276 – waken bij Kuuksi (2)

"Je zei dat een Yiva iets goeds betekende voor de wereld," zei ik. "Maar wat heeft mijn grootvader kunnen doen? Hij heeft het met de dood moeten bekopen."
"In elk geval heeft hij jouw bestaan mogelijk gemaakt," zei Clarma. "Door jouw afkomst ben jij vragen gaan stellen, ben je op weg gegaan naar het noorden. Maar waarom zijn ze naar je op zoek? Is het alleen omdat je een verzetter bent?"

Ik schudde mijn hoofd. Volgens mij wist Wasijma niet eens dat ik een verzetter was, ik had het haar in elk geval niet verteld. Ze moest dus weten dat ik Yima van Hebotva was. Maar hoe?
Weer moest ik het verhaal van mijn leven aan iemand vertellen. Het begon zolangzamerhand te voelen als een legende, een verhaal dat niet over mijzelf ging maar over een sprookjesfiguur van heel lang geleden. Ik hoorde het Wasijma nog zeggen, zogenaamd verrast: "Dus jij bent eigenlijk ook een prinses?"
Ha.

De nacht was lang, mijn verhaal kreeg alle ruimte. Iemand die Kuuksi had gered moest te vertrouwen zijn. Ik vertelde over mijn jeugd, mijn huwelijk, mijn vlucht … en al vertellend bedacht ik dat er daarom in Registana zo'n enorm taboe rustte op wit haar. Omdat het herinnerde aan een heerlijkheid waar andere normen heersten, waar de Goede Vader een alternatief was voor de Grote Hemren die alleen maar aan zijn eigen macht kon denken.
Ik vertelde over mijn broer, die mijn vlucht met de dood had moeten bekopen, destijds op Kraeckten San.

Ik vertelde over Bo en Mia, hoe ik ze was kwijtgeraakt en hoe ik ze had teruggevonden. Mia in gevangenschap, onder invloed van de Blauwen van het Redwerk. Hoe ik erachter kwam dat Wasijma in Harstamar was geweest en daaruit had afgeleid dat ze in elk geval iets met het Redwerk te maken moest hebben. Hoe ze misschien wel een afgezant was van Hebotva – de echtgenoot die nu inmiddels Opperva van Dunkitaba moest zijn. De echtgenoot die onverschillig met zijn voet aan het bloederige lijk van zijn vrouw had gevoeld, zijn hoofd in walging afgewend maar na al die jaren nog steeds uit op vervolging en wraak.

Dit bericht is geplaatst in feuilleton met de tags . Bookmark de permalink.

3 Reacties op 276 – waken bij Kuuksi (2)

  1. Elly van Doorn schreef:

    Fijne samenvatting. Ondersteunt mijn globale overzicht

  2. Ferrara schreef:

    Inderdaad prettig om heel kort de hele geschiedenis tot nu toe even op te frissen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *