column ABC

abc columnIk ben helaas niet de schrijfcoach van Aaf Brandt Corstius, maar het boeit mij als zodanig wel waardoor haar columns mij niet raken. Neem nu die van vandaag. Hij gaat over de herfst. Onee, hij gaat over kabouters. Onee hij gaat over kinderen die van stomme boeken houden. Onee hij gaat over de kaboutertieten van Poortvliet.
De eerste herfstblaadjeszin is leuk, een woord als 'monter' raakt precies de juiste snaar.
Helaas ontkracht de volgende uitleggerige, commentaarderige alinea dat volkomen. Kan er uit, maar ja, een mens moet haar 400 woorden halen. Vulling 1, was dit dus.
Volgende alinea weer gematigd leuk. Was sterker geweest met een paddenstoel erin, maar okee. Dat over die kinderen en het hardhandig opdringen van boeken doet niet terzake, maar is wel een grappig tussenvoegsel. Als het daar bij was gebleven, tenminste. Maar wij krijgen weer een lange alinea uitleg, die in deze column bovendien niet thuishoort. Een darling om te killen en te bewaren. Vulling 2, vermoed ik.
Dan gaat het over het kabouterboek van Rien Poortvliet. Ik wil best aannemen dat er jonge lezers zijn bij wie daar geen bel van rinkelt. Even uitleggen dus. Kan. En dat van die tieten is waar, dat herinner ik me. Die alinea is goed geformuleerd. Was zij mijn schrijfcoachklant, had ik er MOOI!!! bij gezet. Jammer dat het effect weer bedorven wordt door een uitlegzin. We zijn Volkskrantlezers, Aaf.
De laatste alinea slaat nergens op. Het blijkt dat de column helemaal niet ging over de herfst, noch over kabouters, noch over tieten of stomme kinderboeken, maar over voorlichting.
Dit is een hoop samengewaaide losse mededelingen waar de kaboutertjes met de beste wil van de wereld geen column van kunnen metselen.

Dit bericht is geplaatst in recensies, schrijven met de tags , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op column ABC

 1. Ferrara schreef:

  Aaf zal waarschijnlijk niet blij zijn met dit commentaar, maar ik ga column en commentaar nog een keer lezen. Om van te leren.

 2. Hella schreef:

  laat maar weten of je het eens bent!

 3. Ferrara schreef:

  Inderdaad een rommeltje en moeilijk te lezen door de wereld aan interpuncties.
  Het lijkt wel een haastklus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *