stut

kreeft 2015-05-24 10.39Ik pak het Jaar van de Kreeft met aarzeling uit de kast. Het hoort bij de oudste kern van mijn boekenbezit (de kinderboeken niet meegerekend). Mijn eerste grotemensenboeken, verkregen op de middelbare school. Dit kreeg ik, gezien de inscriptie, op mijn achttiende verjaardag. Ik kan me niet herinneren dat ik het later nog eens gelezen heb. Ik herinner me ook niet meer waar het over ging. Ik moet de film gezien hebben, was die niet met Willeke van Ammelrooy?
Maar als ik nu werkelijk luister naar Marie Kondo, en luister naar wat het boek met me doet als ik het in handen hou: knettert er dan een vreugdevonkje? Bloeit er een warme (of zelfs koude) herinnering open?
Nee.
kreeft2 2015-05-24 10.41Het is een vertrouwde stut onder de identiteit. Maar niet vertrouwd in de zin van gewaardeerd. Meer vertrouwd in de zin van gedachteloos, nooit over nagedacht. Zoals je nooit nadenkt over je kaasschaaf of je stofdoek. Ooit stond het misschien goed in de boekenkast maar nu betekent het niets meer voor me. Ik denk niet dat ik omval als ik het wegdoe. Al voelt het als een waagstuk. Misschien omdat ik in die tijd nog zo zeker wist wie ik was.

Dit bericht is geplaatst in autobiobibliografie met de tags . Bookmark de permalink.

2 Reacties op stut

 1. lethe schreef:

  Ben met veel plezier je Marie Kondo-blogjes aan het lezen. Hoewel ik een beetje lacherig word van sommige dingen die ze schijnt te beweren (ik heb het boek zelf -nog- niet gelezen), lijkt haar methode wel effectief te zijn, en ik ben altijd geïnteresseerd in declutteren.

  Mijn downfall zijn dingen waaraan (goede) herinneringen kleven. Ik weet niet of ik een boek met opdracht van mijn moeder weg zou kunnen doen (mooi handschrift heeft/had je moeder trouwens!). Misschien moet ik Marie toch maar eens uit de bieb halen...

  • Hella schreef:

   Het boek werkt echt ontzettend inspirerend, zeker een aanrader.
   Dit is het schoolmeestershandschrift van mijn vader ...
   Van sommige dingen voelt wegdoen ook als bevrijding en ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *