herfstdag

Al dat gratuite geleuter. Zeggen dat je Tegen Kanker bent. Goh, nou. Super! Dat is net zoiets als zeggen dat je tegen kakkerlakken bent. Het is zo makkelijk allemaal. Kanker is erg, natuurlijk! Ook ik heb er mensen aan verloren die veel te jong stierven. Maar terwijl al die BN'ers meelevend rondhuppelen op een podium, terwijl een geldverslindende tv-show iedereen de mogelijkheid geeft om al borstkloppend Goed te Doen, gaan elders mensen gewoon zachtjes dood van de honger, of aan een simpel te genezen diarree. Het is zo selectief, en het is zo gratuit. Waarom zijn die paar kankerdoden van ons erger dan miljoenen doden elders?
En dan helemaal in een land dat voetbal het belangrijkste nieuws van de dag vindt. Dan ben je toch wel heel erg van God los. Ik merk dat mijn razernij zich langzamerhand omsmelt tot verdriet. Wat valt hier nog te redden?
Vandaag werd tante Hilly gecremeerd. We troostten elkaar dat ze nu weer bij haar man was, daarboven ergens, boven die ondoordringbare mist die Friesland bedekte. Verdriet en dankbaarheid, een terugdenken in liefde, Neef die ook vijftig wordt, net zoals ik mijn vijftigste vierde vlak na het overlijden van mijn moeder. De droefheid vermengd met familieschootwarmte.
En dat iemand dan luidop zegt: wat een afschuwelijke muziek!
Plaatsvervangend schaamde ik mij. Wat een nodeloze borstklopperij, met je cd's vol correcte uitvoerders die je nooit draait. Alsof de muziekkeuze bij een uitvaart niet het enige ware is, wat je nog voor iemand kunt doen. Voor de buurman die met 43 stierf aan een hersentumor hadden ze Led Zeppelin. Kedéng!
Thuis keek ik naar de documentaire "Beethoven in Congo" (nog te zien tot 25/11) en de tranen bleven stromen. Om al die futiele drukmakerij van ons, rijke witneuzen, en om de macht van muziek. En om alles.

Dit bericht is geplaatst in Niet gecategoriseerd met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

3 Reacties op herfstdag

 1. reflexxus schreef:

  ik sta (zit) nu al 5 minuten stil naar je bericht te staren. eerst gelezen, gevolgd door rustig overdenken.

 2. Rein schreef:

  Bij de crematie van mijn moeder hebben we zelf muziek gemaakt. Misschien kan niet iedereen dat, maar ik kan het toch iedereen aanbevelen. Veel mooier dan zo'n mooie cd.

 3. Sagita schreef:

  Ja weer een heel gedoe. Dacht waar gaat dat over? Soort massale collectie? Maar het ging om donoren wat toch eigenlijk hetzelfde is. Waarom geen donoren die één keer in de week eens lekker koken voor een arme buur die niet meer rond kan komen en een paar dagen geen eten kunnen kopen. Een maaltijd die het leven van deze mensen verrijkt. Of adopteer een arm kind. Zorg dat het op zwemles kan. Weet je tenminste ook wat er met je geld gebeurt.
  Ja Heldinne je hebt gelijk: het is om te huilen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *