tijdgeestloos

dichter van geluk1Wat ik lees over de bibliotheek van het Tropenmuseum doet me opnieuw denken aan het boek van Klemperer. Ook daar begon het op kousenvoetjes, de diskwalificatie van alles wat met cultuur te maken heeft. Een boekverbrandinkje hier, een belachelijk maken daar, tot langzaam de hele maatschappij van een minachting voor cultuur en 'elite' doordesemd raakt. Kritische geesten monddood maken, geschiedenis uitwissen, zo geniepig gaat dat.
Wat niet wegneemt, dat ik gister bij de biep aanwezig was bij "Dichters van Geluk," deze keer met Remco Ekkers, die ik nog wel kende van zijn prachtige stukken op Trouw Schrijf. Hoeveel mensen zitten daar, een stuk of twintig, allemaal in liefdevolle aandacht voor zoiets elitairs en nutteloos' als poëzie. Ik voel me opgetild in de grote binnenruimte die een dichter altijd heeft, ik noteer de vele prachtige woorden die evenzovele inspiratievonkjes zijn.
En dan die wonderlijke #dwdd van maandag, geheel gewijd aan het Concertgebouworkest, ik twitterde "Als er elke avond een uur van zulke culturele teevee was, zou het dán niet beter gaan met "ons land"? #dwdd"
Zo maar proberen het tij te keren, de huidige geestloze tijdgeest niet te laten winnen. Om met Remco Ekkers te spreken: de hang naar het licht.

Dit bericht is geplaatst in gedichten, kunst, tijdgeest. Bookmark de permalink.

2 Reacties op tijdgeestloos

 1. Ferrara schreef:

  Wij zien hier DWDD pas heel laat in de herhaling en het was maandag adembenemend.
  Ik zei letterlijk tegen echtgenoot: "Hier kon Halbe blijkbaar niet bij."
  Er zal altijd een deel van de bevolking achter ander amusement aanlopen, dat hoort ook zo, smaken verschillen, maar je geschiedenis en cultuur om zeep helpen is niet te verteren.

  • Liesbeth schreef:

   Gisteren was bij de DWDD een fotograaf die de hele wereld door reisde om culturen van bijna uitgestorven volken en stammen te fotograferen en zo vast te leggen voor de eeuwigheid.
   Misschien moeten we hem vragen dat ook met onze cultuur te doen, die is binnenkort ook verdwenen. Begrijp niet dat DWDD daar geen link mee heeft gelegd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *