de puntige hendecaëder

Ik heb op Pinterest een bord 3D-figuren aangemaakt, en dan krijg je steeds meer moois. Ik was weg van zo'n mooie lamp die schaduwpatronen op de muur werpt, van die vorm, en hoe heette die?

Lampverkopers noemen het een diamantvorm, maar als je daar op googelt krijg je heel andere vormen. Ik op Fb, Twitter en Mastodon gevraagd of iemand wist hoe deze vorm heette, de echte wiskundige term dan, zodat ik misschien ergens een template (bouwplaat, patroon) kon vinden.
Intussen probeerde ik zelf een template te maken. Dat leverder verrassende vormen op, maar niet de gewenste!

Wel was er iemand op Fb die bedacht dat het een hendecaëder (elfvlak) zou moeten heten, maar ook die term leverde niet de goede vorm op, niet op Polyhedra.net en ook niet in het Engels.

Intussen was een Mastodonvriendin veel praktischer aan de slag gegaan. Gewoon de vlakken van de lamp uitknippen en naast elkaar leggen. Wonderlijk hoe dan opeens het licht aangaat! Met haar voorbeeld kon ik dan eindelijk een template maken, en het resultaat was geweldig. Ik heb voor haar de eerst 'echte' gemaakt. Ik noem het nu maar de Puntige Hendecaëder en ik weet nu al dat het een van mijn favoriete Vlangervormen gaat worden.

Dit bericht is geplaatst in heldinne's vlangers met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op de puntige hendecaëder

  1. Rineke Kole schreef:

    Leuk om te lezen. Het was een hele ontdekkingsreis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *