vleugels

Elke week komt er op de boekbindgroep een live video met instructies voor een nieuw project. Een weekje geleden was dat een winged book, een boekje met vleugels. In essentie is het een harmonicaboekje, maar dan gemaakt met vierkante vellen waarvan de punten naar binnen gevouwen zijn (als bij een envelop). De bovenste en onderste punt maken zo vakjes waar insteekjes in kunnen, de linker en rechter punt plak je aan elkaar, en die vormen dan de vleugeltjes.

Ik maakte een proefversie van origamivelletjes (15x15 cm), en die werd eigenlijk zó leuk dat ik hem maar afgemaakt heb. Als insteekjes had ik cirkels en driehoekjes gedacht, maar die uit de bovenste vakjes zakten naar beneden. Hoe loste ik dat op? Vastplakken was geen optie, dan kon je zd er niet meer uit halen. Draadje eraan?
Wat best vaak gebeurt, elke keer weer wonderlijk, is dat ik midden in de nacht de oplossing krijg aangereikt. Driehoek en rondje aan elkaar vastmaken met een reepje plastic.
Voor het buikbandje gebruikte ik voor het eerst een magneetje.

Op de Nederlandse collagegroep kwam het citaat voorbij "What if I fall? But darling, what if you fly?" Even opgezocht van wie dat was, en het bleek een iets langer gedicht.

There is freedom waiting for you,
On the breezes of the sky,
And you ask "What if I fall?"
Oh but my darling,
What if you fly?

Erin Hanson

Lastig te vertalen wel!

er is vrijheid die op jou wacht
in de windzuchten van de lucht
en je vraagt: stel dat ik val?
oh, maar lieveling,
stel dat je vliegt?

het boekje is te koop voor €15,95

Dit bericht is geplaatst in gedichten, heldinne's reisboekjes met de tags , . Bookmark de permalink.

2 Reacties op vleugels

  1. Ik vind her allemaal ongelooflijk ingenieus en mooi! Hoe lang ben je nou bezig met zo'n boekje (exclusief het zoeken naar een gedicht)?

    • Hella schreef:

      Goeie vraag! Dat weet ik eigenlijk niet precies. Ik zet af en toe procesfoto's op de facebookpagina en daaruit blijkt dat ik op 30 januari begon en dat hij op 2 februari klaar was. Sommige dagen maar 2 uurtjes, andere dagen 5. En deze is van kant-en-klare papiertjes, zonder collage of verf, dat scheelt een hoop. De gelli prints voor de insteekjes had ik nog liggen, maar moest wel al die rondjes en driehoekjes uitknippen, en dat voor de teksten op de achterkant nog eens.
      Meestal ben ik met meer boekjes tegelijk bezig, als het ene ligt te pletten of te drogen, ga ik met het andere verder. En het zoeken van collage-plaatjes kost ook vaak veel tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *