenrijging van nietszeggende cliché's dit is. Miss World is ook steevast voor wereldvrede. O, ik zie net dat dit nog verder gaat: vrede in het hele universum zowaar! Ze moeten ook 10 miljoen lichtjaar verderop ophouden met elkaar de kop inslaan.

 3. lethe schreef:

  Mijn tv-gids heeft het vandaag in de omschrijving van een programma over de "explosieve opruimingsdienst". Daar moest ik toch wel erg om lachen.

 4. Ferrara schreef:

  Saai? Helemaal niet. In de boekenkast in huize F. is dit een belangrijke plank.

  En nu maar hopen dat zij van Happinez je blog lezen en het schaamrood op de kaken krijgen.

 5. Rein schreef:

  Is het ook mogelijk om er tegenaan te kijken als:
  Moge het zo zijn dat (alle wezens gelukkig zijn etc.)?
  Is het ondenkbaar dat de enkelvoudsvorm enig bestaansrecht heeft in die zinnen?
  Hoewel aanvankelijk mijn taalgevoel steigert, kan ik me bovenstaande gedacht ook voorstellen.

  Ik dacht ik vraag maar even...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *