matjevlechten

Ik herinner me niet meer of ik het leuk vond op de kleuterschool: matjevlechten. Ik vond geloof ik vooral die bossen gekleurde papierstroken leuk. Maar toen het door Helen Hiebert werd uitgelegd op de boekbindgroep begonnen mijn vingers meteen te jeuken. Wat er ingewikkeld uitziet, bleek best mee te vallen. Dus hier eerst een lesje paper weaving:

• maak op het eerste papiertje horizontale, golvende insnijdingen tot een centimeter van de rand
• het tweede papiertje is 2 cm smaller dan het eerste, maar even hoog
• dat snijd je in verticale stroken
• vlechten maar!
• tot slot snijd je vierkantjes uit de horizontale stroken, met een kartonnetje eronder zodat je de vlechtstrook niet doorsnijdt

Ik had nog een flinke stapel gelli prints in het bruin/oker/geel/terra spectrum, dus woof meteen genoeg voor een heel harmonicaboekje. Het boekje in de instructievideo werd gesloten met een pianoscharnier, zo'n leuk idee. Ik maakte er meteen twee scharnieren van, het boekje leek wel een kasteeltje zo!

Nu moest het ook nog ergens over gaan, bovendien had ik wel weer eens zin in poppetjes uitknippen. Poppetjes geknipt en geplakt, nu nog een tekst. Ik geloof dat ik hem tegenkwam op Pinterest. Het gedicht The Paradox van Sarah Kay. Ik gebruikte er de laatste strofen van, geprint op een terra/gele achtergrond.

I spend most of my time wondering
if I should be somewhere else.

So I have learned to shape the words thank you
with my first breath each morning, my last breath every night.

When the last breath comes, at least I will know I was thankful
for all the places I was so sure I was not supposed to be.

All those places I made it to,
all the loves I held, all the words I wrote.

And even if it is just for one moment,
I will be exactly where I am supposed to be.

from The Paradox by Sarah Kay

de meeste tijd vraag ik mij af
of ik niet ergens anders zou moeten zijn

dus ik heb geleerd om de woorden dank u te vormen
met mijn eerste ochtendadem, en de laatste in de avond

als mijn laatste adem komt, weet ik zeker dat ik dankbaar was
voor al de plekken waarvan ik zo zeker wist dat ik er niet moest zijn

al die plaatsen die ik bereikte,
alle liefdes die ik bevatte, alle woorden die ik schreef

en al is het maar voor één moment
zal ik precies daar zijn waar ik moest zijn

vertaling Hella Kuipers

het boekje is te koop voor €17,95

(op de foto's klikken voor compleet beeld en onderschrift, telefoon horizontaal)

Dit bericht is geplaatst in gedichten, heldinne's reisboekjes met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op matjevlechten

  1. Joke schreef:

    Geweldig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *