verloren

Sagan 2015-05-25 10.04Er komt geen enkele herinnering boven bij dit boek van Sagan. Het is de tweede druk uit 1977, Sagan zelf was 39 toen ze het schreef, Bonjour Tristesse ver voorbij dus. Dat heb ik ook gelezen, misschien wel voor mijn lijst, ik weet het niet meer. Is het niet merkwaardig hoe weinig er blijft hangen van alles wat je tot je neemt in de loop der jaren?
Sagan is alleen nog gekoppeld aan een sfeer, een gevoel van zelfstandigheid, een gevoel voor literatuur. En ik kan me voorstellen dat ik het boek ooit nog eens weer ter hand zal nemen (wat ik bij het Jaar van de Kreeft helemaal niet had). Om iets te herbeleven, al heb ik nog geen idee wat.
Schenkt het vreugde? Ik geloof het niet. Ik geloof dat Franse boeken dat nooit doen, eigenlijk. (Ik ben opeens heel nieuwsgierig welke boeken Marie Kondo vreugde schenken.) Maar het zegt tegen me dat het moet blijven en dus blijft het.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie met de tags . Bookmark de permalink.

4 Reacties op verloren

  1. Joke schreef:

    Ik hoop dat je nog wat plankjes af te stoffen hebt, want je stukjes sparken bij mij weer joy. Het zijn een soort 'episodes uit het leesleven van' en straalt ook iets tijdloos uit, iets van rust. Ik vind het erg leuk dat je hele leven zo voorbij komt, en veel boeken roepen ook bij mij herinneringen op. Zo staat mij van Bonjour Tristesse nog één beeld heel helder voor ogen, nl. dat de heldin op blote voeten autorijdt, de ultieme vrijheid (volgens haar). Ik had toen nog niet zo lang een rijbewijs en auto, en heb het zelf ook uitgeprobeerd. Wel lekker, niet praktisch 😉
    Het lijkt trouwens zowiezo wel of er meer rust van je stukjes uitstraalt sinds je gedwongen bent het rustig aan te doen....

  2. Ik wou ook zeggen dat ik hoop dat je nog een hele tijd bezig bent met je plankjes, dat ik deze stukjes met veel plezier lees, enzo, maar Joke is me al voor geweest en daarom sluit ik me maar gewoon bij haar reactie aan. Ga nog lekker even door s.v.p.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *