woorden van verre

Dit boekje ontstond uit de behoefte om nu eindelijk eens iets te doen met al die bloemblaadjes die ik gedroogd had. Vooral de blaadjes van amaryllis die ik op mijn verjaardag kreeg, waren zo schitterend opgedroogd!

Het was een groot experiment, dat in feite niet al te best slaagde. Ik plakte de blaadjes op een ondergrond van boekbladzijden en liet ze drogen en pletten. Sommige overleefden dat al niet. De gelukte die niet gescheurd waren of loslieten voorzag ik van een dun laagje beschermend vernis. Bij sommige liet daardoor de lijm weer los, bij andere brak het blaadje alsnog in stukjes … maar ik wilde geen plakplastic of andere beschermlaag (ik houd ook niet van vernis op mijn collages, ik wil de textuur zicht- en voelbaar houden, dan maar geen eeuwigheid). Ik besloot ze met gescheurde strookjes bedrukt deli paper op hun plek te houden. Werd best mooi eigenlijk!

Na het plakken leg ik de boekjes onder de pletter, met lapjes stof ertussen omdat anders de lagen acrylverf aan elkaar plakken. Soms zie je dan duidelijk de afdruk van de stof, dat vind ik wel een mooi effect! (zie 2 na laatste afbeelding)

Nu nog woorden … ik wist niet precies wat of hoe maar begon te bladeren in een oud Grieks woordenboek. Woorden sprongen in mijn oog, ik knipte ze uit tot ik er zo'n stuk of 100 had, verdeelde ze in acht groepen en plakte ze op de bladzijden. Het werden bijna gedichten.
(Ik ga over dit proces nog uitgebreider schrijven in de Heldenreis Nieuwsbrief.)

HRB157/22 te koop voor €15,95

1 uitmuntende mannen
ver in de hoogte

bloed van goden
de woning van een vorst
door hoge muren omgeven steden

wantrouwend
rusteloos
ontelbaar
verijdelaar

zijn honende woorden
zonder ophouden
niet te doden

5 het verschrikkelijke
heilloos krijgsgeschreeuw
op de brandstapel verbrand
barbaars
meedogenloos
verwoesten

het drinken van bloed

weerstand bieden
doden
verliezen
duister

2 verblinden
drempel van de hofdeur
verlichte en verwarmde zuilenhal
bedrieglijk
wezenloos
bewusteloos zijn
bedwelmd

de wapenrusting
van levende wezens

onzichtbaarmakend
tot vijand worden
verstandig zijn
vergeten

6 zwervers
het omdolen
voetje voor voetje
ver van het oor zijn
ver van het vaderland

wouden
met verwarde bladeren
onvergetelijk
onmetelijk
inheemse benaming

de onderwereld
bergplaats

onderaardse appelboom
voltooiing
heelhuids
zonder gestreden te hebben

3 volk van vrouwen
de veelzeggende naam
zondaar
dochters
schild
smekelingen
onbeweend

met de handen op de mond
van droombeelden
van schimmen
van slavinnen
vervloekt

niet geloven
onzegbaar
uitspreken
zondigend
krankzinnig zijn

godin
met een altaar
schitterend wit

7 verdriet
wie het lot treft
die niet vergeet

smart
alleen
buiten zichzelf

onbedaarlijk
moedeloos
krachteloos

ik ben vreeslijk bang
het lichaam
een pantser

4 water
om stenen mee te polijsten
wegvaren
schipper, visser
verpersoonlijkte rukwinden
terugstromend
doen verdwijnen

uit de koers drijven
golf
op de kust spoelen
de riviergod

door de zee gevoed
waterslang
geen regen laten vallen
aan het meer

8 genezen
rusten
om de wonden
alle ledematen
naar huis brengen

slaapkamer
beschutting tegen
onbekommerd geschreeuw

beschermster

kunst van zingen
als reinigingsmiddel

van de eigenlijke mens tot de ziel
feest

Dit bericht is geplaatst in gedichten, heldinne's reisboekjes met de tags , , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op woorden van verre

  1. Elly van Doorn schreef:

    Wat bijzonder en mooi weer Hella. De woorden kreeg ik gedeeltelijk al binnen in mijn mail 🙈😯 en nu de uitwerking erbij. Heel mooi gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *