wat doet de schrijfcoach?

- Ja, maar wat doet dan een schrijfcoach?
De schrijfcoach zorgt er samen met jou voor, dat dat boek er komt.
- Maar iemand moet het toch gewoon zelf schrijven?
Natuurlijk. Maar dat 'gewoon,' daar zit hem de kneep. Mensen kunnen om zoveel verschillende redenen tegen een blokkade oplopen.
- Zoals daar zijn?
Vaak is het een kwestie van faalangst. Iemand zit nog zo met de strenge eisen van de leraar Nederlands in het hoofd, dat hij nauwelijks een pen op papier durft te zetten. Of hij vindt dat hij toch minstens zo goed moet zijn als … noem maar een idool, of anders kan hij er beter niet aan beginnen.
- En wat doe jij daar dan aan?
Ik leg uit hoe dat werkt. Dat het altijd weer je innerlijke Censor is die de boel komt versjteren. Wat je daartegen moet doen. Er zijn tips en trucs genoeg, en zodra je dat weet, gaat de inkt vanzelf stromen.
- Wat houdt mensen nog meer tegen?
Soms zijn ze bang de familie pijn te doen. Dan adviseer ik vaak om hun levensverhaal eerst maar eens in de derde persoon op te schrijven, zodat het voor henzelf meer als een roman voelt, en niet zo griezelig dichtbij.
- Maar niet al jouw klanten zijn bang, mag ik hopen?
Nee hoor. Heel veel zitten alleen met een vormprobleem. Ze weten al wat ze willen vertellen. Dat kan van alles zijn: ze hebben een interessante hobby, of willen iets over hun vak opschrijven. Of een levens- of familieverhaal. Of een grootschalige roman (dan kom ik natuurlijk meteen met de Heldenreis op de proppen). Of ze dichten, en willen een poëziebundel uitgeven, of regelmatiger leren bloggen.
In al die gevallen kan de schrijfcoach overzicht bieden, en het project in behapbare stukken hakken.
- Ik zie bij een coach eigenlijk altijd Gerard Kemkers voor me. Lijkt jouw werk daar op?
Soms wel ja, sommige schrijvers ontbreekt het aan een innerlijke stok-achter-de-deur, of ze hebben te weinig geloof in zichzelf. Dan stuur ik ze elke week een mail, om te vragen hoe het ging, en om ze moed in te spreken. Zitten ze nog netjes op schema? Is het schema haalbaar of moeten we het aanpassen?
- Neem je alle klanten aan die zich aanmelden?
In principe wel. Het is maar heel zelden dat ik denk: dit wordt niks. Deze persoon moet eerst leren schrijven. Zo iemand raad ik dan de Honderd Valkuilen aan. Of iemand heeft zijn hele boek al af: dan kan hij beter een leesrapport aanvragen. Maar ik merk snel genoeg of een project levensvatbaar is, en of iemand het goede schrijfvuur in zich draagt. En er is geen heerlijker moment dan voor de eerste keer iemands manuscript te openen en te merken dat hier een talentvol schrijver aan het werk is. Dat te mogen begeleiden, daar doe ik het voor!
- Waar kunnen mensen schrijfcoaching aanvragen?
Hier.

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op wat doet de schrijfcoach?

 1. Albert de Boer schreef:

  L.S.

  Vind je het verstandig dat ik schrijfcoaching aanvraag?
  Heb je me iets te bieden denk je?

  http://middenmoterroerselen.blogspot.com/2011/05/top-21.html

  Of is antwoorden op deze vraag een (te) gratis consult?
  adeboer@noordmail.nl

 2. Heldinne schreef:

  haha. Ik heb je gemaild!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *