Hella en de Krakers

Ik heb al bijna 40 jaar ervaring met chiropractors. Het begon toen ik in 1980 keihard mijn hoofd stootte in de tijdschriftenkelder van de biep. Een zware hersenschudding en een gescheurde nekwervelband waren het gevolg. De revalidatiearts deed mij een halskraag aanmeten, waar ik waarschijnlijk nooit meer zonder zou kunnen. (Ik herinner me nog dat ik hem ophaalde. Er zat ook een jonge knaap met maar 1 been te wachten op zijn kunstbeen. Toen voelde ik mij wat minder zielig.)
Gelukkig was er een chiropractor die mij met 1 flinke houdgreep van de kraag afhielp. Ongelooflijk, dat gevoel. Je eigen hoofd gewoon weer kunnen dragen!
Nekje bleef een zwakke plek, dus ik ging regelmatig naar hem terug.

In 1990 verhuisden we naar Oman en kreeg ik een kind. Dat is ook behoorlijk slecht voor de werveltjes! Gelukkig had er zich een Australische chiropractor gevestigd, die mij weer netjes op elkaar stapelde.
In Aberdeen kreeg ik een Deen. Hij was lief en ook wat vaag. Hij beoefende de edele kunst der kinesiologie en bepaalde met mijn slapvallend been welke druppeltjes ik nodig had. Bachdruppeltjes. Ze helpen absoluut! Alleen toen ik erachter kwam dat hij ze verdund verkocht voor meer pondjes, kocht ik ze maar zelf bij de Holland & Barrett. Hij had een Zuid-Afrikaanse collega die wat hardhandiger was en totaal niet vaag. Die hielp beter als de nek helemaal vast zat.
In Houston kreeg ik mijn eerste vrouwelijke chiropraxter. Kundig en zakelijk, en met een spinalator!

In Leeuwarden was het een verwennerige bedoening. Vooral het massagetrilbed na afloop was een verrukking, met zo'n zweefmuziekje erbij. Wat miste ik hem in Groningen! Ik ben 1x naar een chiropractor geweest die echt krakkrakkrak deed en mij na 2 minuten weer op straat zette. Mwah.
Toen ik ziek werd was het vooral van belang iets te vinden dat dichtbij was. De manuele therapeut zit om de hoek. Ik kan bellen als ik voel dat het nodig is, hij doet ook een soort van krakkrakkrak maar masseert ook. Het helpt, ik kan weer twee maanden vooruit, en de verzekering vergoedt het gewoon.

Maar nu was ik dus gevallen. De eerste twee dagen kon ik letterlijk mijn hoofd niet optillen, de nekspieren weigerden domweg dienst. Lang geleden dat het zó erg was, ik raakte er geloof ik een beetje van in paniek. Hier moest toch wel een chiropractor aan te pas komen?
Ik vroeg op Twitter of iemand een goeie kon aanraden.
En daar ging ik dus naartoe, gisteren.

Heel vroeger maakten chiropractors altijd röntgenfoto's, maar in deze moderne tijd gaat dat allemaal heul anders. Ik kreeg een Thermal Scan, een EMG Scan en een Hartritme Scan.
De uitslagen - die kreeg ik vandaag - waren dermate slecht dat het me verbaasde dat ik nog leefde. Chiroprakje sprak mij ernstig toe. Ik moest beginnen met drie behandelingen per week. Of nee, dat was misschien een beetje veel voor mij. We zouden beginnen met zes weken lang 2x per week. Hij praatte op me in als een stofzuigerverkoper, me steeds overhorend of ik wel goed luisterde en alles wel begreep. Hij wilde ook heel erg naast me zitten om het allemaal uit te leggen. (Ga uit mijn bubble space, zegt kindeke dan.)

Gelukkig hadden ze een Pakket waarbij je of 12 of 24 behandelingen in 1x kon aanschaffen. Dat was niet alleen voordelig (scheelt €2 per behandeling), maar dan zou ik ook echt komen want anders zei je het veel te makkelijk af.
Hij kraakte het nekje en de onderrug en klaar. Door naar de receptie om 12 afspraken te maken. €720 waarvan de verzekering €400 vergoedt, en de rest van het jaar nix.

Ik kwam thuis en kon wel janken bij het zien van die overvolle agenda. En dan de vermoeienis van de behandelingen nog niet eens meegerekend. Ik keek naar mijn noodlottige scanplaatjes en ging ze voor de grap eens googelen. In het Engels omdat medisch jargon in die taal nog steeds bekender klinkt voor mij.
"chiropractic+scans+rolling+thermal" googelde ik.
Het eerste artikel waar ik op stuitte was chiropractic gimmickry. En daar las ik precies wat voor mij niet goed gevoeld had. Dat gevoel van overdonderd te worden, iemand die een absolute waarheid verkondigt die je zelf niet controleren kunt, die je wil laten geloven dat hij de enige is die jou kan Genezen met een supergrote G. Dit ging helemaal niet over mijn zere nekje, zo peperde hij me in. Chiropractors die alleen de klacht behandelden, dat waren eigenlijk kwakzalvers. Nee, dan hij, dit zou een jarenlang traject worden. Dat Paying in Advance for Unnecessary Treatment uit het artikel deed voor mij de deur dicht.

Oh, wat heeft mijn innerlijk kindje het dan nog moeilijk! Wat zou ik zeggen? Durfde ik dat wel?
Nou, ik durfde het niet helemaal. Toen ik zei dat ik bij nader inzien wilde afzien van de behandeling en ze vroeg waarom dan, zei ik dat het te belastend zou zijn. Wat óók waar was.
Toen heb ik de manuele therapeut gebeld. Daar kan ik volgende week terecht.

PS
ik noem hier geen namen, dat vind ik sneu voor de tegoedertrouwe aanrader

Dit bericht is geplaatst in autobio met de tags , . Bookmark de permalink.

13 Reacties op Hella en de Krakers

 1. Piet Hein M Oosterhagen schreef:

  Leuk geschreven maar extreem bizarre praktijken: als de giro nog een naam van een bank was was hij een echte giro-practor... Wens je sterkte en een in toenemende mate afnemende halsstarrigheid.

  • Hella schreef:

   Ja, dat is zo'n 'zin van ziekzijn' waar ik vroeger wel over nagedacht heb. Ik was natuurlijk veel te halsstarrig, dát was het. Maar later dacht ik: ik weigerde gewoon mijn hoofd te buigen.

 2. Liesbeth schreef:

  Groot gelijk!
  Schandalig, dat hele traject wat er door je strot werd geduwd!
  En leve de manuele therapeut al ben ik nóg beter te spreken over een osteopaat. Maar dat afstand een rol speelt is een gegeven. En dit is dus haalbaar en voir jou op dit moment het beste!

 3. Erik Scheffers schreef:

  Hoi Hella, sterkte! Met een chiropractor heb ik gelukkig nog nooit te maken gehad. Het lijkt mij ook geen pretje, iemand die je hardhandig door elkaar schudt in de hoop dat dan alles beter wordt. Ik heb sinds ongeveer anderhalf jaar last van mijn linkerschouder. Mijn huisarts zei dat het vanzelf over zou gaan, maar dat het met fysiotherapie misschien wat sneller zou gaan. Ik ben een keer naar de fysiotherapeut geweest en kreeg daar oefeningen mee om thuis te doen. Iedere dag slechts een halfuurtje. Ik ben er niet eens aan begonnen en hoop dat de pijn vanzelf overgaat (misschien niet zo slim van mij, maar ik ben vrij lui en heb al helemaal niet zo veel discipline). Veel sterkte en groetjes, Erik

  • Hella schreef:

   dankjewel! (en dat van die discipline herken ik wel)
   Zo'n schouder heb ik ook eens gehad, de fysio heeft het toen ingetaped, dat hielp geweldig en vereist geen discipline!

 4. Adriaan Hendriks schreef:

  De barmhartigheid van de goddelozen is wreed.

 5. Hella schreef:

  Ik bedacht vannacht ook nog: er klopt niets van die redenering. Andere chiropractors waren waardeloos want de klacht kwam toch steeds terug? Maar van hen had ik hooguit 6 behandelingen per jáár nodig, terwijl van deze knakker toch op z'n minst 60.

 6. lethe schreef:

  Allemachtig! Blij dat je er nog vanaf kon!

  Ik heb geen ervaring met chiropractors en osteopaten, maar ik zweer bij mijn huidige manuele therapeut. In vergelijking met mijn vorige doet hij zelden krakkrakkrak, maar de klachten blijven wel veel langer weg.

 7. Ferrara schreef:

  De laatste lijkt me meer een kaskraker. Dat die lui scans mogen maken en interpreteren vind ik al dubieus. Goed dat je er uiteindelijk toch niet bent ingetrapt.
  Hopelijk doet de manueel therapeut zijn/haar werk beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.