HRB 174 – het geheime middel

"Het geheime middel" is de titel van mijn eerste boekje van handgeschept papier. De lila blaadjes zijn gekleurd met een poepje acrylverf, de gele met kurkuma (en er zaten wat snippers rood papier door de pulp).

Mijn schepraam is A4-formaat, maar ik bedacht algauw dat dat niet praktisch was voor het maken van boekjes. Ik houd namelijk ontzettend van deckled edges (schepranden), van die rafelige randen die soms vliesdun zijn, en die gaan natuurlijk verloren als je het papier op maat moet snijden.
Maar wat bleek? Met afdektape het schepraam in tweeën verdelen werkte ook goed!
(Uiteindelijk heb ik wel een kleiner schepraampje gekocht, vooral omdat je voor zo'n groot raam ook een grote waterbak nodig hebt, en dat is zo zwaar en onhandig, vooral als hij weer leeg moet! Nu kan ik het af met een flinke afwasteil.)
Wat ik ook nog lastig vind, is om papier met min of meer dezelfde dikte te maken. De eerste vellen zijn altijd een stuk dikker dan de laatste. Ik heb nu maar twee stevige uitgezocht voor de buitenste bladen.

Voor de scharnier heb ik een lange reep afgeknipt van een groot vel Japans papier. De ankertjes zijn van gelliprints op karton. De teksten heb ik met kleurpotlood geschreven, want stiften lekten door (gelukkig eerst uitgetest).

het kijken
de open mond
de steen

waar
ter wereld

diep
in het
parelmoeren huis

diep
in de
albasten kom

het geheime middel

tot inzicht
tot verlichting

het boekje is te koop voor €19,95

Dit bericht is geplaatst in heldinne's reisboekjes met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *