I cracked the Da Vinci Code

Even een oude valkuil in de herhaling, speciaal voor Anna. Helaas staat het originele artikel niet meer op het web. Komtie:

Ik wilde een theoretisch stuk over de valkuil van te weinig spanning schrijven, deed wat onderzoek op het web, en stuitte op een geestige column van ene Dave Barry, columnist voor de Miami Herald. I cracked the Da Vinci Code heette het stuk, en ik vond het een perfecte illustratie van de manier waarop spanning vaak gecreëerd wordt. Kunstmatig. Trucjes. Maar ze werken wel. Lees en leer!

HOOFDSTUK 1. De knappe maar toch ongehuwde historicus Hugh Heckman stond in het Nationaal Archief in Washington DC, en tuurde door het kogelvrije glas naar de Grondwet van de Verenigde Staten. Plotseling deed hij een verbazende ontdekking. "Mijn God!," riep hij uit. "Dit is ongelooflijk! Ik zal binnenkort vertellen wat er aan de hand is."
HOOFDSTUK 2. "Wat is er?" vroeg een vrouw die Heckman nooit gezien had, maar die daar toevallig ook stond. Ze was bijzonder mooi, maar droeg een bril om te laten zien dat ze intelligent was. "Mijn naam is Desiree Legume," zei ze. Heckman voelde dat hij haar kon vertrouwen. "Moet je kijken," zei hij, wijzend op de Grondwet. "Mijn God, dat is ongelooflijk!" zei Desiree. "Dat wordt een enorme verrassing als we straks vertellen waar we het over hebben."
HOOFDSTUK 3. "Ja," zei Hugh, "want hoe ongelooflijk het ook klinkt, er zijn extra woorden geschreven in de marge van de Amerikaanse Grondwet, en niemand heeft dat tot nu toe ooit gezien! Het lijkt wel een soort code." "Laat eens kijken," zei Desiree, "ik ben niet alleen een schoonheid, maar ook een getrainde codebreekster. Oh mijn God!" "Wat is er?" vroeg Hugh, op een opgewonden maar ook bezorgde toon. "De boodschap," zei Desiree, "is ..." Op dat moment eindigde dit hoofdstuk.
HOOFDSTUK 4. "Het is een gemeen ingewikkelde code," legde Desiree uit. "Zoals je ziet, staat er: Witte Huis Witte Huis Lang Niet Pluis Pli Pla Pluis Veel Geruis Wie Wa Witte Huis." "Ja," zei Hugh, met een frons van verbijstering, "maar wat kan dat te betekenen hebben?" "Als ik het goed begrijp," zei Desiree, "slaat het op ... het Witte Huis!" "Mijn God!" zei Hugh, "Daar woont de president! Denk je dat ..." "Denk ik wat?" zei Desiree. "Geen idee," zei Hugh, "maar dat zullen we snel uitvinden!"
HOOFDSTUK 5. Hugh en Desiree in het struikgewas bij het Oval Office. "We moeten dit mysterie nu snel ontraadselen," merkte Desiree bezorgd op. "Nog even en iemand merkt dat de Grondwet weg is!" In het Nationaal Archief had ze het document in haar tasje gestopt toen de suppoost de andere kant op keek. "Het antwoord moet hier ergens te vinden zijn," zei Hugh. Hij bestudeerde het eeuwenoude document, dat bruin was van ouderdom en de Chocomel die Desiree erop gemorst had. "Wacht eens even," zei hij, "ik hèb het!" "Wat?" zei Desiree met zwoegende boezem. "Het antwoord!" zei Hugh. "Het is ..." Maar toen klonk er een schot.
HOOFDSTUK 6. "Dat was dichtbij!" zei Desiree. "Wat een geluk dat dat schot helemaal niks met ons verhaal te maken had!" "Ja," zei Hugh. "Maar goed, zoals ik net zei: het antwoord is dat je de Grondwet omhoog moet houden, zodat hij één lijn vormt met het Witte Huis en het Washington Monument. Kijk eens, snap je wat ik bedoel?" "Mijn God!" zei Desiree. "Het is ..." "En mondje dicht!" zei de president van de Verenigde Staten.
HOOFDSTUK 7. "... en nu begrijp je," besloot de president, "dat jullie een schokkend en fascinerend geheim hebben ontdekt dat de loop der geschiedenis zou kunnen veranderen."
"Mijnheer de President," zei Desiree, "dank u voor uw boeiende en bevredigende uitleg, die we in detail zullen onthullen zodra we een uitgever gevonden hebben." "En," zei Hugh, "we kunnen natuurlijk iets anders drinken dan Chocomel, afhankelijk van de productnaamcontracten die we zullen sluiten." "Goed," zei de President, "Mag ik nu de Grondwet terug?" En ze moesten alledrie hartelijk lachen, want het filmcontract werd ook al opgesteld.

Dit bericht is geplaatst in schrijven met de tags . Bookmark de permalink.

10 Reacties op I cracked the Da Vinci Code

 1. Dave Bary is altijd genieten! Ik wou dat ik zulke satire kon schrijven, alhoewel ik natuurlijk ook erg jaloers ben op Dan Brown - op zijn bankrekening wel te verstaan.
  Het allerdroevigste aan het succes van de boeken van Dan Brown vind ik trouwens nog niet eens dat ze zo belabberd geschreven zijn (iedereen heeft recht op hersenloos amusement), maar dat mensen ze serieus nemen. Er zijn echt massa's die nu denken dat de Heilige Graal een historisch gegeven is (i.p.v. iets uit de 12de-eeuwse riddersprookjes van Chrétien de Troyes), dat de Merovingers van Jezus afstammen (i.p.v. aggressieve Germaanse stamhoofden), enzovoort. Ik wil wedden dat er sinds afgelopen dinsdag hele hordes zijn die denken dat je met kwantumtheorie gedachten kunt manipuleren, or whatever.
  Hele diepe zucht.

 2. Heldinne schreef:

  Helemaal mee eens. Toen ik destijds op Trouw Geert Kimpen afbrandde vanwege zijn eveneens miserabele stijl, viel de hele goegemeente over me heen dat ik de 'boodschap op zielsniveau' van zijn boeken totaal niet begrepen had, en Geert was God.

 3. Ha! Dat sluit helemaal aan bij het commentaar dat ik vond op een blog dat ook naar het stukje van Dave Barry verwees. Een discipel van Saint Dan schrijft daar zonder een spoortje van ironie:
  "It seems that his book The Da Vinci Code shows the guidelines along which Dan is proceeding spiritually. I am very much in doubt that a person whom one of the strongest motivations for life is a lifetime spiritual search, would write something in his book that is meaningless or insignificant to him. The fact is that a person interested in spiritual matters wants to share his spiritual findings and beliefs to others too. This is how I believe that also Dan Brown did when he wrote his book The Da Vinci Code."
  Dat is één van de redenen dat ik tegenwoordig ietwat allergisch ben voor het woord 'spiritualiteit'. Als zelfs Dan Brown al spiritueel is, wil ik het in ieder geval niet zijn.

  PS O jee, nog nooit van Geert Kimpen gehoord.

 4. Heldinne schreef:

  Houden zo! Het was een echte rel op de site, Geert reageerde woedend en verwijderde later zijn reactie. Toen kwamen zijn discipelen uit alle hoeken en gaten om hem bij te staan. Dat soort spiritualiteit vind ik doodeng, net als bijvoorbeeld de verering van die arrogante Coelho.

 5. O ja, Coelho, ook zo'n Diepzinnige Denker 😉

 6. Lili schreef:

  Geestig en tenenkrommend tegelijk!
  Zo zouden we ook een column over de bouquetreeks kunnen schrijven.

 7. jacob jan schreef:

  Die Coelho, die heeft voor zijn bestseller "de Alchemist" gewoon een heel oud verhaaltje gebruikt.
  Hier in Nederland bekend als "Het paaltje van Oosterlittens", maar vast in andere talen ook bekend.
  http://www.verhalenbank.nl/items/show/57781

 8. Hella schreef:

  en de hele mensheid tuint in zijn "diepzinnigheid." Blegh.

 9. Lalagè schreef:

  Hoe treffend!
  Ik heb ook eens een boek van Dan Brown geprobeerd, dat was 'Angels and demons', in het Nederlands 'Het Bernini Mysterie' (au die spatie). Ik vond het zo saai en langdradig dat ik amper halverwege gestopt ben. Ik begrijp werkelijk niet dat mensen zich daarmee kunnen vermaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *