gewichtig

Vol verwachting nam ik het mee uit de biep: Het Naakte Schrijven van Nirav Christophe. Was dit dan eindelijk een Nederlands schrijfboek waardoor de lezer zou durven geloven in zichzelf? De flaptekst ronkte dat Christophe de mythen rond het schrijverschap "stuk voor stuk opblaast." Zelf belooft hij dat ook, in zijn introductie. Hij richt zich op literaire schrijvers op alle niveaus en van alle genres, zo zegt hij.
Wat volgt is een onleesbare tekst, vol gewichtige voorbeelden en zware namen als Foucault en Barthes. Geringschattend bespreekt Christophe titels als Het Geheim van de Schrijver (dat tenminste een béétje in de buurt komt) en Zen en de Kunst van het Creatief Schrijven* (een van de allerbeste schrijfboeken, waarvan de titel dwaas uit het Amerikaans vertaald is, zodat ik laatst iemand serieus hoorde beweren dat dat uit dezelfde serie kwam als Zen en de Kunst van het Motoronderhoud). Ook noemt hij Schriftsteller werden van Dorothea Brande. Christophe weet blijkbaar niet dat dit een vertaling is, waardoor ik nog minder fiducie krijg in wat hij beweert. Brande werd in 1893 in Chicago geboren en publiceerde Becoming a Writer - een ware klassieker - in 1934.**
Christophe ontzenuwt geen enkele mythe, hij bevestigt juist het beeld van schrijven als bezigheid voor de zwaar geschoolde en intellectuele mens. Kennelijk willen Nederlandse schrijvers van schrijfboeken uitsluitend hun eigen vermeende talenten tentoonspreiden. Kijk eens hoe knap ik ben, hoe erudiet, hoe origineel … In plaats van nu eindelijk eens een boek neer te zetten waarvan een beginnende schrijver leert welke beginnersfouten te vermijden, waarvan hij leert welke mythen werkelijk mythen zijn, zoals die van de ijzeren discipline, die van de plicht om "origineel" te zijn, die van het onmetelijk intellect en ga zo maar door.
Ik geloof dat ik het zelf maar ga schrijven want dit kan zo niet langer!

Bovenstaande column verscheen op Trouw Schrijf in augustus 2007. Inmiddels heb ik verschillende schrijfboeken geschreven, en nog altijd blijven Nederlandse schrijfboeken beginnende schrijvers ontmoedigen.
Lees het stuk van Phemke er maar op na.

*Writing down the bones van Nathalie Goldberg
** een bespreking van Becoming a Writer staat in de Heldenreis Nieuwsbrief van 08/2010

Dit bericht is geplaatst in schrijven met de tags . Bookmark de permalink.

2 Reacties op gewichtig

  1. Wat een treurigheid, he. Blijf jij de beweringen van mensen als deze meneer maar ontzenuwen en opblazen, Hella, dat doe je goed.

  2. Writing down the bones heeft tegenwoordig de titel: Schrijven met je hart, uitgegeven door Altamira.
    (zie http://www.altamira.nl/index.php?action=boek_detail&bid=85&cid=)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *