ikea en de tijdgeest

Dat moet je dus niet willen. Dat je een verjaardag hebt in Groningen, en dan 'gauw even' langs de Ikea voor een nieuwe lampenkap. Allemachtig! Alle mensen die niet op de verjaardag van Timen waren, hadden zich bij Ikea verzameld. Ik stond op een parkeerterrein bij Delfzijl in de buurt of daaromtrent, ik kon het nauwelijks terugvinden en liep zwabberend door de storm om mijn nieuwe lampenkap tegen de ergste stortregen te beschermen.
Toch doen ze iets helemaal goed bij Ikea. Ze ruiken daar de tijdgeest, dat onaanraakbare fantoom opgebouwd uit de gemeenschappelijke gevoelens van de westerse mens ten aanzien van maatschappij en tijdsgewricht, en spelen daar op in. Alles is opeens helemaal Zen. De kleuren zijn rustig, de materialen natuurlijk. Wat we haten aan de tijdgeest keren zij om en bieden ons het tegenovergestelde. Geen brandende revoluties, ontwrichtende crises, toxic overload, infobesitas, maar een rieten poef, of een lampenkap met voorjaarsbloesem. Die dus maar meegenomen, de storm in.

Dit bericht is geplaatst in tijdgeest met de tags . Bookmark de permalink.

5 Reacties op ikea en de tijdgeest

 1. adriaanhendriks schreef:

  En voor de vegetariërs Zweedse gehaktballetjes.

 2. reflexxus schreef:

  leuk geschreven/ waargenomen en wel een heel duidelijk juiste reactie van AHA.

 3. Sagita schreef:

  Ik zag eerst helemaal niet dat het fotootje een schemerlamp was. Zag een scherm in een plat vlak! Maar goed het is Ikea.

  Marc-Marie: nooit iets aannemen zoals het zich voordoet. Altijd zoeken naar de betekenis!

 4. reflexxus schreef:

  ik had precies hetzelfde als Sagita met het fotootje, zag alleen een schuin vlak, zoiets als bij die proef: je ziet in een tekening óf een jonge óf een oude vrouw.

 5. elly schreef:

  Ik moest een keer wieltjes halen voor onder een kastje. Een gekkenhuis. Ik kon er niet eens komen. Een uur onderweg geweest om weer rondom Ikea naar huis terug te keren. Nooit meer ga ik op een bijzondere vrije dag.
  Veel plezier met je lamp.
  Verhip nu, na het lezen van de reacties zie ik ook pas de lamp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *