Tana French – In the Woods

Alweer een boek dat ik via Twitter kreeg aangereikt. Ik heb het met heel veel plezier gelezen. Kort het verhaal: op de plek van een archeologische opgraving bij een klein Iers dorp wordt een twaalfjarig meisje vermoord gevonden. Een jaar of vijfentwintig geleden zijn in dat zelfde bos twee kinderen verdwenen terwijl hun vriendje werd teruggevonden met bebloede kleren. Genoemd vriendje zit nu bij het Moord Team. Niemand weet dat hij dat is, anders had hij niet mogen meewerken aan het onderzoek naar deze moord.

Heel veel verwikkelingen, heel veel mogelijke verdachten. Een actiegroep Stop de Snelweg (die dwars over de opgraving en het bos gepland is), vastgoedhandelaren, mannen die ten tijde van die verdwijning het een en ander op hun kerfstok hadden, de ouders van het vermoorde meisje …
Verteller is Rob Ryan, de detective met het geheim. Hij is behoorlijk getraumatiseerd door zijn verleden, heeft het gebeuren helemaal uit zijn geheugen gewist, we krijgen af en toe flarden van scènes, van geluiden in het bos alsof er een mythisch monster rondspookt.
Tweede hoofdpersoon is zijn partner Cassie, die ooit een relatie heeft gehad met een psychopaat, en dus precies weet hoe zulke gewetenloze mensen te werk gaan. De relatie tussen hen beiden is een van de mooie draden in dit boek.
Kortom, de stemming zit er goed in.

Toch begon het richting het einde te vervelen, en hier wordt het leerzaam.
Het boek is te lang. Dat ligt vooral aan de overvloedige herhalingen van de gebeurtenissen rond de moord. We zijn erbij als het lijk gevonden wordt. We krijgen mee wat het meisje is aangedaan van de forensische Sophie. Later komen ze op het spoor van de dader en vinden ze ook de werktuigen en het zeil waarin het meisje gewikkeld is geweest. Weer een uitgebreide beschrijving van hoe de moord gepleegd is. Als ze tenslotte de dader gevangen hebben, zitten we de hele dag in de verhoorkamer en horen we het hele verhaal nog eens uit zijn mond! Eerste keer en laatste keer was meer dan genoeg geweest.

En dan nog een SPOILER ALERT!

Het overkoepelende verhaal van die mysterieuze verdwijning in het verleden wordt niet opgelost. Als je de auteur het voordeel van de twijfel wilt gunnen, kun je denken dat ze ons net zo gefrustreerd wilde achterlaten als Ryan, en ons wilde laten voelen hoe het is als moorden niet worden opgelost. Maar als detective-schrijver ga je met je lezer een pact aan: ik geef jou een moord en samen gaan we hem oplossen. Jij puzzelt, ik heb alle stukjes. Zeker omdat ik het hele boek door het gevoel houd dat er iets niet deugt aan Ryan zelf, is dit een anti-climax.
Ik lees hier een mooie bespreking van de boeken van French (In the Woods is het eerste deel van de Dublin Murder Squad serie). Ze schijnt er wel bewust op uit te zijn de grenzen van het genre op te rekken. Toch nog maar een boek van haar proberen. Op naar deel twee!

Dit bericht is geplaatst in recensies met de tags , . Bookmark de permalink.

8 Reacties op Tana French – In the Woods

 1. Ik ben al bijna 10 jaar een fan van Tana French. Mij beviel het wel dat ze met deze roman het lef had om tegen de verwachtingen van de lezer in te gaan en de conventies te doorbreken. Waarom zou je je immers altijd aan de regels van het genre moeten houden, vooral zo'n uitgekauwd genre als de politieroman.
  De volgende boeken zijn trouwens nog beter, vind ik (hier besprak ik haar tweede en hier haar derde en vierde). Ik lees niet heel veel politieromans meer, maar voor Tana French maak ik graag een uitzondering. Ben benieuwd wat jij van deel 2 gaat vinden.

 2. heldinne schreef:

  test

  • Hella schreef:

   Heb zelf even oningelogd gereageerd en die doet het gewoon, dus wat er nu misgegaan is? Ik zal het in de gaten houden.

 3. Bettina Grissen schreef:

  Gek he, ik vind haar boeken niet fijn om te lezen en ben halverwege dit boek gestrand, heb daarna nog een ander boek geprobeerd, maar dat was het ook niet. Weet niet waar het aan ligt, maar dit is niet mijn schrijfster. Maar fijn dat jullie er beiden wel van genieten!

  Groetjes,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *