wat brieven verraden

Voor het eerst in coronatijd weer eens naar de Action, en ze hadden nieuwe designerblokken, van die mooie vierkante kartonblokken met diverse motieven. Er zat er eentje bij met oude brieven en kaarten. Ik had nog een oningevulde gevouwen harmonica liggen die ik doormidden sneed, om er de briefkaarten op te plakken. Voor het eerst een horizontaal boekje.

Ik had vantevoren helemaal niet bedacht hoe het verder worden moest, maar er bleken 4 geheime vakjes te ontstaan in het harmonicaatje. Daar moesten geheimzinnige kaartjes in, natuurlijk, die je er ook uit moest kunnen trekken, dus tot vreugde van Frija kwamen er touwtjes met kralen aan. Maar waar ging het over? Brieven? Ik dacht aan wat brieven doen, wat ze verbergen, wat ze verraden. Daar schreef ik over.

In de nacht dacht ik aan een op de middelbare school zelfbedacht geheimschrift, zou ik dat nog ergens hebben? Ik wist nog hoe ik het gemaakt had, me deels baserend op het handalfabet dat we gebruikten om elkaar voor te zeggen bij multiple choice. Ik vond de sleutel ervan niet terug, maar wel een tekst in een dagboek. Ik kon hem zo lezen. Ik zat op een verjaardag tussen twee tantes, me dood te ergeren en te vervelen, en schreef dat lekker onleesbaar – voor hen – op. Het deed me denken aan Berber schrift, wat ik toen nog helemaal niet kende. Geheimzinnig, brieven. Beladen, dat ook. Ik laat het geheimschrift maar onvertaald.

wat brieven verbergen
wat brieven verraden
wat briefschrijvers verborgen
wat briefschrijvers verrieden
wat briefschrijfsters verborgen
wat briefschrijfsters verrieden

brieven verbergen
de pen, het schrijfblok, het adresboek
de brief waarop deze het antwoord is
de koffie, de thee, de wijn
de ochtend, de middag, de avond
of de donkere nacht van het schrijven
want zwart op wit, blauw op wit
misschien een vlek die iets verraadt maar
verder verbergen en schrijven
wat verwacht wordt of gehoopt
de woorden kiezen voor de lezer
de gedachten verborgen
geen woord Frans
of juist allemaal
met vriendelijke groet
of heel veel liefs
en oh als dit nu maar

brieven verraden
maar dat is pas later
als een ander ze leest
of de ontvanger in wie
het eindelijk daagde
de hoogmoed
de zelfliefde
overtuiging van alwetendheid
en tegelijk
de onrijpheid, het egoïsme
als van een kind dat niet
vanaf de geboorte hoorde dat
egoïsme de grootste zonde was
nee, even groot als hoogmoed
afkeuren en doden in de ander
wat bloeit en bloedt in jou
schrijver van verraderlijke brieven

de verrader verbergt
niets
de verberger verraadt
zichzelf

HRB81/20 te koop voor €15,95

Dit bericht is geplaatst in gedichten, heldinne's reisboekjes met de tags . Bookmark de permalink.

4 Reacties op wat brieven verraden

  1. Wat leuk dat huisgenootje F. zo ijverig meehelpt 😉

  2. Titia schreef:

    Wederom zeer inspirerend! Prachtige kleuren ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *