315 – Queexta

Qanma vertelde verder over de Q. Hoe deze letter vanouds – voordat … voordat wat?
"Voordat de regels en de wetten werden opgesteld," zei ze. "Toen leefden er ook al mensen hier. Alleen wisten zij niet dat dit Inhemren was. Zij noemden het Queexta. Dat betekent zoiets als zoektocht. Wat jij nu doet, dat is een Queexta."
Even kreeg ik het wonderlijke gevoel dat ik werd opgenomen in iets veel groters. Alsof ik – net als een geheime letter – een plaats mocht innemen aan het firmament. Toen struikelde ik bijna over Kuuksi.

"De Q is verboden omdat de letter te veel lijkt op een handspiegel. In de spiegel kijken is ijdelheid, daar kan niets goeds van komen. Zo wordt het ons geleerd. Ooit stond hij vooraan in het Rotsvadmijn. Qrotsvadmijn."
"Waar kom jij eigenlijk vandaan?" vroeg ik aan Qanma.
Het duurde even voor ze antwoord gaf.
"Ik ben gevlucht uit Harstamar."
"Je was een Blauwe?"

Ze knikte. Het was alsof ze kromp, haar statigheid opeens vervlogen. "Ik heette Kanma. Ik woonde met mijn ouders bij het Dzikomeer, ik was een rietmeisje zoals jij. We verborgen ooit een vluchtelinge uit Barraspira."
"Uit de Visietunnel?"
Qanma knikte moeizaam. De herinnering was afschuwelijk. Ik legde een hand op haar arm. "Ik begrijp het," zei ik, want dat was ook echt zo. Sommige herinneringen zijn té pijnlijk. Zwijgend liepen we verder langs de ruisende zee.

Ik stelde de eerste de beste vraag die bij me opkwam, over wat we geleerd hadden op school. "Is het waar dat de Rots vanuit de Noordelijke eilanden bevoorraad wordt?" Nu Qlusewar wél zo'n loopplank beek te hebben, kon de rest ook waar zijn, toch?
Qanma richtte zich weer op en lachte. "Het is eerder andersom. Wij gaan aan land in Blynxtera, voor brandhout, voor kruiden, voor vogeleieren …"

"En wie is Thiarck?" vroeg ik.
"Een van de zes wijze mannen, dat weet je toch wel?" En toen ik niet antwoordde: "Weet je wat de naam betekent? 'Machtige onder het Volk.' Degene die de doden thuisbrengt. Het is eerder een functie dan een naam. Degene die nu Thiarck is, kiest zelf zijn opvolger. Je moet er tegen kunnen."
"En goed kunnen trommelen," vulde ik aan.

Dit bericht is geplaatst in feuilleton met de tags . Bookmark de permalink.

4 Reacties op 315 – Queexta

 1. Elly van Doorn schreef:

  wat een schitterende afleveri g weer.
  Even kreeg ik het wonderlijke gevoel dat ik werd opgenomen in iets veel groters. Alsof ik – net als een geheime letter – een plaats mocht innemen aan het firmament. Toen struikelde ik bijna over Kuuksi
  en daarna metee het stukje o er de o voor ijdelheid en er zijn nog zoveel andere dingen om te herontdekken . zoveel dingen die later geduid kunnen worden . zo knap geschreven e in eeb levende legende verhaalt.
  dank je wel Hella voor al dit moois

 2. Ferrara schreef:

  Wat weef je de begrippen zoals we die nu kennen mooi door elkaar.
  Grote bewondering!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *