schrijfcursussen? zonde van je tijd

Wat grappig, een schrijver die beweert dat schrijfcursussen verspilde moeite zijn omdat zijn studenten geen verhaal kunnen vertellen.
Wat daar vooral uit blijkt, is dat meneer Kureishi een waardeloze schrijfdocent is. Als er iets is wat je kunt leren, is het wel het vertellen van een verhaal. Wat je ook kunt leren, is om het zo effectief mogelijk te vertellen. Wat je ook kunt leren, is het zo mooi mogelijk op te schrijven.
Ben je daarmee een beroemde schrijver? Nee. Maar je bent een veel betere schrijver dan voor je die schrijfcursus deed.
Altijd maar weer die mythe dat je schrijven vanzelf moet kunnen. Musici moeten oefenen, schilders moeten tekenstudies maken, maar schrijvers? Nee, die stappen kant en klaar uit het voorhoofd van de schrijfgod.
Blijkt ook maar weer dat die eeuwige spreuk "those who can, do, those who can't, teach" er ten onrechte vanuit gaat dat onderwijzen iets is wat iedereen kan. Terwijl een goede leraar Gods gift to mankind is.

Dit bericht is geplaatst in schrijven. Bookmark de permalink.

3 Reacties op schrijfcursussen? zonde van je tijd

  1. Liesbeth schreef:

    Je hebt helemaal gelijk. Ben nog steeds aan het dneken waar ik moet beginnen....

  2. Hella schreef:

    om te beginnen 'moeten' vervangen door 'willen' ...

  3. Ferrara schreef:

    Schrijfcursus, zonde van je tijd? Dacht het niet! Ik ga met het grootste plezier, leer er veel, het werkt inspirerend en huiswerk is nog nooit zo leuk geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *