narcist des vaderlands

Ik was nog maar net begonnen de ethicus des vaderlands te volgen, vanwege de mooie vraag (die ik ook mijn pagina gezet heb): Stel: u wordt zonder voorbereiding een groot podium opgeduwd. Over welk onderwerp kunt u dan 45 minuten spreken?

Toen iemand hem een paar dagen later vroeg wat hij ging doen met de antwoorden, antwoordde de ethicus: "Verwonderd zijn over hoeveel mensen zoiets denken te kunnen."
Denken te kunnen.
De hoogmoed.

Maar goed, dat had ik gisteravond nog niet gezien, toen ik de volgende tweet las:
Nee, u weet niet waar u het over heeft. De meeste vormen van meisjesbesnijdenis zijn minder ingrijpend dan jongensbesnijdenis.

Wát??? riep ik verbijsterd uit.

En hij: Is echt zo, lees hier maar.

En ik: Worden jongens ook met een stomp mes bewerkt en vervolgens dichtgenaaid zodat ze geen seksueel genot meer kunnen ervaren, nauwelijks meer kunnen plassen en compleet kapot scheuren als ze een kind krijgen???

Iemand vraagt of hij Ayaan Hirsi Ali heeft gelezen. Hij komt met de uitspraak dat zij zou hebben gezegd dat het voor jongens erger is dan voor meisjes.
Dat valt te controleren.

Ik confronteer hem hiermee:
wat Ayaan zegt is dat jongensbesnijdenis erger kan zijn dan incisie ("het prikje") bij meisjes
eerlijk blijven, graag!

Toen hij mij tenslotte blokkeerde, heeft hij de tweets met mijn bewijslast allemaal van zijn account verwijderd.

Zo beweert hij:
Besneden mannen hebben veel vaker seksuele problemen in vergelijking met mannen die niet besneden zijn.
Hij baseert zich hierbij op een artikel waarvan de conclusie een stuk genuanceerder blijkt:

RESULTS
There were no significant differences in sexual drive, erection, ejaculation, and ejaculation latency time between circumcised and uncircumcised men. Masturbatory pleasure decreased after circumcision in 48% of the respondents, while 8% reported increased pleasure. Masturbatory difficulty increased after circumcision in 63% of the respondents but was easier in 37%. About 6% answered that their sex lives improved, while 20% reported a worse sex life after circumcision.
CONCLUSION
There was a decrease in masturbatory pleasure and sexual enjoyment after circumcision, indicating that adult circumcision adversely affects sexual function in many men, possibly because of complications of the surgery and a loss of nerve endings.

Hij beweert dat het argument om mannen te besnijden omdat dat goed zou werken tegen HPV achterhaald is.
Een onderzoek uit juli 2020 beweert het tegendeel.

Hij beweert dat vrouwenbesnijden niet misogyn zou zijn. Alsof het énige doel van vrouwenbesnijden niet is om haar haar seksuele plezier te ontnemen.
Hij vindt dat onjuist en moreel irrelevant.

Op de cijfers die ik aandraag, reageert hij helemaal niet.

• van de ca. 650.000.000 besneden mannen gaan er tussen de 1300-26000 dood
• van de ca. 200.000.000 besneden vrouwen gaan er ca. 400.000 dood
ten gevolge van de besnijdenis

Hij blokkeert mij en haalt alle opmerkingen tegen mij weg.

Vervolgens word ik van 2 kanten op mijn vingers getikt. (De ene heeft de betreffende tweets inmiddels verwijderd.)
Gert van Dijk is een "gedegen" ethicus. Met andere woorden: wat ik zeg kan onmogelijk waar zijn.

Ik zeg namelijk dat iemand die zich ethicus des vaderlands durft te noemen, niet mag liegen, of sjoemelen met cijfers of citaten. Wie prat gaat op zijn filosofiestudie hoort niet te komen met manipulatieve argumenten als "dus jij vindt het okee als …" terwijl diegene dat nooit heeeft beweerd, of me lachend en kleinerend terecht te wijzen omdat ik niet wist dat vrouwen een voorhuid hebben, wat ben ik toch dom, het is duidelijk dat ik geen verstand heb en geen recht van spreken. (Deze tweets zijn allemaal door de auteur verwijderd.)

Het is het zoveelste voorbeeld van een zelfingenomen narcist, die door de juichaapjes in bescherming wordt genomen. Ik vond dat ik een en ander toch even moest vastleggen.

Dit bericht is geplaatst in tijdgeest met de tags , , . Bookmark de permalink.

8 Reacties op narcist des vaderlands

 1. Elly schreef:

  Goed gedaan hoor.

 2. Erik Scheffers schreef:

  Hoi Hella, als ik die uitspraken van die "Ethicus des vaderlands" lees, dan krijg ik bijna plaatsvervangende schaamte dat ik een man ben. Ik ben natuurlijk niet precies van de feiten op de hoogte, maar volgens mij is een besnijdenis bij jongens een relatief kleine ingreep en heeft een besnijdenis bij meisjes enorme gevolgen. Goed dat je jouw stem laat horen, zelf denk ik (te) vaak "Ach laat maar zitten" en besteed ik mijn tijd aan andere en leukere dingen.

  Maar zeggen dat iedere mening even waardevol is, is natuurlijk een vorm van cultuurrelativisme dat negeert dat sommige ideeën goed zijn en ervoor zorgen dat de wereld een betere plaats wordt om te leven en dat andere ideeën verwerpelijk zijn zoals het idee dat vrouwen minderwaardig aan mannen zijn of dat mensen met een zwarte huidskleur dommer zijn dan blanken. Het lijkt mij erg zinvol om een goed onderscheid te maken tussen goede en foute ideeën.

  Ik vind het dapper van je dat je altijd blijft wijzen op ongerechtigheden. Een hartelijke groet, Erik

 3. lethe schreef:

  Mijn god. En dat heeft filosofie gestudeerd? Ik dacht dat filosofen geleerd werd na te denken.

  https://twitter.com/msteenhagen/status/1305255112177152000

  FGM kan geen misogynie zijn want het wordt door vrouwen gedaan? Wat een blinde vlek heb je dan. Wat een hoogmoed, dat je denkt dat zo absoluut te kunnen beweren. Gelukkig was jij niet de enige roepende in de woestijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *