Consolations 31 – Rome

collage Hella KuipersRome, zo schrijft David Whyte in Consolations, is helemaal geen eeuwige stad. Of alleen in zoverre dat verdwijnen eeuwig is, dat niets blijft in de staat waarin het oorspronkelijk werd opgericht. Menselijke ideeën en ondernemingen vinden hun uiteindelijke vervulling als fraaie ruïne.

Mij sprak dit stukje vooral aan omdat "in steen hakken" zo grootschalig mijn opvoeding bepaalde. Als je iets vond, moest je dat voor altijd vinden. Het feit dat je smaak sinds je schooljaren niet veranderd was, werd niet gezien als gebrek aan groei, maar als teken van standvastigheid. En mocht er wel een grote verandering plaatsgrijpen (ik herinner me een rode pvda-poster voor het raam, terwijl paps in zijn late jaren naar Fortuyn en Wilders neigde), dan werd het verleden naarstig nagezocht op tekenen die al wezen op de huidige stand van zaken. Of het werd onder het tapijt geveegd.
Alles wat je wilde moest je voor eeuwig willen. Of zoals Whyte het uitdrukt: de "citadel of thought or identity we have built and proudly displayed to others."

Het is altijd een wonderlijk proces hoe zo'n collage vorm krijgt. Ik blader door een stapel gelli prints, zoek de kleuren uit die me op dat moment aanspreken. Daar zoek ik dan afbeeldingen bij. Dat gaat ook vooral op kleur, totdat er een bepaalde thematiek ontstaat. In dit geval het "in steen hakken" en het borrelen van inspiratie … zou Whyte daar iets over geschreven hebben? Ik doorzocht het boek op "stone" en vond wat ik zocht.
The citadel of thought and identity we have built is nu ook de titel van deze collage. Ik heb gemerkt dat titels die een intrigerend zinnetje zijn veel meer aanspreken. Beetje laat om daar bij nummer 264 achter te komen (of liever: bij nummer 263 die "everything interesting happens at borders" heet, een zinnetje uit Women Rowing North van Mary Pipher).
Zo groei ik maar door, in het besef dat je niets, echt niets in steen kunt hakken.

PS
Een reproductie van deze collage kun je in alle formaten en materialen kopen op werkaandemuur.
Het origineel (A3-formaat) is hier te koop.

Dit bericht is geplaatst in autobio met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.